Leder

KANALLEDERNE: Jan Hanvold i Visjon Norge, Øyvind Rygg i Kanal 10, Johnn Hardang i Bedehuskanalen og Alf Gjøsund i TVL lever i en tøff konkurranse.

Kristen-TV er i en umulig situasjon

Markedet krymper. Kanalene blir flere. Konkurransen er beinhard.

Publisert Sist oppdatert

«TVL gjenoppstår fra de døde bare ti dager etter at Vårt Lands redaktør Bjørn Kristoffer Bore offentliggjorde at avisen ville skru av pengestrømmen som holdt kanalen i live. Da hadde mediekonsernet tapt over 10 millioner på de ni månedene siden sendingene startet.»

Nei, dette er ikke noe jeg skriver desember 2023, men noe min sjef Vebjørn Selbekk skrev i januar. Altså under et år siden.

Den gangen gikk KNIF inn med fem millioner kroner for å redde den kristne TV-kanalen TVL etter at avisen Vårt Land ga opp TV-satsingen.

Håpet var at disse pengene skulle kanalen gående til sommeren 2024. Dessverre var pengene brukt opp tidlig i høst.

Nå er TV-kanalen igjen i krise.

Kristen-Norge betaler prisen

Etter en ekstraordinær generalforsamling har KNIF besluttet å redde kanalen atter en gang ved å tilføye nye tre nye millioner inn i driften.

Dette var ikke en entydig avgjørelse.

– Det var stor enighet om at KNIF ikke kan være en langsiktig eier av TVL, står det i pressemeldingen til KNIF.

Mellomstore eiere i KNIF, som Indremisjonsforbundet og NMS, varslet i forkant at de sannsynligvis ville stemme for en nedleggelse.

Av de fire største uttrykte KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) så sent som mandag at de støtter å redde kanalen, mens Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Misjonssambandet har ikke uttalt seg.

Grunnen til at til nye overføringer til TVL møter skepsis, er at pengene tas av KNIFs overskudd.

Eierne er stort sett kristne organisasjoner, så disse pengene ville gått til å finansiere kristen virksomhet.

I tillegg vil de tre millionene pengene neppe nå langt. TV-produksjon er ingen billig affære.

Likevel: I likhet med Vebjørn Selbekk i januar vil jeg gjøre det klart:

Vi ønsker virkelig Alf Gjøsund, Anette Løken Jahr, Rune Bratseth og de andre fine folkene som driver TVL, alt godt. På deres vegne er vi glad for at prosjektet og drømmene ikke ble lagt fullstendig i grus.

Flere aktører, synkende marked

TVL lever ikke i et vakuum, men heller i en liten andedam der det er trangt om plassen. Der svømmer det andre fisker som Visjon Norge, Bedehuskanalen og Kanal 10. Det er trangt om plassen, og plassen blir stadig trangere.

Bedehuskanalen startet opp i 2021, mens TVL starter opp i 2022. Dette skjer samtidig som at seerne beveger seg vekk fra lineær-TV til det digitale.

Å få disse virksomhetene til å gå rundt økonomisk har med andre ord aldri vært vanskeligere.

Ligner avismarkedet

Dette er ikke noe jeg tar lett på, og noe jeg har personlig erfaring med. Jeg har selv kjent lignende tilværelse på kroppen som ansatt i Korsets Seier. Vi snudde hver stein før vi så oss nødt til å se etter kjøpere. Dagen kjøpte Korsets Seier i 2019.

Likevel stusser jeg på satsningen mot tradisjonell tv.

De siste årene har Dagens fokus vært å utvikle våre digitale plattformer. Papiravisproduktet skal være godt, men det er ikke her satsingen ligger.

Overlevelse

Nå skal ikke vi i Dagen gjøre oss høye og mørke. Papir og lineær-TV er ikke det samme.

Likevel er det rett og slett mystisk at det har kommet flere kristne TV-kanaler på markedet i en tid der vanlig tv strever. For bare noen uker siden varslet TV 2 kraftige kutt. Rundt 50 ansatte må slutte.

For kristne TV-kanaler er gaveinntekter en livline. Spørsmålet er om dette inntektsgrunnlaget kan bære fire kanaler i fremtiden.

Svaret er sannsynligvis nei.

Det er synd å si, for disse kanalene har mye godt å by på.

Men, til tross for det er denne andedammen for liten. Konkurransen vil bli beinhard de neste årene.

Ikke alle vil overleve.

Powered by Labrador CMS