– KOMMUNISERER FEIL: Å lukke ørene for kritikk, vaie med israelflagg og blåse i shofar er ikke veien å gå for å inspirere nye generasjoner kristne til å bli israelvenner, tror Maria Torgussen Helgerud

Slik vil hun nå nye israelvenner for Kristus

Pinseforkynner Maria Torgussen Helgerud (37) frykter unge kristne ikke lenger bryr seg om Israel.

Publisert Sist oppdatert

Israel hadde alltid spilt en sentral rolle i undervisning og forkynnelse i den tidligere frimenigheten Asker-Bærumkirken (AB-kirken) hvor Maria er vokst opp. At frelsen kommer i fra jødene hadde hun hørt mange ganger i menigheten, hvor faren var pastor.

– Men jeg følte vel egentlig hele greia var litt svulstig og skjønte ikke helt hva det betydde, innrømmer pastordatteren. I dag er tenker hun derimot at takknemlighet til det jødiske folk er en viktig del av den kristne tro, og nå er hun klar for å dele det med flere unge.

– Frelsen er gratis for oss, men noen har betalt, og det er Jesus og jødefolket. Det må vi snakke mer om.

Israel-suksess på Facebook

Maria Torgussen Helgerud fra Drammen var nylig ute i Korsets Seier og tok til orde for at unge kristne må forstå at de står i gjeld til jødene. Innlegget kom i kjølvannet av den famøse Israel-tiraden til en programleder Shaun Henrik Matheson på NRK P13. For Helgerud var det så ubehagelig å høre at hun også la ut et videoklipp på Facebook der hun snakker positivt om Israel. Responsen lot ikke vente på seg.

Flere yngre kristne har tatt kontakt og takket henne for å være et forbilde. Eldre israelsvenner har blant annet reagert med å sende henne venneforespørsler på Facebook.

Maria Torgussen Helgerud.

Krasse spørsmål og intense diskusjoner har det også blitt, men Helgerud sier hun bestemte seg for å ta det som en mulighet til å lære.

– Jeg er ikke en konfliktsøkende person. Jeg vil heller være brobygger og snakke om det på en naturlig og god og klok måte, sier hun.

– Det handler så mye om å kommunisere hensiktsmessig. Virkelig.

– Skremt av foreldrene

Helgeruds engasjement for Israel ble tent på en pastortur til landet for syv år siden, men i Norge har det ikke vært lett å finne gjenklang for lidenskapen blant henne jevnaldrende. «Gjør Gud forskjell på folk?» «Hvorfor skulle Gud ha et favorittfolk, som vi ikke har lov til å kritisere?». Dette er spørsmål som gjerne går igjen når Helgerud prøver å løfte israeltematikken blant unge kristne. Derfra går samtalen fort over på politikk.

– Det kan bli litt ubehagelig, innrømmer hun.

Maria Torgussen Helgerud.

Israelkritikk er imidlertid ikke den største utfordringen blant unge kristne i dag, mener hun. Det er likegyldighet og resignasjon. Som eksempel trekker Helgerud frem en venn der foreldrene er israelvenner på sin hals:

– For ham har det bare blitt litt for mye, så han har trukket seg tilbake fra hele temaet. Piggene er ute, noe jeg godt kan forstå. Det triste er at min venn ønsker informasjon og kunnskap hvis det serveres på en god måte.

Hva er en god måte? Det opptar Helgerud. Spørsmålet har hun drøftet med mannen sin, faren, IKAJ-mentor Dag Øyvind Juliussen samt Israel Next-leder Roar Sørensen. I tillegg har hun begynt å lese bøker om Israel og jødefolket historie.

Helgerud ser i dag for seg en stafettpinne som har ligget på bakken en stund. Den må viderebringes, men med enkelte nye betoninger.

– Ut med flagg og shofar

– Hvorfor har ikke foreldregenerasjonen lykkes i å videreføre israelsvennskapet til barn og barnebarn?

