Ny bok om «djerv tro»: – Kristenledere må våge å stå fram i den offentlige debatten
Forfatter Sten Sørensen utfordrer kristne til å bli mer synlige.
«Vår «drømmekirke» skal være tiltrekkende på dagens mennesker. Den skal være aktuell, varm og hjertelig. Men den skal ikke være et haleheng etter «dagens politiske korrekthet». Det må aldri være det sekulære samfunn som viser veien eller er premissleverandøren til kirken.»
Slik lyder deler av innledningen i den nyeste boken til Sten Sørensen «Djerv tro i en etterkristen kultur».
Boka har han skrevet med hjelp av 14 andre medforfattere, hvorav flere er kjente navn i Pinse-Norge.
– Jeg håper at boka kan være til inspirasjon og hjelp for kristenfolket. Målet et å inspirere og hjelpe leseren til å ha en frimodig tro – i en tid hvor kristne føler seg presset på mange standpunkter, sier Sørensen til Dagen.
Tente på ideen umiddelbart
Sten Sørensen fikk ideen til boka under sommerstevnet i Sarons Dal i Kvinesdal i fjor.
Det var pastor i Det Norske Baptistsamfunn, Bjørn Olav Hansen, som først satte ham på sporet.
Hansen etterlyste en bok som kunne hjelpe kristenfolk og unge mennesker navigere i en utfordrende og forvirrende tid.
– Da sa det pang hos meg. Det var midt i blinken. Kristne blir utfordret på alle kanter, så det å skrive en bok som adresserer de vanskeligste temaene føles som en viktig oppgave, sier han.
Fikk ja med en gang
Valget om å inkludere en mengde andre skribenter, begrunner han med to ting; At han ville utnytte sitt brede kontaktnettverk og samtidig få et mangfold av både perspektiver og kompetanse.
Så snart temaene i boken var klekket ut, kontaktet Sørensen de han mente var naturlig å spørre om å skrive. Samtlige svarte ifølge forfatteren ja med en gang.
– Det var veldig hyggelig med så god respons. Dette har vært et dugnadsprosjekt, så for meg har det vært kjempefint å se den viljen forfatterne har vist til å bidra, sier han.
– Hvorfor er kun to av 14 medforfattere kvinner?
– Det er nok slik at flest menn er ledere, men for vår del skulle vi gjerne hatt bare kvinner blant skribentene.
– Så hvordan gikk dere fram da dere plukket ut medforfatterne?
– Vi gikk for de personene vi først tenkte på. Det finnes jo mange flinke folk der ute som sikkert kunne skrevet, både kvinner og menn. Men vi hadde ikke så god tid på oss, så da ble det slik. Det viktigste er at den som skriver om temaet sitt er kompetente og der føler vi at vi har truffet, sier Sørensen.
Tydelig og ydmyk
Noen av temaene som boken til Sten Sørensen berører er blant andre likekjønnet ekteskap, samboerskap, gjengifte, livets to utganger, Israel, sekularisering, bønn og ånd.
Sammen med medredaktør Leif S. Jacobsen håper han boken vil kunne være et bidrag når kristne reflekterer over troen sin sett opp mot tiden vi lever i.
– Når grenser stadig blir flyttet, er det viktig å undersøke hva Bibelen sier om de ulike emnene. Guds ord er vårt fundament. I boken min er det et klart og tydelig budskap om at Bibelen er rettesnor for tro, liv og lære.
– Så dere er ganske direkte i formen?
– Ja. Samtidig håper jeg folk kjenner hjertelaget. Vi må ikke glemme at vi ser stykkevis. En slik ydmyk holdning bør være til stede når vi samtaler om utfordrende temaer. Jesus kom med både nåden og sannheten. Vi skal være sannheten tro, i kjærlighet, sier Sørensen.
– Må våge å stikke seg fram
I tittelen «Djerv tro», ligger det en oppmuntring fra forfatteren om at kristne, spesielt ledere, må tørre å gripe ordet i det offentlige ordskiftet.
– Det finnes så mye god kunnskap og erfaring som kristenledere har. Derfor er det viktig at kristenledere våger å stå fram i den offentlige debatten og på den måten veilede mennesker. Ikke bare i kirka, men i samfunnet, sier Sørensen.
Han mener redaksjoner alltid er på let etter ulike perspektiver og at bidragene fra kristne vil være kjærkomne for mange redaktører.
– Hvis vi bare gjemmer oss, kan du vedde på at andre, mindre kvalifiserte stemmer tar ordet for dem. Da får vi i stedet en ubalansert debatt.
– Men forstår du at det kan være vanskelig for flere å stikke hodet fram i offentligheten?
– Absolutt. Det er krevende. Men så tror jeg du blir møtt med respekt hvis du opptrer med ydmykhet og viser at du er reflektert.
– Er det noen kristenledere i offentligheten du vil trekke fram som positive bidragsytere?
– Jeg synes Espen Ottosen gjør en god figur. Men det trengs flere som ham. Mange er dyktige og kloke nok, men det gjelder å ha frimodighet og være djerv, sier Sten Sørensen.