Pinsebevegelsens nye samlivshefte ble presentert
– Det er vanskelig å vite hvordan man skal være tydelig, og samtidig omsorgsfull, mener samlivsrådets leder Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff.
Dagen var til stede da den nye heftet «Samlivsetikk – en hjelp til pinsemenigheter og pinsepastorer i Norge» ble presentert under Pinsebevegelsens Årsmøtekonferanse på Hedmarktoppen.
Sammenlignet med eksempelvis Metodistkirken, Misjonskirken og Frikirken virker Pinsebevegelsen fortsatt temmelig samstemte om et konservativt standpunkt i samlivsspørsmål.
Heller ikke Terje Hegertuns mellomløsning om en kirkelig aksept av et trofast og monogamt homofilt samliv, ser ut til å overbevise pinselederne.
Såpass tillit har konservative lokalmenigheter til Pinsebevegelsen at enkelte metodistkirker har valgt å hoppe over fra Metodistkirken i Norge til Pinsebevegelsen.
Likevel innser Pinsebevegelsen at den lokale pinsemenigheten trenger praktisk hjelp og veiledning.
Vanskelige spørsmål
Under fjorårets Årsmøtekonferanse innsatte de et samlivsråd som skulle produsere en praktisk veiledning til menigheter som lurer på hvordan de skal møte tenåringer som er tiltrukket av samme kjønn eller kjenner på kjønnsdysfori.
Flere andre spørsmål reiste seg også:
- I hvilken grad skal man tillate ulike syn i spørsmålet om homofile samliv?
- Er spørsmålet kirkesplittende eller en perifer detalj der man kan være enige om å være uenige?
Nå er første utkast av heftet trykket slik at pinsepastorene skal få anledning til å komme med tilbakemeldinger.
– Derfor er ikke dette heftet på valg, men til orientering. Men vi ønsker en åpen samtale og konstruktive tilbakemeldinger, forklarer Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen, fra scenen.
Jesus og seksualmoral
Heftet ble presentert av samlivsrådets leder Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff, som jobber i Laget og er aktiv i Salt Bergen.
– I møte med mennesker er det vanskelig å vite hvordan man skal være tydelig, og samtidig omsorgsfull. Fordi sentrum av den kristne tro er ikke seksualmoral, men Jesus Kristus. Likevel er det slik at Jesus Kristus vil påvirke vårt syn på seksualmoral.
For Emmerhoff er ikke heftet skrevet for å ekskludere mennesker, men å dra de nærmere Jesus.
Videre forklarer hun behovet for et slikt hefte med at distansen mellom en kristen og verdslig identitetsforståelse blir større og større.
Denne økende distansen – sammen med den økte oppmerksomheten – gjør det stadig vanskeligere for den jevne pastoren å kommunisere et konservativt verdenssyn.
Praktisk fremfor teologisk kritikk
Heftet starter med teologisk innføring og en begrunnelse for Pinsebevegelsens samlivssyn.
Deretter kommer de praktiske rådene, som Emmerhoff mener har vært krevende.
– Mest sannsynlig så har du noen i din menighet som strever med disse spørsmålene. Hvordan skal vi møte hver enkelt? Kanskje du synes rådene våre ikke er konkrete nok, medgir hun fra talerstolen foran snaut hundre pinseledere.
– Det finnes ingen perfekt måte å skrive noe generelt til alle.
Pinsepastorene samstemmer. Under spørsmålsrunden i etterkant var det knapt noen innvendinger mot teologien. Derimot undret flere pastorer seg over hvorfor den teologiske delen hadde fått så stor plass på bekostning av den praktiske delen.
De ønsket flere gode råd om håndtering.
Helt til slutt i heftet omtales den nye loven om konverteringsterapi som trådte i kraft 1. januar 2024. Der har Pinsebevegelsen fått hjelp av Ole Gramstad Jensen, advokat og styreleder i Til Helhet.
– Han har hjulpet oss å forstå det nye lovverket som mest sannsynligvis vil påvirke deg på en eller annen måte, avslutter Emmerhoff.
Samlivsheftet er til intern bruk blant pinseledere. Derfor har ikke Dagen fått tilgang.