NØKKELSKIFTE: Nøklene til Elverum Metodistkirke skifter eiere. Fra venstre Bjørn Sørli, Gunnar Engen og Vidar Børjesson.

Metodister gir bort kirke til pinsevenner: – Jeg ble sjokkert

– Vi vil heller gi den bort enn at noen tar over som vil drive virksomhet vi ikke har sansen for, sier metodist Gunnar Engen.

Publisert Sist oppdatert

Metodistkirken, som ble reist i 1914, overgis nå til Pinsekirken Elverum for bare symbolske 1701 kroner. Bygget ligger bare 100 meter unna pinselokalet og er på 186 kvadratmeter i grunnflate.

Kirken er taksert til 1,5 millioner kroner, men metodistene i Elverum vil heller gi bort huset til pinsevennene.

Bønnesvar

– Bønnesvar, sier Vidar Børjesson, menighetsveileder i Pinsekirken Elverum.

I dag møter han delegasjonen fra Metodistkirken sammen med eldste og leder for seniorarbeidet i Pinsekirken, Anne Grindflaten, samt ungdomsleder Elida Havn Rindalsholt og Julie Trønnes Pettersen.

Beslutningen om å overta Metodistkirken fikk 100 prosent tilslutning i pinsemenighetens menighetsmøte. De har lenge kjent på at kirken har for lite plass, særlig til ungdomsarbeid og barneaktiviteter.

– Jeg kjørte stadig forbi Metodistkirken og merket meg at det ikke skjedde altfor mye her, forteller Børjesson.

Han googlet kontaktperson og fant Gunnar Engen.

GLEDER SEG: Metodister og pinsevenner benket side om side i Metodistkirken: F.v bak: Anne Grindflaten, Bjørn Sørli, Marit Hjorth Høivik, Julie Trønnes Pettersen og Elida Havn Rindalsholt. F. v. foran; Gunnar Engen og Vidar Børjesson.

Måtte avvikle

– Han kunne fortelle at metodistmenigheten skulle avvikles 21. august.

Da Børjesson spurte om pinsekirken kunne få leie bygget av og til, ba Engen ham i stedet om å skrive ned en liste over hva Pinsekirken kunne tenke seg å bruke huset til.

– Det jeg ikke visste var at han sendte min liste helt til topps i Metodistkirken.

Der likte de det de leste.

Vær så god, det er gratis

Da pinsevennene og metodistene møttes var spørsmålet fra Metodistkirken enkelt: Vil dere ta over bygget?

– Jeg ble sjokkert. Jeg var tydelig på at vi ikke hadde noen penger. De svarte at det ikke handlet om økonomi, men at vi kunne ta over kirken gratis, mot å betale for forsikringer og løpende utgifter.

Børjesson er fortsatt himmelfallen over det sjenerøse tilbudet fra Metodistkirken,

– Jeg ble veldig rørt over tilbudet. Vi vil jo bruke huset til å vinne Elverum for Jesus.

– Da vi tok beslutningen å avslutte virksomheten vår var vi veldig opptatt av hva bygget skulle brukes til videre, sier Gunnar Engen.

Han er leder for arbeidsutvalget for avvikling av kirken sammen med Marit Hjorth Høivik og Bjørn Sørli.

– Vi vil jo gjerne bidra til at evangeliet forkynnes i Elverum, men vi kunne ikke drive dette videre selv, forklarer Engen.

– Derfor er dette det beste som kunne skje, fortsetter han.

Riktig timing

Engen forteller at Vidar Børjesson dukket opp akkurat i rett tid.

Etter samtalen med Børjesson tok han kontakt med tilsynsprest Knut Refsdal, som tok det videre til hovedstyret og kabinettet i Metodistkirken nasjonalt.

– Hovedstyret ville vite hva taksten var på huset, slik at vi visste hva vi ga fra oss. De sa videre ja til at vi kunne selge huset til en symbolsk sum, mot at huset fortsatt skal brukes til kristen virksomhet i byen, forteller Engen.

– Hvorfor endte dere på en sum på 1701 kroner?

GOD PROSESS: Metodistene i Elverum er glade for at pinsevennene skal føre kristen virksomhet videre i kirken deres.

Regnskap i null

– Summen er ikke tilfeldig, smiler Engen.

– 1701 kroner er summen huset står bokført som i vårt regnskap. Nå kan vi nulle ut regnskapet og vi har vi solgt huset uten fortjeneste.

Da arbeidsutvalget skulle velge en symbolsk sum for overtakelsen, begynte de på 10 200 kroner. Forhistorien til denne summen var at da metodisten Gurine Strand overdro dette kirkebygget til Elverum metodistmenighet i 1920, fikk hun en kvittering på 10200 kroner, som bevis på at hun hadde overdratt.

8210 kroner og 70 øre var andre alternativ. Det var hva menigheten betalte for å få bygget om lokalet.

– Vi har kost oss litt med de tallene, smiler Engen.

Vemodig

– Det er vemodig at det ikke har blomstret her eller kommet nye unge krefter til. Men når det er slik har vi tenkt i disse baner en god stund allerede, sier Bjørn Sørli i arbeidsutvalget.

Han får følge av Marit Hjorth Høivik som har lange familiebånd til Metodistkirken i Elverum. Hun husker tider da det var fulle hus og 100 barn på søndagsskole fra nærmiljøet. Likevel har det aldri gjennom historien vært flere medlemmer i menigheten enn ved oppstarten; 15 personer.

– Min bestefar kom hit i 1910. Hele familien har vært engasjert i menigheten. Min far, Arne Hjorth Sørensen, var primus motor her i mange år, så så dette har vært en stor del av mitt liv. Det var litt sårt å gå inn dørene her i dag, kanskje for siste gang, innrømmer Høvik.

