TEOLOGISK KVINNEGRUPPE: Sara Louise I. Emmerhoff (26) fra Salt Bergen, Grete Andersen (41) fra Filadelfia Lyngdal og Katrine Skjong (33) fra Familiekirka Bodø skal være med å vurdere samtidens teologiske spørsmål.

Kvinnebølge i Teologisk refleksjonsgruppe

– Vi har endelig fått en kjønnsbalanse, og det har vi jobbet utrolig hardt for, sier Rebekka Svardal Lund, leder for Valgkomiteen i Pinsebevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

I 2013 utfordret Pinsebevegelsens Lederråd en teologisk refleksjonsgruppe til å jobbe med samtidens mest utfordrende teologiske og etiske spørsmål.

Gruppen har siden vært mannsdominert med en relativt høy gjennomsnittsalder. Det har Lederrådet foreslått å forandre frem mot høstens Samtaleforum, Pinsebevegelsens øverste organ. Derfor satte de sammen en valgkomite som kan kontakte kandidater direkte for å sikre ønsket sammensetning.

TILFREDS: Leder av Valgkomiteen, Rebekka Svardal Lund, presenterer en Teologisk Refleksjonsgruppe med en ganske annen sammensetning enn tidligere; både geografisk, aldersmessig og kjønnsmessig.

Under Samtaleforum presenterte leder av valgkomiteen Rebekka Svardal Lund en Teologisk Refleksjonsgruppe med en ganske annen sammensetning; både geografisk, aldersmessig og kjønnsmessig.

– Vi har endelig fått en kjønnsbalanse, og det har vi jobbet utrolig hardt for, sa Svardal Lund til 60-70 applauderende pinseledere på Quality Airport Hotel Gardermoen.

Nyvalgt Teologisk Refleksjonsgruppe

•Øyvind Gaarder Andersen (leder), Filadelfiakirken Oslo og Høyskolen for Ledelse og Teologi

•Terje Berg, Salem Halden

•Arne Øystein Rambekk, Evangeliehuset i Porsgrunn

•Pål Helmersen, Familiekirken i Mandal

•Grete Andersen, Filadelfia Lyngdal

•Maria Angelsen, Klippen Jørpeland

•Geirr Standal, Sion Mosterhamn

•Frode Austigard, Salem Lørenskog

•Kjetil Holen, Betel Mosjøen

•Sara Louise I. Emmerhoff, Salt Bergen

•Bjørg Marie Vrabel, Filadelfia Lyngdal

•Elisabeth F. Giske, Salt Bergen

•Ingvild Estdahl, Hillsong Stavanger

•Katrine Skjong, Familiekirka Bodø

•Stian Eriksen, Hillsong Stavanger

Øystein Gjerme, leder for pinsebevegelsen og pastor i Salt Bergen, bekrefter overfor Korsets Seier at nye kandidater til Teologisk refleksjonsgruppe nå suppleres gjennom Valg og Forslagskomiteen. Dette er samme måte som andre fellestiltak suppleres i pinsebevegelsen.

– Det er en bedre løsning for å skape bred forankring og bredt eierskap i bevegelsen.

– Overrasket

Katrine Skjong (33), leder i Familiekirka Bodø, er én av dem som ble kontaktet direkte av valgkomiteen.

– Det var overraskende. Jeg så ikke den komme, så jeg ble litt satt ut. Jeg hadde ikke fått noe forvarsel heller, så jeg måtte tenke litt på det.

– Hvorfor det?

– Arbeidsmengde, en ny oppgave på toppen av alt annet. Heldigvis forsto jeg at vi ikke skulle lage teologi, men reflektere over teologiske spørsmål. Jeg vet ikke helt hvordan det vil se ut, men det er uansett en ære å bli spurt, forklarer Skjong om et verv som er frivillig og ren dugnad uten økonomisk godtgjørelse.

Forrige Teologisk Refleksjonsgruppe

•Øyvind Gaarder Andersen (leder)

•Karl-Inge Tangen nestleder

•Rakel Ystebø Alegre

•Terje Berg

•Pål Helmersen

•Jan Inge Jenssen

•Magnus Nebdal

•Kjell Ohldieck

•Arne Øystein Rambekk

•Geir Stomnås

Hun ser det som en styrke at Teologisk refleksjonsgruppe blir bredere.

– Om det var behov for endringer må du nesten spørre Lederrådet om, men det er ingen tvil om at Teologisk Refleksjonsgruppe jevnt over har vært besatt av godt voksne menn.

Mange rådgivere

Den tidligere ungdomspastoren i Filadelfia Tromsø peker deretter på to ulike vers fra Salomos ordspråk; «Uten ledere vil folket falle, med mange rådgivere kan det berges», og «Planer blir til intet uten rådslagning, men der det er mange rådgivere, har de fremgang.»

