Pinsebevegelsen starter stor innsamlingsaksjon for Ukraina
– For en som kjenner så mange i Ukraina, er forferdelig å bare sitte her, sier landsutvalgsleder for Pinsebevegelsens nest største misjonsland.
Ukraina ble forrige uke invadert av russiske styrker.
Levende bilder av eksplosjoner i ukrainske byer og mennesker på flukt har gått verden over. I Norge er krigen på toppen av nyhetsbildet 24 timer i døgnet.
– Situasjonen er helt forferdelig og preger oss sterkt. Mange pinsevenner kjenner flere av menneskene i Ukraina. Den nøden de opplever i landet nå er fryktelig.
Det sier internasjonal leder i Pinsebevegelsen, Fred Håberg. Han har tatt initiativ til innsamlingsaksjonen «Hjelp Ukraina» for å bistå det krigsherjede landet.
Med seg har han fått flere pinsevenner med sterke bånd til Ukraina og nabolandene. Blant andre mangeårig misjonær i Øst-Europa, Øystein Husvik, leder i pinsebevegelsens landutvalg for Ukraina, Ove Arnoldsen og leder for Barnehjelpen, Rigmor M. Johnsen.
Til sammen har de nærmere 200 besøk og reiser til Ukraina.
– Vi må slå på stortrommen nå. Det gjelder å stå sammen slik at vi kan bety en forskjell for de tusenvis av menneskene som nå opplever frykt og usikkerhet, sier Håberg.
Nummer to over misjonsland
Ifølge en undersøkelse gjort av Pinsebevegelsen i 2019, er Ukraina det landet norske pinsemenigheter gir nest mest midler til når det gjelder misjon. Kun India ligger foran på listen.
En av årsakene til det sterke engasjementet skal være Bønnetjenesten for Sovjetunionen, som pinsemisjonær Hans Myrvold engasjerte norske pinsemenigheter i allerede tidlig på 70-tallet. Selv brakte han i mange år evangeliet og nødhjelp til den forfulgte kirke under kommunisttiden i Sovjetunionen.
– Myrvold sørget for at vi hadde egne folk og byer vi ba regelmessig for. Og da vi fikk besøke disse menneskene etter at jernteppet falt, ble det skapt uforglemmelige minner, sier landutvalgleder Ove Arnoldsen som har over hundre besøk til Ukraina bak seg.
Gjennom årene har flere pinsemenigheter og organisasjoner rettet seg spesielt mot Ukraina. Blant de mest profilerte er Open Heart, med grunnleggerne Bente og Halvard Hasseløy, som har jobbet i landet siden 1982.
Nødhjelp
Pinsebevegelsen gjennomførte en lignende innsamlingsaksjon i 2015 da Krim-halvøya i Ukraina ble inntatt av russerne. Den gang samlet de inn 721.000 kroner.
Håberg tror likevel forutsetningene er annerledes denne gangen.
– Nå snakker vi om russisk invasjon fra alle kanter. Enda flere er berørt. Behovene av et helt annet omfang og da trengs det også betydelig flere midler, sier Pinse Misjon-lederen.
Pengene vil samles inn til Pinse Misjon sin hovedkonto og deretter fordeles etter behov. Disse vurderingene blir gjort av landutvalget, organisasjonene og kontaktnettverket i Ukraina.
– Vi er veldig trygge på at hver krone som blir samlet inn kommer fram. Det har mange års partnerskap med menigheter, organisasjoner og enkeltmennesker i Ukraina sørget for, sier Håberg.
Johnsen, Husvik og Arnoldsen, som alle har daglig dialog med sine kontakter på bakken i både Ukraina, Hviterussland og Romania forteller om at det viktigste behovet akkurat nå er nødhjelp.
– De trenger alt fra mat, husly, medisiner og ulltepper sier Øystein Husvik som forteller at flere menigheter i blant annet Romania gjør seg klare til å ta imot flyktninger.
Midt i krigssonen
Enkelte av meldingene og videoene som de norske pinsevennene får inn fra Ukraina i sine private kanaler er så grusomme at de ikke kan publiseres.
En ukrainsk pastor skrev følgende søndag 27. februar:
«Kjære søsken. Vi er under harde angrep nå. Frontlinjen går gjennom huset vårt. Hjemmet og vi er hele. Møtet i dag var hjemme. Alle i kirken er i live. Kirkebygningen vår er hel. Vår sønn har jobbet som traumatolog og kirurg på sykehuset i fem dager nå. Frontlinjen nærmet seg dem, sykehuset er stort, men det er ingen ly, pasienter er i korridorene, operasjonene er konstante. Vi er veldig bekymret for ham. vennligst be. Kjærlig hilsen.»
I en annen video ser man en evangelist som deler ut bibler til lokalbefolkningen samtidig som tanks etter tanks ruller gjennom byen.
– Jeg beundrer deres hengivenhet til Herren midt i en forferdelig situasjon, sier Rigmor M. Johnsen som holdt bønnestund for Ukraina i sin lokale menighet Salem i Lørenskog denne søndagen.
Glad for initiativet
Johnsen er glad for at Håberg og Pinse Misjon dro i gang en innsamlingsaksjon.
– Det skulle bare mangle at vi nå mobiliserer for Ukraina, sier hun.
Ove Arnoldsen er enig.
– Vi har ikke noe annet valg enn å hjelpe, mener jeg. For en som kjenner så mange der nede er det helt forferdelig å bare sitte her hjemme. Ukrainere er et bedende folk og de trenger å få oppleve bønnesvar nå, sier han.
– Hvordan har de det akkurat nå?
– De kjenner på mye uro og frykt. Minibankene er tomme for penger, mat og medisiner er snart brukt opp, og ingen vet hvor de skal dra. Men de ber til Gud. De forteller at de får mye styrke fra Herren midt oppi det som er et skrekkscenario, sier Ove Arnoldsen.
For Fred Håberg handler det mindre om til hvilken organisasjon man støtter, men heller å stå sammen for sine søsken i Ukraina.
– Pinsebevegelsens misjonsarbeid er mangfoldig og vi velsigner en hver menighet og organisasjon der ute. Vårt mål er å styrket vi-et. Vi er ikke konkurrenter, men søsken som må stå sammen og bety en forskjell. Det har jeg stor tillit til at vi skal klare, sier den internasjonale lederen.