Spørsmål og svar
Kristne risikerer å bli overforsiktige
Vi sitter stille i båten i håp om at vår tilhørighet, vår teologi og våre meninger skal gå «under radaren»
De første kristne hadde sikkert flere prøvelser enn oss, selv med pandemien, men dette hadde de ikke: medienes søkelys!
Mediene overvåker oss. Ofte er det bra, for alt vi sier og gjør må tåle å etterprøves og tåle motforestillinger.
Kristen forkynnelse og teologi er intet unntak. Men det er vanskelig å kommunisere kristen tro via korte setninger i dagens medier. Den konstruktive samtalen lider.
Derfor sitter andre av oss stille i båten, i håp om at vår tilhørighet, vår teologi og våre meninger skal gå «under radaren»
Mediesøkelyset fører til mediestøy. Denne støyen er mye større utenom avisene og TV. Sosiale medier flommer over av sterke meninger, ikke minst fra konservative kristne. En del skriker så høyt at de spenner beina under budskapet de egentlig vil formidle.
Derfor sitter andre av oss stille i båten, i håp om at vår tilhørighet, vår teologi og våre meninger skal gå «under radaren» i mediesøkelyset også denne gang...
Vi er redde og vil ikke misforstås. Peters ord er blitt konkrete: «Vær edru og våk! Deres motstander,media, går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke» (1 Pet 5,8). Ja, slik føles det. Her om dagen nynnet jeg på en gammel barnesang med ny tekst:
«Vær forsiktig lille munn, pass deg nå ... for et kamera er på – fra TV 2 og enn-err-kå, vær forsiktig lille munn, pass deg nå!»
Resultat? Overforsiktige kristne som passer godt i forfatteren Olav Brostrup Müllers refleksjon på NRKs nettside 22.05.21: «Norsk kristendom anno 2021 er tynt blandet saft, med Gud i rollen som en himmelsk HMS-ansvarlig, som både går i pridetog og resirkulerer plastavfallet sitt. Er det rart man er lunken?» Det gjelder å være politisk korrekt.
I jubileumsåret for Hans Nielsen Hauges fødsel er det grunn til å spørre: Hva gjør vi når kristen tro går på tvers av folkemeningen?
Den første pinse gir et frimodig, overraskende og oppmuntrende innspill:
1. Ånden gav dem språk. Folk forstod budskapet.
2. Ånden gav dem visdom. De argumentere saklig mot fordommer («De er ikke fulle, klokka er bare ni»).
3. Ånden «stakk dem i hjertet». Den indre «Stemmen» som Facebook aldri kan skape, men ofte ødelegge.