Når Amors piler bommer
Kristne single ønsker flere møteplasser. Derfor samlet Thea Haavet 60 av dem.
– Jeg har bodd i New York, og der var det veldig mange arrangementer for single kristne. Jeg har tenkt at det kunne vært fint å ha noen flere møteplasser, sier Thea Haavet.
44-åringen er primus motor for Valentinesfest for single i Misjonskirken på Holmlia, og hun har sørget for rød løper og levende lys i entreen. Lenger inn i lokalet er det lyslenker, lykter og røde girlander formet som hjerter. Belysningen er dempet, i taket henger det ballonger, og på bordet står alkoholfrie velkomstdrinker. Når klokka nærmer seg 19.00 sitter 30 menn og like mange damer klare.
– Litt kleint
De fleste fremmøtte ønsker verken å bli intervjuet eller tatt bilde av. Men Stig Højklint kan si litt om hva han tenker om å møte andre single kristne.
– Jeg stiller med helt blanke ark i kveld. Det er kjekt at det er så mange kjentfolk her. Det føles veldig greit og trygt, sier piloten.
Han forteller at han har prøvd noen datingapper, men for ham føles det mye mer riktig å treffe folk på denne måten.
55-åringen er akkurat innenfor målgruppa, som er fra 30 til 55 år. «Bli med og feire kjærlighetsdagen sammen med andre flotte, single, kristne», var budskapet på arrangementets Facebook-side. Mer skulle ikke til for å få folk til å melde seg på, og damene var lenge i flertall. Blant dem er Karin Riska (49) og Athene Lynn Orcullo (36).
– Jeg er her for å ha en hyggelig kveld og treffe nye folk, sier Riska, mens Orcullo er litt mer betenkt.
– Det er litt kleint å være her, men det er alltid gøy å bli kjent med nye folk. Og dette er en veldig trygg måte å gjøre det på, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mangler møteplasser
I salen sitter menn og kvinner på annenhver plass. Når bordverset «Gledens Herre» har blitt sunget, er det tid for biff stroganoff med ris og salat, i tillegg til kyllingsauté. Det er også laget en egen vegansk rett, for de som skulle ønske det. Bordene er delt inn etter aldersgrupper. I løpet av kvelden må også folk flyttet på seg, så det blir rikelig med muligheter til å bli kjent med nye.
Haavet forteller at mange single kristne opplever at nettopp møteplasser er mangelvare, særlig for de som er ferdig med studenttilværelsen. Haavet har blitt inspirert av bevegelsen «Singel friendly church» i Storbritannia, som arbeider for at kirkene skal bli et bedre sted for single. Bevegelsen har gjort en rekke undersøkelser blant evangeliske kristne om hvordan single kristne egentlig har det i kirkene.
For mange kvinner
«Singel friendly church» påpeker at de single er i flertall i samfunnet, men i kirkene er de i mindretall. Kirkene er orientert rundt ekteskap, familie og barn, noe som fører til at mange single føler seg oversett og lite inkludert. Spesielt utfordrende er det for kvinnene, skal vi tro bevegelsens nettside. De er nemlig i flertall i kirkene, og derfor er det vanskeligere for dem å finne en partner som de også kan dele troen med.
Haavet kjenner problemstillingene godt.
– Veldig mange velger til slutt å gifte seg med en som ikke er troende. Hvis man ønsker at folk skal bli i troen, eller finne en ektefelle som deler troen, er det ganske lurt å tilby fellesskap for single, sier hun.
Da påmeldingen til festen på Holmlia åpnet, var det kvinnene som var først ute. I begynnelsen var arrangøren bekymret over at det ikke kom flere påmeldinger fra menn.
– Det var vanskeligere å få dem med, så jeg skrev til en del menn på nettstedet kristendate.no og inviterte dem personlig. Selv da var det mange som nølte lenge, selv om de understreket at det er et bra initiativ. Vi fikk like mange kvinner og menn til slutt, men jeg trengte ikke å mase på kvinnene, sier hun.
Det ble 60 deltakere, og det var flere som ikke fikk plass. Haavet tror kanskje forskjellen i påmeldinger basert på kjønn, skyldes at mennene synes sånne arrangementer er litt skumle, eller at de selv vil ha regien.
