UNDER LUPEN: Den svenske avisen Dagen har i flere artikler gransket Mattias Lekardal, en svensk forkynner med bånd til Norge.

Nordmann anklager svensk predikant for kunstsvindel

Den norske forkynneren krever en halv million av sin svenske kollega.

Publisert Sist oppdatert

En norsk predikant skal ha kjøpt fem kunstverk av svenske Mattias Lekardal i sommer ifølge den svenske, kristne avisen Dagen.

Nordmannen, som ønsker å være anonym, skal ha betalt Lekardal 575.000 kroner for de fem maleriene, med løfter om en prisøkning på mellom tre og fire ganger summen. Senere ble imidlertid verkene anslått til å ha en verdi på 4.000-5.000 kroner stykket.

– Jeg er dypt sjokkert og utrolig trist, sier den norske predikanten til svenske Dagen.

Ifølge avisen driver den norske predikanten sin egen tjeneste, en misjonsorganisasjon, og pleier å tale på evangeliseringskampanjer blant annet i flere afrikanske land. Svenske Dagen kjenner mannens identitet, men han ønsker altså å være anonym av hensyn til tjenesten han står i.

Avisen har i flere artikler gransket Lekardal, en forkynner med bånd til Norge. Lekardal har vært i ledelsen for misjonsorganisasjonen Divine Favour Mission som har virksomhet i både Sverige og Norge.

Han skal ha kontaktet nordmannen for å selge kunstverkene, angivelig for å hjelpe kollegaen økonomisk. Ifølge svenske Dagen har de begge to blant annet vært på Island og delt talerstol der flere ganger.

– Jeg har sett på ham som min venn. Jeg har søkt råd hos Mattias Lekardal med sjelesorgspørsmål og for å få råd i vanskelige situasjoner, sier den norske forkynneren til svenske Dagen.

Garanti

Avisen oppgir å ha tilgang til en skriftlig orientering der Lekardal oppgir at tre av de innkjøpte maleriene er verdt totalt mellom halvannen og to millioner kroner, og han garanterer at bildene er originalmalerier.

I tillegg kommer verdien av ytterligere to kunstverk som påstås å være laget av Bruno Liljefors og Lindorm Liljefors.

Avtalen var at maleriene skulle oppbevares av Lekardal, som skulle selge dem videre - eller betale pengene tilbake.

Da nordmannen senere sendte fotografier av kunsten til vurdering hos auksjonsfirmaer i Sverige ble maleriene vurdert til å ha en verdi i størrelsesorden 4.000 – 5.000 kroner per stykk, ifølge Dagen.

Økonomiske krav

Lekardal lovet videresalg av maleriene til en høyere pris enn salgsprisen. Det skulle skje i løpet av høsten 2021. Men det har ikke skjedd, ifølge nordmannen.

Ettersom pengene ikke er dukket opp fremmer altså nordmannen et økonomisk krav overfor Lekardal via den svenske namsmannen. I tillegg har han kontaktet politiet i Norge og overlevert all skriftlig korrespondanse han har samlet inn.

Den norske predikanten og evangelisten ønsker ikke å stå fram med navn i frykt for å få problemer i fremtiden ved kontakt med ulike menigheter i Skandinavia. Svenske Dagen oppgir å ha sett hans kontobevegelser og skriftlige korrespondanse med Lekardal.

Hadde tillit

Nordmannen forteller til svenske Dagen at han har fått økonomiske problemer som følge av det han mener er et bedrag. Han sier at han hadde tillit til Lekardal og at han kjøpte kunstverkene fordi han stolte på det han sa.

– I tillegg ga han en skriftlig garanti for at kunstverkene var ekte. I dag synes jeg selvfølgelig det var dumt av meg å stole så blindt på ham, sier nordmannen.

I løpet av høsten har han mottatt mindre beløp fra Lekardal ved noen anledninger etter mange purringer. Men det gjenstår fortsatt drøyt en halv million kroner, som nordmannen nå altså krever tilbake.

– Ikke lurt noen

Mattias Lekardal vil ikke la seg intervjue muntlig av svenske Dagen, men i et skriftlig svar beklager han dersom noen kjenner seg lurt av ham. Han lover at verkene er ekte, og at han vil betale nordmannen tilbake om kort tid.

«En del av summen er allerede tilbakebetalt høsten 2021. Resten skal tilbakebetales innen kort tid i løpet av 2022.»

Han skriver også følgende:

«Jeg har ikke lurt noen slik du beskriver det, men andre ting har hendt. Sykdom og koronapandemien med sykdom i mitt og andre menneskers liv har endret forutsetningene. Men det er beklagelig at de opplever det slik, hvem de enn er. Det er jeg oppriktig lei meg for», skriver Lekardal.

Powered by Labrador CMS