Meninger
Kunstig intelligens – eller ekte?
Mange er engstelige for at KI vil overta kontrollen over oss mennesker.
I den senere tid er det kommet sterk kritikk av kunstig intelligens (KI). Er ikke den menneskelige hjernen, ekte intelligens, god nok lenger? For hjernen vår er rett og slett et underverk. Forskere fra Harvard universitetet rapporterte i 2021 at så lite som en kubikkmillimeter hjernevev, en milliondel av den totale hjernen, kan lagre informasjon tilsvarende 700 vanlige PC-er. Likevel, den menneskelige hjernen kan gjøre feilslutninger, og glemme viktig informasjon.
Gammelt nytt
I 1950 presenterte Alan Turing en maskin med intelligens, et datasystem som løser oppgaver som mennesker trenger intelligens for å utføre. Etter hvert fikk man maskiner som kan lære. I medisinsk diagnostikk kan dette bli et gjennombrudd. Googles «DeepMind» kan f.eks. lese komplekse bilder av øyet og brukes til å diagnostisere øyesykdommer.
I 2016 annonserte den franske kvinnen Lilly sin forlovelse med en datamaskin. Hun ønsket en «mann» hun kunne stole på og KI-dukker er allerede lansert som seksualpartnere. Et skritt videre er å koble den menneskelige hjernen til en datamaskin for å utnytte hjernens evne til intuisjon, noe datamaskiner ikke har.
Hjernen vår er rett og slett et underverk.
Som alt «fremskritt» representerer også KI en rekke trusler. Dyr og planter utstyres med KI. Fremtidens våpen vil bli plassert i KI-styrte droner. KI vil gjøre mange arbeidsplasser overflødige. Dette vil nok ikke føre til mer fritid for folk flest, men til en stor arbeidsløs underklasse. For teknologibedrifter er gjerne ute etter maksimal profitt. Mange er rett og slett engstelige for at KI vil overta kontrollen over oss mennesker.
Dyrker det perfekte
KI representerer et menneskesyn hvor det perfekte dyrkes. I boken «Pandoras eske» har jeg pekt på fellesnevneren i menneskesynet fra eugenikken, som vil at bare ønskede individer skal vokse opp, via abort, fosterdiagnostikk og eutanasi, til en verden styrt og kontrollert av KI.
I vår tid er det i ferd med å utvikle seg en kultur hvor foster som ikke er «perfekte» blir forkastet. Kjøp og salg av embryoer og fostre er blitt en milliardindustri. Utviklingen av KI vil forsterke denne utviklingen.
Klarer vi å stoppe opp? Da må vi i hvert fall se sammenhengen mellom de forholdene jeg har pekt på og ha et ønske om å styre dette.
Hvem tar stafettpinnen?