Spørsmål og svar

SPØRSMÅL FÅR SVAR: Mamma liker ikke følelsen av hun har kontroll på hva barna ser på sosiale medier.

Netflix, Youtube og Tiktok – jeg blir så fortvilet

Som mamma henger jeg ikke med. Jeg ender med å være urimelig og inkonsekvent.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Dataspill. Netflix. Youtube. Tiktok (eller hva det heter). Jeg klarer ikke å henge med, og derfor føler jeg at jeg svikter som mamma. Med tre gutter i barneskolealder er det vanskelig nok å følge i hjemmet. Enda verre blir det med guttenes venner med sine foreldre som har ulike standarder for hva som er greit og ikke greit.

Jeg føler meg gammel når jeg skriver følgende: Jeg synes alt var greiere før. Da var filmer og tv-serier fysisk merket med en aldersgrense bak på enhver videokassett.

Slik er det ikke med internett og sosiale medier. Jeg klarer ikke å opprettholde konsekvente grenser på samme måte, og jeg risikerer å være urimelig basert på et tynt grunnlag. Det liker jeg ikke, og det er fortvilende.

I det siste har jeg rett og slett følt meg litt rådløs.

Mamma (41)

Dersom vi ser tilbake til Barne-TV, da vår generasjon så på Julius, Labbetuss og Portveien 2, kan vi huske at vi storkoste oss.

Svar:

Den digitale utviklingen går i ekspressfart, og trendene skrifter raskere enn noen gang. Det som var populært for tre måneder siden er nesten utdatert allerede. Slik er verden blitt – og mest sannsynlig kommer ikke tempoet til å bli noe særlig roligere.

Du vil mest sannsynlig ikke klare å henge med i utviklingen, men barna dine vil klare det.

Dersom vi ser tilbake til barne-tv, da vår generasjon så på Julius, Labbetuss og Portveien 2, kan vi huske at vi storkoste oss. Dersom dine barn får se det samme, kjeder de seg – noe heftig. De har blitt vant til en digital verden der de må håndtere enorme mengder data som florerer i deres hverdag. De kan se på Youtube med hurtige kameraskifter og musikk med høyt tempo, samtidig som de tekster med vennene sine på Snapchat – og gjør lekser.

Det er slik samfunnet har blitt, og de klarer å håndtere det i mye større grad enn oss. Derfor må vi senke skuldrene. Vi har ikke forutsetning for å kunne følge opp barna våre like tett som vi skulle ønske, og følelsen av å komme til kort vil stadig komme snikende. I alt dette kan vi likevel være til stede for barna våre på en god måte.

Jeg vil derfor gi deg tre tips:

– Barna dine vil huske bedre din tilstedeværelse og omsorg enn dine rammer eller tilkortkommenhet innen media, skriver Jarle Waldemar, pastor i Filadelfiakirken og tidligere barneevangelist.

1) Vis interesse og snakk sammen.

En av de viktigste holdningene vi foreldrene kan ha er å være interessert i og lyttende til våre håpefulle. De trenger å bli møtt med en nærværende voksen som viser nysgjerrighet og engasjement. Å høre etter er ikke det samme som å lytte. Å lytte innebærer å være aktivt involvert i det den andre forteller.

Barna dine vil huske bedre din tilstedeværelse og omsorg enn dine rammer eller tilkortkommenhet innen media. Det viktigste du kan gjøre er å være en nærværende voksen som gir barna en følelse av å være elsket og verdifull. Gjennom de gode samtalene kan dere sammen finne gode veier.

2) Snakk om grenser.

Jeg tror at kjærlighet og trygge rammer – omsorg og sunne grenser – raushet og tydelighet er ordpar som er tett bundet sammen. Det ene blir fattig uten det andre. Det handler om å finne en god balansegang slik at barna kan få en sunn og trygg barndom.

Fravær av rammer og grenser kan skape usikkerhet. Mye handler om hvordan vi setter grenser og hvordan vi involverer barna slik at de forstår og anerkjenner rammene. Barn trenger å lære hva som er rett og galt, og de trenger å forholde seg til regler.

Vår oppgave som foreldre er ikke å få enige eller ordentlige barn, men trygge barn.

Målet med å gi grenser i oppdragelsen, er at de skal mestre dem på egen hånd. Derfor må vi som foreldre finne balansen mellom grenser og frihet. Selv om andre foreldre opererer med andre rammer og grenser enn dere, er det både en læringsprosess og et godt samtaleemne for barna. Det er faktisk læring av sosialkompetanse og selvregulering å manøvrere i et landskap med ulike standarder.

Det kan gjøre barna mer robuste.

3) Oppsøk www.barnevakten.no

Vi har hatt stor hjelp av å bruke www.barnevakten.no. Barnevakten er en ideell stiftelse som formilder fakta og råd om barn, unge og medier. Deres ønske er å økes de voksnes kunnskap og stimulere til engasjement for å skape gode rammer for barn og unges mediebruk. På deres hjemmeside finnes over 1 000 anmeldelser innen film, spill, app-er og fysiske produkter. De arrangerer foredrag og kurs om nettvett og barns digitale liv.

Hva med å invitere dem til barnas skole?

Powered by Labrador CMS