Hun deler like fullt gleden over å overgi huset til en menighet som har Elverum på hjertet.

– Hva vil dere bruke huset til, Børjesson?

– Vi har mange ønsker. Noen aktiviteter starter vi med øyeblikkelig, andre er ønskedrømmer.

Han forteller om stor mangel på rom særlig til barne- og ungdomsarbeid, men også til seniorarbeid og kafé.

– Vi vil satse både på både barn og unge ellers blir det stopp hos oss også, legger Anne Grindflaten til. Hun forteller at menigheten i dag har vel 150 medlemmer.

PINSEKIRKEN: Menighetsveileder Vidar Børjesson foran Pinsekirken i Elverum.

Mange planer

Først og fremst ønsker Pinsekirken å etablere et skolelag her, med hjelp fra Siw Austeng fra Hamar. Elverum har 1500 studenter boende, og menigheten ønsker å gi dem et tilbud. Austeng jobber i Laget, og vil hjelpe kirken å komme i gang, forklarer Børjesson.

Videre på ønskelista står det kafé, bruktbutikk, ungdomsaktiviteter, Alpha-kurs, seniorarbeid, godhetsuke, mini-bibelskole, samtalerom og utstillinger. Børjesson tenker også på innvandrerne. Pinsekirken har i dag 10 ulike nasjoner i menigheten.

– Her er det bare mangel på fantasi som kan begrense oss, sier Børjesson.

Med seg i møtet med Korsets Seier har menighetsveilederen to ungdommer fra Pinsekiren som uttrykker stor begeistring for det nye huset de har fått til disposisjon.

Vil fylle huset med unge

– Dette er definitivt et bønnesvar, sier ungdomsleder Elida Havn Rindalsholt. Hun bor selv rett nede i gata for Metodistkirken og har gått med tanker om at Pinsekirken hadde trengt disse lokalitetene.

Nå har ønsket blitt virkelighet.

– Jeg brenner for at ungdom i Elverum skal bli frelst, og drømmer om et stort ungdomsarbeid her. Jeg tror noe er på gang nå. Gud gjør noe blant ungdomsgenerasjonen, ikke bare her, men nasjonalt, sier Rindalsholt.

UNGDOMSARBEID. Elida Havn Rindalsholt og Julie Trønnes Pettersen gleder seg til å ta i bruk Metodistkirken til ungdomsarbeid.

– Jeg merker det i min egen vennekrets. Ungdom har flere spørsmål om Jesus nå enn noen gang før.

Både hun og venninnen Julie Trønnes Pettersen er klare for´å fylle den tidligere metodistkirken med ungdom.

Ingen av de to har vært kristne lenge. De har ingen kristen bakgrunn, men ble invitert med til Pinsekirken av gode venner.

– Jeg ble frelst i 2018 ved at en gutt på skolen inviterte meg. Han var et godt eksempel på hvordan man følger Jesus. Det vekket en lengsel inne i meg. Livet mitt fungerte ikke slik det var. Etter at jeg kom til Jesus har det bare gått oppover, forteller hun til Korsets Seier.

Mislikte kristne

Julie ble frelst alene på rommet for halvannet år siden. Fram til da hadde hun mislikt kristne.

– Jeg var langt fra Gud, festet mye, drev med dop og hadde meg selv som sentrum i livet mitt, forteller hun.

– Alene på rommet mitt møtte Gud meg ved å vise seg for meg. Etter det begynte jeg å lese Bibelen og fikk en relasjon til Jesus.

Etter at hun kom hjem fra folkehøyskole, oppsøkte hun Pinsekirken i Elverum etter å ha blitt invitert av en venn, og følte umiddelbart at hun hadde kommet hjem.

De to venninnene er så klare for å ta tak i ungdomsarbeidet i Pinsekirken. De tror at deres fortid utenfor menigheten vil være en fordel når de skal kommunisere med ungdom i byen.

– Gud bruker vår fortid til vår fordel nå, konkluderer Julie.

Unge lengter etter Jesus

– Dagens unge er deprimerte og leter etter noe å fylle livet sitt, men ingenting fungerer. De lengter etter Jesus uten å vite det. Derfor drømmer vi om å gjøre dette til et sted der unge får møte Jesus i døra, og føle seg sett, frie og trygge.

Både pinsevennene og metodistene Korsets Seier møter denne formiddagen i Elverum er overbevist om at Gud har et stort hjerte for Elverum og folket som bor her.

– Vi tror at tiden framover blir spennende, samstemmer både unge og eldre.

Arbeidsutvalget som har jobbet med overtakelsen av Metodistkirken tror ikke at det noen gang tidligere i metodistenes historie har blitt gitt bort en metodistkirke til pinsevennene.

– Det har blitt solgt en del metodistkirker under takst til katolikkene, men ingen har fått det gratis, sier Høvik.

FOR LITEN: Pinsekirkens lokaliteter har blitt for små for menigheten, som vil satse på neste generasjon.

Unikt

Det kan tilsynsprest i Metodistkirken, Knut Refsdal, bekrefte overfor Korsets Seier.

– Dette er forholdsvis unikt ja. Det er sjelden vi avhender kirker. Vi har to tilfeller der vi har solgt, under markedspris, til Den katolske kirke. Årsaken i de to tilfellene og i tilfellet med Elverum, er at vi ønsker å bidra til en best mulig fortsettelse av metodistkirkens arbeid på stedet. Dette har vært viktig både for de lokale menigheten og for kirken sentralt, sier Refsdal.

TILSYNSPREST: Knut Refsdal, tilsynsprest i Metodistkirken i Norge
Powered by Labrador CMS