Leder

FRISTELSEN OG SKAMMEN: – Man har feilet og føler seg ikke god nok. Når det skjer igjen og igjen, trykker man seg selv ned, og det oppstår en avstand til partneren og til Gud, forteller Ingvild Haaverstad til Korsets Seier.

Sex før ekteskapet og skammen etter

Der livet selv møter bibelsk samlivsetikk – der må Kristen-Norge være gode.

Publisert Sist oppdatert

Sex. Eller mer konkret, sex før ekteskapet. Det skriver vi om denne uken i Korsets Seier.

Takket være frimodigheten til ekteparet Ingvild (24) og Henrik (28) Haaverstad får du og jeg et innblikk i hverdagen til et ungt kristent kjærestepar. De hadde en tydelig intensjon om å vente med sex til de hadde sagt ja til prest og Gud. De hadde til og med diskutert seg fram til et sett med regler for å unngå at hormonene bruser på en uhåndterlig måte.

Likevel, etter mange måneder og inn i forlovelsesperioden, ble forholdet mer intimt. Intensjonen om ikke å ha sex før ekteskapet røk. Skammen som fulgte var vond å bære.

– Man har feilet og føler seg ikke god nok. Når det skjer igjen og igjen, trykker man seg selv ned, og det oppstår en avstand til partneren og til Gud, forteller Ingvild.

Historien om ekteparet Haaverstad er en historie om oss alle. Med det mener jeg ikke at alle har lignende seksuelle erfaringer. Jeg tenker mer generelt, om alle idealene vi ønsker å leve etter, men der vi fra tid til annen svikter.

Særlig gjelder det på områder hvor vi faller med viten og vilje. Da er det vanskelig å stå med hevet hode og ta imot den nåden som kristne er lovet, ifølge Bibelen. Det er nesten lettere å bøye hodet for å drive litt selvpisking. Kristne vet at Gud tilgir 70 ganger sju. Likevel er det dypt menneskelig å slite med å ta imot tilgivelsen når samme handlingen gjentas.

Da kan man fort distansere fra både Gud og kirke.

Fra kirkelig hold har det skjedd et skifte i omtale av sex og seksualitet, fra det noe skeptiske til det vegrende .

Fra kirkelig hold har det skjedd et skifte i omtale av sex og seksualitet, fra det noe skeptiske til det vegrende – veldig generelt sagt.

Kanskje Kristen-Norge heller bør avmystifisere og dermed normalisere? I ensomhetens mørke kan man fort gi seg selv en overdiagnose:

– Seksualitet og religion har det til felles at det blir veldig intimt og privat for mange. Personlig synes jeg det er rart at sex nærmest kommer i en egen kategori av synder. Det blir sett på som så mye verre enn alt annet, og da snakker jeg ikke om overgrep og krenkelser, sier Ingeborg Hatlevik Ørjasæter, sykepleier med videreutdanning i sexologi, i artikkelen der ekteparet Haaverstad forteller sin historie.

Personlige historier som berører skjæringspunktet mellom bibelsk samlivsetikk og vanlige kristne mennesker i dag er derfor viktigere enn noen gang. Derfor ønsker vi å servere lignende artikler i dagene og ukene som kommer.

Vi håper det faller i smak.

Vi er interessert i din tilbakemelding eller ditt tips. Og kanskje har du eller noen du kjenner en historie å dele? Ta kontakt med journalist Birgit Opheim på e-post: birgit@dagen.no eller journalist Johanna Hundvin Almelid på johanna@dagen.no

Powered by Labrador CMS