BEKYMRET: Bestyrer for Evangeliesenterets kontaktsenter, Stian Hartmann Ludvigsen, er bekymret over utviklingen blant unge rusmisbrukere i Oslo.

Kristen organisasjon står midt i rusbølge i Oslo: – Fortvilte foreldre ber oss om å lete

Stadig yngre ungdommer rømmer til Oslo for å ruse seg. Stian Ludvigsen i Evangeliesenteret er rystet over det han nå ser utspille seg på gata i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

– Det flommer over av stoff i hovedstaden, sier Stian Hartmann Ludvigsen i Evangeliesenteret (ES). Han er leder for Kontaktsenteret i Oslo sentrum.

Ludvigsen tror årsaken til den økende tilstrømningen av barn som ruser seg er sammensatt. Han mener det blir for enkelt å skylde på oppvekst som årsak til rusproblemer blant de yngste.

Mer tilgjengelig

– Det har aldri vært så enkelt å få tak i stoff som nå. Tilgjengeligheten må ta mye av skylden for at rusmisbruket blant de yngste har skutt i været den siste tiden, mener han.

Til forskjell fra tidligere trenger man ikke å kjenne noen i miljøet for å skaffe stoff lenger. Det er lett tilgjengelig på skolen, på gata og via sosiale medier.

NRK kunne nylig melde at barn helt ned i 12-års alderen rømmer til Oslo for å ruse seg. Antallet er økende.

Ungdom som rømmer fra barnevern og familie havner midt i Norges hardeste rusmiljø. Barnevernsvakta er bekymrede for at stadig yngre barn får større problemer.

BARN I RUS: Stadig yngre barn rømmer til Oslo for å ruse seg.

Fant ung gutt på rømmen

Ludvigsen kan bekrefte at det kommer stadig flere og yngre ungdommer til hovedstaden for å ruse seg.

– Nylig ringte det en fortvilet mor fra Vestlandet til oss og spurte desperat om hjelp fra Evangeliesenteret til å finne sønnen som hadde rømt til Oslo for å dope seg.

– Vi sendte våre folk ut på gata og fant ham, heldigvis. Nå er han på Evangeliesenteret for rehabilitering, forteller Ludvigsen.

– Det er rørende når vi greier å hjelpe noen, legger han til.

Ny strategi

Evangeliesenterets målgruppe starter fra 18-årsalderen og oppover. Derfor overlates de yngre rusmisbrukerne til Uteseksjonen eller Barnevernsvakten for videre oppfølging når de treffer disse barna på gata.

– Men vi registrerer med bekymring at alderen stadig blir lavere. De er bare barn. Det finnes også en stadig økende gruppe 18–25 åringer som er rusmisbrukere. Disse forsøker vi å hjelpe med et eget program vi har kalt «ES Ung», forteller Ludvigsen.

Han forklarer at å rehabilitere en 18-åring og en på 60 pluss er to vidt forskjellige ting og krever ulike tilnærming.

Viktig å få hjelp tidlig

– Vi gjør alt vi kan for å hjelpe denne gruppen og skreddersyr et eget opplegg for de yngste rusmisbrukerne.

Ludvigsen, som selv ble rusmisbruker som 17-åring, fikk hjelp til å slutte da han var 20 år gammel. Han vet derfor av egen erfaring hvor viktig det er å få hjelp så tidlig som mulig.

Kunne vært død

– De fleste av mine og min kone Hannes venner fra oppveksten er døde i dag, fordi de ikke fikk hjelp tidlig nok. Vi snakker om over 70 personer som jeg kjente. Jeg kunne vært død selv om jeg ikke hadde fått hjelp så ung, sier han.

Ludvigsen forteller at han fant sin egen bror død av overdose liggende på kjøkkengulvet med sprøyten i armen da han var bare 19 år. Selv var han sikker på at han ikke kom til å leve lenge.

I en video laget av Evangeliesenteret viser Ludvigsen fram en bok med alle dødsannonsene på venner som har dødd av overdose.

– Når jeg blar i den boka, gjør det så vondt at jeg har lyst til å skrike, sier Ludvigsen.

REDDET: Hanne og Stian Ludvigsen var rusmisbrukere, men nå jobber de i Evangeliesenteret.

I dag har han voksne barn og legger ikke skjul på at hver gang han møter de yngste rusmisbrukerne ute på gata kan han ikke la være å tenke på sine egne barn.

– Bak hvert eneste barn er det en mor og far som gråter, sier han.

https://www.facebook.com/Evangeliesenteret/videos/1551564074884763/

Rømmer til Oslo

I fjor bidro Barnevernet i Oslo i 382 saker der barn var savnet i byen. Noen av dem i timer. Andre lenger, melder NRK.

Barnevernsvakten samarbeider med både politi og kommunens uteseksjon for å finne barna og sende dem hjem igjen.

I fjor lette Uteseksjonen etter 456 ulike personer i sentrum. 308 av dem var barn.

– Det viktigste er at vi gir tydelige signaler til barna. Vi gir ikke opp og finner dem raskest mulig, sier Younas Mohammad-Roe ved barnevernsvakten i Oslo, til NRK.

– For hver time som går, øker risikoen for at barnet ruser seg eller blir utsatt for noe, legger han til.

MATUTDELING: Stian Ludvigsen utenfor Evangeliesenterets kontaktkafé i Osterhaus gate i Oslo. Her ankommer et lass med kaffe til kafeen.

Fra hele landet

Storbyen virker å være et trekkplaster for barn som vil komme seg vekk. Her er det lett å gjemme seg.

Det er nå tre ganger så mange unge i Oslo som sier at de har brukt kokain, sammenlignet med for fem år siden, ifølge fjorårets Ung i Oslo-undersøkelse gjort av NOVA.

Barnevernsvakten melder om en økning av jenter som har vært involvert i rusbruk, som bruk av piller, alkohol og stoff. Og de er yngre enn før.

Sterke stoffer hos barn

I tillegg er det også flere bekymringer om tung rusbruk, og barn som blander rusmidler. Faren for overdoser er stor når brukerne er uvitende om faremomentene.

– Vårt arbeid på gata i Oslo har aldri vært så viktig som nå. Vi må nå de unge før det er for sent. Heldigvis har vi et Evangeliesenter som tar imot alle som vil og som kan vise til gode resultater. sier Stian Ludvigsen.

Dette er Kontaktsenteret

Evangeliesenterets Kontaktsentre er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og hjemløse. Her tilbys mat, klær, sosialt fellesskap, samtale og hjelp inn til avrusning og rehabilitering.

Kontaktsenteret er ofte det første møtet mellom rusavhengige og Evangeliesenteret. Over tusen rusavhengige og hjemløse er innom Evangeliesenterets kontaktsentre i løpet av en uke, hvor flere blir hjulpet videre til avrusing og rehabilitering.

Kontaktsenteret bidrar også til reduksjon av matsvinn. Nesten all maten er gitt av Matsentralen og lokalt næringsliv. Det deles ut og serveres store mengder mat hver dag.

I tillegg til matservering og matutdeling så tilbys det ulike aktiviteter lokalt.

Powered by Labrador CMS