Meninger

TILLIT OG TRO: Guds rike er et kongerike. Å leve i riket er å anerkjenne kongen. Vårt samfunn har gjort det motsatte, skriver Per Eivind Kvammmen.

La riket ditt komme!

Når vi ber «la ditt rike komme», gjør vi rom for Guds rike midt i alt rundt oss som kan virke kaotisk.

Publisert Sist oppdatert

Jesus innledet sin tjeneste med å forkynne gode nyheter. Han proklamerte: Guds rike er kommet nær. Så utdyper han i bergprekenen hvordan riket fungerer. Der løfter han høye idealer å strekke seg etter, gode verdier å etterleve og retning å etterfølge. Her er hemmeligheten til menneskelig blomstring og et meningsfylt liv.

Men i møte med disse idealer kommer vi også sørgelig til kort. Spørsmålet som lurer i bakgrunnen: Er jeg god nok for Guds rike? Svaret er flere gode nyheter.

PER EIVIND KVAMMEN: Leder, Pinse Menighetsliv.

Jesus sier at små barn lærer oss å ta imot Guds rike. Barn tar imot i tillit. Også vi skal ta imot i tillit, uten å måtte gjøre oss fortjent til det. Vi tar imot Guds rike i tillit til og tro på Jesu død og oppstandelse

Forventning om Guds rike

I Jesu samtid var det forventning til at Guds rike skulle komme. Gud skulle sende frelseren, Messias, som skulle ta plass som konge, jage de romerske okkupantene og innføre en ny gullalder. Guds rike skulle etableres med makt og hele verden se hvem Gud er.

Jesus snur forventningene på hodet og er en annerledes konge. Han sier: Guds rike kommer ikke på en slik måte at en kan se det med øynene … For Guds rike er midt iblant dere. Så lærer Jesus oss å be bønnen: La din vilje skje, la ditt rike komme.

Be la ditt rike komme

Nesten en generasjon senere skriver Johannes åpenbaringsboken til forfulgte kristne som er under press fra myndighetene. De lever i troen på Jesu ord om at Guds rike er kommet nær, men opplever vanskeligheter og lidelse. Hva skal de gjøre? Johannes oppmuntrer til bønn.

Når vi kommer til kort, snubler og faller, så ber vi til Gud: 'Tilgi oss vår skyld', og han tilgir oss.

De kristne møter utfordringer med å be la ditt rike komme. I Johannes åpenbaring 11,15 får de høre: Verdensherredømmet er tilfalt vår Herre og hans salvede. Han skal være konge i all evighet. Når vi ber «la ditt rike komme», gjør vi rom for Guds rike midt i alt rundt oss som kan virke kaotisk. Bønnen endrer vårt hjerte, og vi kan møte situasjoner som Jesus ville gjort.

Be la din vilje skje

Guds rike er et kongerike. Å leve i riket er å anerkjenne kongen. Vårt samfunn har gjort det motsatte.

Pastor og filosof Mark Sayers oppsummerer: «Vi lever i en tid hvor mennesker i Vesten ønsker kongedømmet uten kongen. Vi ønsker oss frukten kristendom har gitt, men vil ikke la kilden til denne frukten få rom der beslutningene tas.»

Jesus ber før korset: «Ikke som jeg vil, men bare som du vil.»

Jesus bøyde seg under Guds vilje. Når vi som Jesu etterfølgere ber «la din vilje skje», så setter vi vår vilje under hans. En bønn som anerkjenner Jesus som konge og bekjenner ham som Herre.

Å leve i Guds rike

Det er ikke konflikt mellom å få Guds rike av nåde og å be bønnen «la din vilje skje». Vi kan ikke ta imot kongeriket og avvise kongen som har gitt oss riket. Men nåden opphører ikke etter at vi har fått riket. Der er nåde og tilgivelse grunnlov.

Når vi kommer til kort, snubler og faller, så ber vi til Gud: «Tilgi oss vår skyld», og han tilgir oss. Den samme nåden som ga oss Guds rike, holder oss også i Guds rike.

Powered by Labrador CMS