– De eldre generasjonene kunne snakket om temaet på litt mildere måte – med undring og ved å invitere til spørsmål som kanskje strider med deres oppfatning, sier Helgerud ettertenksomt.

Maria Torgussen Helgerud

Hun fullfører resonnementet sitt med et avvæpnende smil.

– Jeg får lyst til å si mindre flagg, for å være isarelvenn handler ikke om å bli en jøde. På det området har det nesten tippet over for den veldig voksne generasjonen, og det blir bare rart. Det er ikke attraktivt.

Helgerud sikter til shofarer og israelsflagg som vaier under lovsangen på pinsemøter i Norge.

– Dette er en symbolikk som virker fremmedgjørende på mange unge kristne. Bare vær… normal, sier hun og ler unnskyldende, samtidig som hun understreker:

– Vi står alltid på skuldrene til de som har gått foran, og jeg velger å ta med det beste fra den eldre generasjonens engasjement for Israel. Det sterke engasjementet deres kommer kanskje av at de faktisk erfarte at jødene fikk sitt eget land i 1948 og den mirakuløse seks-dagers krigen i 1967. Opprettelse av jødisk stat var ikke bare historisk stort, men en direkte oppfyllelse av profetordet. Guds storhet og trofasthet ble åpenbart for hele verden.

Unngår å kritisere

Israelsvennskapet til Helgerud innebærer å framsnakke Israel i offentligheten, forkynne om Israel-relaterte temaer i regi Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem (IKAJ) og å gi små drypp om Det hellige land og Guds utvalgte folk i sin forkynnelse.

Kan israelvenner kritisere politikken Israels regjering fører, mener du?

– I møte med kritikk prøver jeg å søke kunnskap fra flere kilde. Jeg mener vi heller kan drøfte det vi måtte være kritiske til internt, for det er nok av israelkritiske røster der ute, argumenterer småbarnsmoren.

Vil ha mer kritikk

Kenneth Manuel Innvær Andersen er studentrådsleder ved Høgskolen for ledelse og teologi (HLT) og har vært pinsevenn hele livet. I denne ukens KS kan du lese hans svar til Helgeruds leserbrev. Også han rapporterer om mye positiv respons, både fra yngre og eldre lesere.

– En av motivasjonene mine med å engasjere meg i debatten er å være en stemme for dem som ikke vet hva vi skal tenke om Israel. For min del, og mange av mine medstudenter ved HLT, er ikke det fordi vi ikke bryr oss om å sette oss inn i tematikken, men fordi vi utforsker de beste argumentene på begge sider, sier han til Korsets Seier.

I motsetning til Helgerud tror han ikke det er eldre generasjoners bruk av israelsflagg og shofarer som skremmer unge fra å bli israelvenner. I stedet forklarer han det med en bredere påvirkning fra kristne stemmer utenfor pinsebevegelsen.

– Hvordan bør unge kristne forholde seg til Israel og det jødiske folk i dag?

– Min overbevisning er at det er en viktig oppgave for kristne å stå opp for de svake, undertrykte og marginaliserte, uavhengig av hvilket land de kommer fra. Vi har et ansvar for å sette oss inn i situasjonen til både jøder og palestinere, konkluderer Andersen, som foreløpig ikke har funnet gode nok argumenter for å kalle seg en israelvenn.

ERFARNE ISRAELVENNER: – Menighetene sitter med ansvar

– Mye står på spill

Tilbake i Drammen tror også Maria Torgussen Helgerud israeltur er noe av det mest virkningsfulle for å vekke israelengasjementet hos unge kristne. Hun deler Harry Wiig Andersens uro over hva som står på spill.

Maria Torgussen Helgerud.

– I Bibelen kan vi lese om at Han har gjort en ordning med det jødiske folket om landet Israel. Det er viktig for hele verdens velsignelse, sier 37-åringen inderlig.

Hun legger hånden på hjertet når hun konkluderer:

– Går man glipp av å formidle dette til en generasjon vil de kun fatte bruddstykker av av hvem Gud er. Det er som å klippe av en vinge av evangeliet.

Powered by Labrador CMS