Pinsebevegelsen kan nå holde oppsyn med Etisk Råd
Kontrollutvalget ble opprettet og medlemmene stemt inn under Samtaleforum onsdag kveld. Likevel slet Pinsebevegelsen med å finne ønsket kompetanse.
Pinsebevegelsens øverste styre, lederrådet, har i mange år observert hvor handlingslammet Pinsebevegelsen blir dersom Etisk Råds konklusjon bestrides.
– Der den anklagede er uenig i konklusjonen til Etisk Råd ser vi ofte at det mobiliseres på egne vegne, og at det kan dannes støttegrupper, sa daglig leder Ingunn Ulfsten til Korsets Seier under Samtaleforum i juni.
Etisk Råds rolle i Pinsebevegelsen er å tilby menighetene hjelp der en menighetsleder anklages for seksuelle overgrep, grenseoverskridende seksuell adferd eller annen moralsk og etisk svikt.
Dersom Etisk Råds vurderinger bestrides skal et nyopprettet kontrollutvalg se på saken.
Onsdag kveld ble utvalget opprettet og stemt inn under samtaleforum, Pinsebevegelsens øverste organ på Quality Airport Hotel Gardermoen. Her samles 60-70 pastorer fra mellomstore og store pinsemenigheter og ledere for Pinsebevegelsens fellestiltak for å stemme over ulike forslag.
Jussmangel
Pinsebevegelsen ønsket seg mennesker med kompetanse innen det juridiske og menighetsledelse. Det viste seg å bli vanskelig.
– Vi forespurte mange, men slet med å finne mennesker med juridisk kompetanse, forteller Rebekka Svardal Lund, leder av valgkomiteen og pastor i Salt Trondheim.
– Hvorfor det?
– Det er utrolig mange flinke folk med kompetanse i Pinsebevegelsen, men folk er travle. Å ta på seg et frivillig verv på nasjonalt plan krever mye. Vi har uansett funnet svært kompetente mennesker med bred og relevant erfaring. I tillegg er det anledning til å oppsøke ytterligere kompetanse der det trengs.
Svardal Lund påpeker at mandatet fra Pinsebevegelsen er enkelt. Kontrollutvalget skal kun lete etter saksfeil – altså å lese saksdokumenter for å undersøke om prosedyrer har blitt brutt.
Internt utvalg
Til Korsets Seier er Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, nøye med å understreke hovedtanken ved å opprette kontrollutvalget.
– Det er viktig at både den som varsler og den det blir varslet på tas på alvor i disse sakene og kan kjenne på trygghet, sier hun.
– I likhet med Etisk Råd er kontrollutvalgets medlemmer hentet internt i Pinsebevegelsen. Er ikke båndene litt for tette til å være helt trygge?
– I dette tilfelle er ikke det relevant fordi oppgaven er så svarthvit. Men hvis kontrollutvalget finner feil, så vil det i mange tilfeller kreve ny saksbehandling. Og da er det naturlig å søke ekstern hjelp, svarer Ulfstein, daglig leder i Pinsebevegelsen.
– Samtidig vil vi vurdere endringer dersom vi ser at det trengs, tilføyer hun.
– Vil kontrollutvalget kunne gå gjennom nåværende eller tidligere saker?
– Nei, fordi det blir så vanskelig å vurdere hvor man skal sette streken. Tre år? Fem år? 15 år? Derfor ble det vedtatt under forrige Samtaleforum i juni at det mest prinsipielle og mest håndterbare er å begrense kontrollutvalget til fremtidige saker.