Ny kristen skole i Drammen: – Vil ikke skape en kristenboble for barna
I august åpnes dørene til Drammens første kristne grunnskole ved ærverdige Travbanen i byen. Det er Oasen skole som står bak det historiske prosjektet.
– Vi er opptatt av å ikke bare være en skole for kristne barn, men en kristen skole for alle barn, presiserer prosjektleder for Oasen skole i Drammen, Terje Hystad, til Dagen.
Hystad har tidligere vært rektor ved pinsevennenes Helgeland folkehøgskole i Mosjøen.
– Skolen har en tverrkirkelig profil. Vi er opptatt av å gi trosopplæring, men vi driver ikke trosoppfølging. Dette mener vi er menighetenes ansvar. Vi er ikke en konkurrent til offentlige skoler, men bidrar med å komplettere den offentlige skolen og gir foreldre som ønsker vårt alternativ en mulighet til nettopp dette, sier Hystad.
Oasen ønsker å bygge en skole i Drammen med høy faglig kvalitet, et kristent livssyn, og kristne verdier, i tråd med skolens formål og verdier.
– Vi vil ikke bygge en kristen-boble rundt barna, men å utruste dem til å leve som sunne, engasjerte mennesker i et sekulært samfunn senere i livet, sier Hystad til Dagen.
Lokalt initiativ
Den nye skolen springer ut fra et lokalt initiativ og mangeåring ønske, ifølge Terje Tesaker Hystad, nestleder i Oasen skole Holding.
– Vi syntes tanken var interessant, og styret i Oasen valgte å sende søknad til Utdanningsdirektoretet (Udir), opplyser Hystad til Dagen.
Politikerne i Drammen ga en positiv høringsuttalelse til Udir, og deretter gjorde Udir positivt vedtak om å gi Oasen skole Drammen tillatelse til oppstart i byen.
Lokaler ved Travbanen
Skolen har fått leie tomt ved Drammen travbane.
– Planen er å sette opp et flott midlertidig modulbygg, forklarer Hystad.
Stillinger til skolen er allerede utlyst, og Hystad kan opplyse at man allerede er i gang med intervjue søkere.
– Vi satser på å gi tilbud om ansettelser i løpet kommende uker.
– Hvordan har nyheten om en kristen skole i Drammen blitt mottatt av drammenserne?
– På grunn av korona, hadde vi liten oppslutning om det første infomøtet vi arrangerte i Filadelfiakirkens lokaler. Det viser seg imidlertid at vi har nådd forholdsvis mange foresatte via Facebook og annonsering i byens menigheter. Per i dag har en hel del foresatte meldt sin interesse, – og disse representerer cirka 50 barn. Vi hadde nylig et online foresatte-møte med god oppslutning, som representerte ca. 40–45 barn. Dette er vi godt fornøyde med.
Det er nå det gjelder
Hystad har likevel litt is i magen, da han erfarer at ikke alle interesserte velger å ta «steget ut» ved å søke inn sine barn på skolen.
Han presiserer imidlertid at det er viktig at personer som er nysgjerrige på- og ønsker kristen friskole til Drammen, samler seg og slutter opp om satsingen, for det er nå det gjelder.
Denne uken blir det et nytt orienteringsmøte i Filadelfiakirken Drammen.
– Det blir et svært viktig møte» for folk som ønsker Oasen skole velkommen til Drammen. Da vil også daglig leder, Øyvind Haugland, holde et foredrag med temaet: «Hvorfor skal vi velge Oasen skole for våre barn?».
Startet i en sukkertøyfabrikk
– Fra å ha 33 elever i en nedlagt sukkertøyfabrikk på Mjåvann, har vi vokst til å bli en skole med nærmere 240 elever fra 1.–10. trinn på Birkelid, forteller Hystad.
Oasen skole Birkelid har 20-årsjubileum i år som den første skolen til skolens tre eiere, som er Oasen Bibelsenter som majoritetseier, Filadelfia Kristiansand og Hånes Frikirke.
I tillegg er det startet fem andre Oasen-skoler på Sørlandet og i Grenland.
– Denne reisen har vært et eventyr, og når våren kommer og koronaen legger seg, skal vi feire ordentlig. Likevel markerte vi akkurat denne dagen, med ballonger, flagg og is til alle elevene, forteller han.
Kunnskap, karakter og kjennskap
– Hvorfor er det viktig med en kristen skole i Drammen?
– Oasen skole er opptatt av å gi den oppvoksende slekt sine tre «k-er»: Kunnskap på høyt nivå, karakter ifølge Guds Ord, og kjennskap til Gud, Jesus og Den Hellige Ånd, presiserer Hystad.
Forberedelsene er i full gang med intensjon om oppstart til høsten.
– Det er per i dag fire strålende samarbeidspartnere i arbeidsgruppen i Drammen. Denne består av Ewa Moldekleiv, Ragnhild Johannessen, Gry Lippert Karlsen og Gunn Hoholm. Vi samarbeider også tett med flere av menighetene i byen, opplyser Hystad.
– Unner flere foreldre dette
Gunn Hoholm, som sitter i arbeidsgruppen i Drammen, har kjempet for kristen frikskole i mange år. Hun og mannen Knut Vidar, har tre barn, og er medlemmer i Filadelfiakirken, Drammen.
– For ti år siden fant vår familie en kristen friskole tre mil fra hjemmet vårt. Det ble gull for våre barn, og jeg unner flere familier å få en kristen friskole i nærheten av der de bor, sier Hoholm til Dagen.
– Mange kristne barn erfarer at det ikke alltid er like lett å flagge sin tro i offentlig skole. De vil oppleve å kunne senke skuldrene på en kristen friskole, der det er helt «normalt» å ha en tro, presiserer trebarnsmoren.
Hoholm er i dag ansatt som lærer ved Granly skole, drevet av Det evangelisk lutherske kirkesamfunn (DELK) i Tønsberg, der barna hennes også har vært og er elever.
Flyttet barna
– Barna våre var tydelige på at de ville bytte skole, men vi måtte jo tenke oss godt om, understreker hun.
Mens Hoholm-familien vurderte om de skulle flytte barna sine fra nærskole til friskole, var de innom mange spørsmål, blant annet: «Skal ikke vi kristne være lys og salt?»
– En god venninne, som også hadde barn på friskole i Bergen, svarte slik: «Jo, men det er ikke sikkert at barna våre bør stå fremst i krigen».
Som familie opplever Hoholm det godt i dag at livssyn og verdier i hjemmet og på skolen stemmer overens, og at det er med på å styrke barnas identitet.
– Vår erfaring er at kristne friskoler har et mye større mangfold enn en del synes å anta. Mange foreldre, også folk som ikke kaller seg spesielt religiøse, er tiltrukket av muligheten for å ha barna sine på en kristen skole. Det oppleves som spennende, litt annerledes og verdimessig trygt. Mange forteller om en god atmosfære på skolene, som gjør barna godt, erfarer Hoholm.
En drøm
Hun har i mange år drømt om kristen friskole sentralt i Drammen.
– Nå har vi muligheten gjennom at Oasen skole satser i vår by, sier hun begeistret.
– Jeg håper flest mulig oppdager gullet og griper muligheten. Vi er jo avhengig av et visst antall elever for å starte opp. Og erfaringer viser at elevtallet ofte dobles etter et år, sier Gunn Hoholm til Dagen.