Laget og Ny Generasjon går sammen om russesatsing
– Det føltes idiotisk å sitte på hver vår tue, sier leder for Ny Generasjon.
– Å forene krefter på denne måten, vil gjøre at vi kan bety en enda større forskjell blant både kristen og ikke-kristen russ, sier David Haddeland daglig leder i Ny Generasjon.
Nå skal Laget og Ny Generasjon samarbeide om russefeiring.
De to organisasjonene tok initiativ til samtaler om mulig samarbeid i høst. Derfra tok det ikke lang tid før de forsto at de delte mange av de samme visjonene for sitt russearbeid.
– Det var en unison enighet om at en forening av begge to var den rette veien å gå. Sjeldent har vi behandlet en styresak så effektivt, forteller Ny Generasjon-lederen.
Hver sine styrker
Lagets russearbeid, som populært kalles Krussen, har røtter tilbake i 1932. Jesusrussen startet opp parallelt med Ny Generasjon i 1997.
I løpet av årenes gang har Jesusrussen vært kjent for å være opptatt av evangelisering og tilstedeværelse på russestevner som i Lillehammer og Stavanger, mens Kristenrussen har tradisjon for å bygge storfellesskap blant kristen russ gjennom blant annet et eget krussetreff i Kragerø de er med å arrangere.
Å forene de to arbeidene mener Torgeir Reinlund, leder for Kristenrussen i Laget handler om å hente ut det beste av hverandre.
– Vi i Kristenrussen drømmer om å nå lenger ut med evangeliet. Ny Generasjon har en offensiv holdning og en sterk frimodighet til å dele evangeliet. Deres ressurser og impulser er noe som vi kommer til å nyte godt av, sier Reinlund.
Haddeland skryter samtidig av pionerånden Krussen har vist gjennom snart 90 år og at de med årene har bygd opp et godt rykte hos flere russearrangører, politiet og ambulansetjenesten.
– Laget har lenge gått foran når det gjelder arbeid blant kristen russ. Med deres rutine og erfaring og våre spisskompetanser, tror jeg vi kan skape et helhetlig arbeid i fremtiden, sier han.
Ikke konkurrenter
Haddeland vil ikke hevde at Jesusrussen og Kristenrussen har vært to konkurrerende parter tidligere.
– Vi har i større grad vært to kristne bidragsytere enn to konkurrenter. Kanskje har vi tatt ansvar ulike steder og hatt forskjellig strategi. Men visjonen er mer eller mindre den samme, sier han.
Ny Generasjon-lederen tror foreningen mellom Jesusrussen og Krussen vil føre til et sterkere fellesskap mellom kristne elever på videregående skole.
– Russetiden er ikke bare en uke i mai. Den starter gjerne året i forveien. Derfor er det viktig at ungdommene kan føle på en identitet som kristenruss fra tidlig av. Det vil bli lettere når vi samles under én logo, sier Haddeland.
Ble frelst på videregående
Begge lederne har opplevd hvordan det er å bli en kristen i løpet av tiden på videregående. Haddeland ble frelst i førsteklasse, mens Reinlund kom til tro i tredjeklasse etter et hyggelig møte med en annen kristen elev på skolen.
– Min egen russetid ble derfor ganske annerledes enn hva jeg hadde trodd, smiler Krusselederen som forteller at han byttet bort vill festing med en mer dempet feiring.
– Selv om jeg hadde en fin russetid, skulle gjerne den gangen vært del av det fellesskapet som Kristenrussen gir, sier han.
Fellesskap og forkynnelse
– Hvilken effekt håper dere at foreningen mellom Jesusrussen og Krussen skal ha for kommende generasjoner russ?
– Vi håper det vil gi en boost til engasjementet rundt Kristenrussen. Å være Kristenruss er en måte å skape en trygg, kristen livsstil til at du skal ut og studere og jobbe på egen hånd, sier Haddeland.
Reinlund peker også på fellesskapsfølelsen, men mener det handler vel så mye om å se de rundt seg.
– Vi vil at Kristenrussen skal være synlige for sine medruss og spre godhet som kan berøre livene deres på en positiv måte. Enten det er å dele ut boller og kaffe eller forkynne om Jesus, sier Reinlund.
– Litt på samme måte som for deg da du gikk på videregående?
– Absolutt, sier Krusselederen.