– Kvinner er kanskje litt mer sosialt modige, sier hun undrende.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Å leve på vent
Stadig flere nordmenn bor alene, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I 2018 var det 928.000 såkalte privathusholdninger med aleneboende her i landet. I fjor økte tallet med 20.000.
Ingen steder er det flere single enn i Oslo. Over 200.000 av hovedstadens rundt 680.000 innbyggere bodde alene i fjor. Tallet har steget jevnt og trutt siden 2014.
Haavet ønsker at kristne som er single og bor alene, skal ha sunne og gode liv. Hun forteller at hun selv har vært singel mesteparten av sitt voksne liv.
– Jeg vet ikke om jeg blir gift, men jeg kan ikke leve med livet på vent. Det er viktig å formidle til single. Og Gud ønsker å bruke oss fullt ut iden situasjonen vi er i, sier hun.
Hun ser ikke bort fra at hun vil arrangere flere møteplasser for single kristne, men hun håper også at menighetene tar mer ansvar.
– Undersøkelser har vist at det utfordrer gudstroen til mange når de ber i årevis om en kristen kjæreste uten å få det. Single har mange unike livserfaringer og utfordringer. Hvor skal vi snakke om disse tingene, spør hun, og legger til:
– Menighetene kan vinne mye på å sette dette på dagsordenen, akkurat som man har fokus på gode samliv for ektepar.
Mens noen av deltakerne svinger seg i en vals, får resten tid til å mingle. Så er det mini-konsert med ekteparet Marie Helene og Ole Andreas Høyberg, før mer mingling.
Ekteskap: Det eneste rette?
– Singellivet har gitt meg noen utfordringer jeg ikke hadde fått som gift. Men jeg har også vært i menigheter der jeg ikke har tenkt over at jeg er singel, forteller hun.
Hun har hørt single fortelle at de ikke føler seg helt hjemme i menighetslivet, og hun har tenkt mye på hvorfor det er sånn.
– Mange vil ikke snakke så høyt om at de er single. Da lurer jeg på hva vi skaper i fellesskapene våre som gjør at det ikke er greit å snakke om. Det er den ene siden, sier hun, før hun fortsetter.
– Den andre siden er at singeltilværelsen har fordeler og ulemper. Det kan være et egoistisk liv der man bare skal dyrke seg selv. Denne kvelden handlet om å føle seg fri til å være singel, sier hun.
Gjennom de ulike jobbene hun har hatt har hun registrert fokuset mange menigheter har på ekteskap og familier. Hun synes det er viktig og bra å snakke om å ha tro i hjemmene, men savner at de single blir regnet med.
– Kan vi snakke om tro på hjemmebane for en som er singel, og hvordan ha en tro som bærer gjennom hele livet, spør hun og peker på at troen også bærer gjennom smerten ved å ikke finne noen å gifte seg med, eller å bli singel ved skilsmisse eller dødsfall.
– For mange som er single er ikke menighetsfellesskapet et godt fellesskap, sier hun og legger til at hun tror mange opplever at det blir vanskeligere jo eldre de blir.
En utrolig ressurs
Hansli understreker at single kristne er like forskjellige som alle andre mennesker. Likevel ser hun at de som har ektefelle og barn, etter hvert også får svigerbarn og barnebarn som en bonus. Da blir livet gjerne mer travelt igjen, med store familieselskap og hytte på fjellet. Pastoren tror mange par unngår å invitere med seg single til middager eller selskap fordi de føler seg utrygge.
– Kanskje de også tenker at det er vanskelig for den single, sier hun og påpeker at de som er alene også har behov for et familieliv. Selv har hun bodd flere steder der hun ikke har hatt biologisk familie. Da har det vært viktig å skaffe seg en familie likevel.
– Det har gjort det enklere å leve som singel. Hvis single føler seg hjemme i en menighet, kan de være en utrolig ressurs, også for barnefamiliene, sier hun mens Haavet ser over evalueringsskjemaene hun har fått.
Et par dager senere kan hun meddele at skjemaene viste at de fremmøtte har størst behov for å blir kjent med nye single i en uformell setting, og at de ønsker å møtes for aktiviteter sammen med andre single.
– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på festen, og alle ønsket flere arrangement for single. Flere sa også at de kan være med å arrangere neste gang, avslutter Thea Haavet.