Leder

SKOLERETT YTRINGSFRIHET: Hva slags ytringer forbindes med ordet forkynnelse? Det er vel ikke urimelig å svare religiøse, mener utgavesjef Karl Andreas Jahr.

Selv HEF må medgi at religiøse ytringer behandles hardere enn andre ytringer i skolen

Leder for Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, mener forkynnerforbudet likebehandler alle lærere. Det er han programforpliktet til å mene, men han tar feil.

Publisert Sist oppdatert

I et svar på ukens lederartikkel i KS går leder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, personlig til verk og mener jeg er selvsentrert i min kritikk av Tonje Brennas utvidede forkynnerforbud.

Jeg synes alltid det er spennende med tilsvar, selv om det er lenge mellom hvert personangrep. Jeg kommer tilbake til det.

Generelt er det mye rart i Lomsdalens tilsvar.

Karikert forkynnerfrykt

For å skape litt påskestemning, trakk jeg inn fjorårets debatt med Lomsdalen.

En undersøkelse viste at barnehageansatte tiet om påskebudskapet til barna. Under en debatt i Dagsnytt18 svarte Lomsdalen med advare mot forkynnertrykk i barnehagen.

Jeg prøver å gjengi fjorårets påskedebatt kort og presist, men Lomsdalen mener jeg karikerer – uten at han forklarer hva jeg karikerer.

Anklager og påstander uten forklaringer er generelt sett litt svakt, synes jeg.

Og det er en gjenganger hos HEF-lederen.

Ulik likebehandling

Videre hevder Lomsdalen at den nye loven «likebehandler alle livssyn, både religiøse og ikke-religiøse».

Dette påstår han uten særlig begrunnelse. Han bare stadfester det som fakta.

Jeg anbefaler HEF-lederen å lese Dagens artikkel som utreder lovforslaget. Der forklarer regjeringen at formålet med opplæringen i kristendom, religion, livssyn og etikk «ikke er å påvirke elever til den kristne troen».

I neste setning står det riktig nok at elevene heller ikke skal påvirkes til andre religioner eller livssyn, men dette høres ut som en ettertanke.

Presisering

Avsnittet ovenfor la jeg til som følge av en god, relevant innvending fra Christian Lomsdalen per telefon. Selv om jeg mener mitt poeng er like godt, så hadde jeg ikke merket meg påfølgende setning. Den bør med.

Hele lovforslaget § 14-5 Forbod mot forkynning lyder slik:

Paragrafen erstattar delvis dagens lov § 2-4, og er omtalt i punkt 35.5.2.

Paragrafen oppstiller eit generelt forbod mot forkynning i opplæringa. Forbodet gjeld alle delar av opplæringa, ikkje berre opplæring om emna kristendom, religion, livssyn og etikk. Forbodet mot forkynning inneber mellom anna at undervisninga ikkje skal gi rom for religionsutøving, sjølv om ho skal gi kunnskap om tru, religionar og livssyn. I dette ligg mellom anna at formålet med opplæringa om kristendom, religion, livssyn og etikk ikkje er å påverke elevane til den kristne trua. Elevane skal heller ikkje påverkast til andre religionar eller livssyn. Arbeidsmåtane vil bety svært mykje for om innhaldet i faget kan opplevast som religionsutøving eller vere støytande på andre måtar. Det er derfor viktig at det blir vist særleg varsemd ved undervisning i emne som omhandlar religiøs praksis som bønn, gudsteneste og andre former for religionsutøving. Samtidig er det viktig at skolane, som ved all anna opplæring, bruker engasjerande og varierte arbeidsmåtar, slik at undervisninga ikkje blir for teoritung og abstrakt. Etter omstenda vil det til dømes kunne vere lov at elevar, lærarar eller andre illustrerer religiøse ritual eller liknande.

De spesifiseres den kristne troen. Det er den eneste religionen som nevnes.

Forbud mot forkynnelse

Tittelen på lovforslaget heter for øvrig «Forbud mot forkynnelse i all opplæring».

Hva slags ytringer forbindes med ordet forkynnelse? Det er vel ikke urimelig å svare religiøse.

I tillegg ser det ut til at Lomsdalen sverger til livssynets smaleste definisjon som ikke inkluderer generelle meninger, holdninger og verdier.

Hva med en samfunnsfaglærer på videregående skole som mener at «Donald Trump kan koke i eget spekk?». En kollega av meg gjenfortalte den historien i dag.

I ukens lederartikkel brukte jeg den kjente og kjære statsviteren Frank Aarebrot som et eksempel. Den avdøde læreren var verken flau eller forsiktig med å uttrykke sin kjærlighet til Arbeiderpartiet. Ville han vært like frimodig dersom han var en kristen som ville uttrykke sin kjærlighet til Jesus?

Jeg tviler sterkt.

Ideologisk blind

Lovverket likestiller ikke religiøse overbevisninger med andre overbevisninger. Human-Etisk Forbund er ideologisk programforpliktet til å benekte dette åpenbare faktum, så jeg er ikke overrasket av at Lomsdalen hevder noe annet.

Jeg er fortsatt forvirret over at Lomsdalen mener jeg selvsentrert.

Det er jeg helt sikkert – på et personlig plan, men i dette tilfelle snakker jeg på vegne av troende på tvers av alle religioner.

Om dét kvalifiserer til å være selvsentrert, så fortsetter jeg gjerne med det.

Powered by Labrador CMS