– En større, jevnere og bredere besatt gruppe vil bedre kjenne til problemstillingene som preger Kristen-Norge i dag, særlig blant kvinner og unge.

Yngst

26 år gamle Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff blir den yngste i Teologisk Refleksjonsgruppe.

– Jeg husker at jeg ikke hadde hørt så mye om gruppen før, og at jeg trengte noen dager på å si ja.

Emmerhoff, som til daglig jobber i Norges Student og Skoleungdomslag og er aktiv i Salt Bergen, forklarer det med at kvinner og menn ofte vurderer seg selv ulikt.

– Jeg tror menn fort sier ja uten å tenke seg om, mens kvinner vegrer seg oftere. De kan undervurdere hvor kvalifiserte de faktisk er.

– Hvorfor sa du ja?

– Vel, jeg ble spurt. Og det betyr noe. Så har jeg studert teologi, og jeg brenner for det å våge å stå fast ved Bibelen som Guds ord og sannhet. I dag står vi overfor mange tøffe og vanskelige spørsmål i samfunnet som teologien må møte. Det vil jeg gjerne være med på.

Emmerhoff tilføyer at hun selv har manglet kvinnelige forbilder. Hun gir et raskt kirkehistorisk resymé og bemerker at kvinner i lederskap er et svært moderne fenomen.

Dermed kjenner hun på et ansvar.

– Jeg svarte ja, også på vegne av kvinnene som kommer etter meg. Fordi jeg tror kvinner trenger sunne forbilder innen kristent lederskap som bøyer seg for Guds ord.

Emmerhoff påpeker et lignende behov blant multikulturelle kristne og menigheter. Pinsebevegelsen har slitt med å innlemme pinseaktige multikulturelle menigheter inn i folden.

– Vi må ta første steg. Vi må vise at de er ønsket inn i lederposisjoner, som pastorer og ledere i Pinsebevegelsen.

Ikke uttalelsesrett

Øystein Gjerme gleder seg over at Pinsebevegelsen har samlet sammen en større og bredere Teologisk Refleksjonsgruppe.

– Vi ønsker arbeid med flere tema og oppgaver, samt å produsere tekster som kan hjelpe storfellesskapet. Vi tenker det er naturlig at gruppen arbeider for å støtte Pinse Ung, Misjon og andre avdelinger.

Gjerme er nøye med å poengtere at Pinsebevegelsen både er takknemlige og godt fornøyd med det Teologisk Refleksjonsgruppe har gjort til nå.

– Vi ser samtidig at det er nødvendig å supplere med flere medlemmer som står i aktiv pastor tjeneste, og personer som arbeider tett på yngre mennesker. Lederrådet er opptatt av at gruppen har oppgaver som er nyttige for dem som står i tjeneste i bevegelsen.

IKKE BARE FOR TEOLOGER: – Vi ønsket flere medlemmer som står i aktiv pastor tjeneste, samt personer som arbeider tett på yngre mennesker. Lederrådet er opptatt av at gruppen har oppgaver som er nyttige for dem som står i tjeneste i bevegelsen, sier Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen i Norge.

– Teologisk Refleksjonsgruppe mister muligheten til å uttale seg i offentligheten. Hvorfor er det slik?

– Det er forskjell på arbeid med teologisk refleksjon, og kommunikasjon i det offentlige. Pinsebevegelens lederråd er opptatt av at det er vår rolle å uttale oss som storfellesskap, og vi gjør det i enighet med hverandre. Derfor er det klokt at Lederrådet har kommunikasjonsansvar også når det gjelder teologiske posisjoner.

– Er ikke dette en degradering?

– Det er enighet om dette, og ingen degradering av Teologisk Refleksjonsgruppe.

– Kjønn er ikke viktigst

– Representasjon er viktig, men ikke det viktigste, påpeker Grete Andersen, pastor i Filadelfia Lyngdal.

Hun har vært med i Teologisk Refleksjonsgruppe tidligere, men har hatt et opphold grunnet små barn.

– For meg er det viktigste at det blir gjort en god jobb. Om en større og bredere gruppe fører til bedre resultater, så er jeg positiv.

– Er det viktig at kvinner for plass til å jobbe med teologien i Pinsebevegelsen?

– Joda, det skulle bare mangle egentlig.

– Trenger Pinsebevegelsen Teologisk Refleksjonsgruppe?

– Det blir viktigere og viktigere. Skal vi makte å stå for Guds ord, særlig i den tiden vi lever i, så kan vi ikke bare la ting skure og gå.

Powered by Labrador CMS