Tenåringer la vekk mobilen i 11 dager for å komme nærmere Gud: – Veldig deilig
Omgitt av majestetiske fjelltopper byttet nylig 30 tenåringer ut sosiale medier med bibelundervisning og grensesprengende naturopplevelser.
«Hva betyr det å leve i sannhet?».
En gutt på første benk rekker hånden ivrig i været. Andre spørsmålsstillere må vente tålmodig i kø.
Dagens bibellærer Sebastian Mehlen tar seg god tid. Han legger vekk kanaanspråket og forklarer åndelige uttrykk på forståelig hverdagsspråk foran en lydhør forsamling.
Vi er på Hemsedal Høyfjellsenter der 30 tenåringer har deltatt på Fjellbibelskolens nye konsept «Momentum» i snart 11 dager.
Her har de lekt «Kompani Lauritzen» og gått i fjellet tre dager til ende, kombinert med bibelundervisning, fellesskap og alenetid med Gud.
Når vi ankommer destinasjonen, bærer huset preg av ungdommer som nettopp har kommet hjem fra tre dagers krevende fjelltur.
Teltduker, sokker og fjellstøvler henger til tørk overalt. Mange personlige fysiske og psykiske grenser er blitt sprengt.
Men nå har de byttet ut anorakkene med joggebukse og sokkelest. De sitter bøyd over hver sin bibel.
En stemme fra bakerste benk vil gjerne vite hva man skal gjøre når en venn vil bekjenne synder for deg. Han får følge av ei jente som deler en erfaring fra eget liv om akkurat det.
Temaet denne formiddagen er egentlig Den hellige ånd, men bibellæreren, som selv er bare 27 år, skjønner at her må man smi mens jernet er varmt. Han legger manus til side og åpner for samtale.
– Dere stiller kjempeviktige spørsmål, kommenterer han.
På pultene ligger det åpne bibler, og notatbøkene er allerede halvfulle av notater.. Drikkeflaske og penn er på plass, men mobilene verken hører eller ser man noe til.
De er lagt på hylla for anledningen.
Mobilfritt
– Ingen tvang oss til det. Det var helt frivillig. Men det er egentlig veldig deilig, sier Benjamin Voster Hebnes (16) fra Tau i Rogaland.
– Vi ble utfordret til å ikke være så mye på mobilen, og noen har valgt å legge den helt vekk mens de er her. Jeg er en av dem. Det har hjulpet meg til å få mer tid med Gud og være mer sosial med venner, sier han.
I pausen før middag forteller han og tre andre deltakere hvordan det er å være på «Momentum»: Hermon Medhane fra Sande (16), Levi Mong (17) fra Bryne og Elise Brunner (17) fra Tyskland og Hemsedal, er alle overbegeistret over arrangementet.
– Det beste har vært å bli kjent med så mye bra folk, lære mer om Gud og ha det gøy sammen. En bra miks, sier Hermon. Hun kommer fra ungdomsmiljøet i Filadelfiakirken i Drammen og var ferdig med ungdomsskolen i vår.
– Vi har kjent Guds nærvær veldig sterkt både ute i naturen og inne under lovsangen, sier Benjamin, som røper at han hadde gledet seg veldig til denne korttidsbibelskolen.
– Alle er giret på å bli kjent. Dessuten er det fint at alle er så åpne om livene sine. Dette er veldig bra planlagt og gjennomført. Det er gøy å bli utfordret og lære noe nytt, slår Elise fast.
De bryr seg om oss
Alle fire er takknemlige for å ha medvandrere blant de voksne som de kan være trygge på.
– De viser stor kjærlighet og bryr seg om oss, sier Hermon.
– De er forbilder som vi kan se opp til. Det gir retning og styrke i troen, mener Levi.
For tiden går han på Framnes kristne videregående internatskole i Hardanger.
På leiren synes han de fysiske utfordringene i terrenget har vært tøffe.
– Jeg er fra Bryne, der er det helt flatt, sier han og ler.
– Jeg er ingen friluftsmann, så etter tre dager ute i fjellet var det krevende å holde humøret oppe, innrømmer han.
– Men fellesskapet og lederne som alltid hjelper deg med å takle utfordringer, hjalp meg igjennom.
– De oppmuntrer oss. De har jo mer kunnskap om livet, så det er bra at de er så tilgjengelige.
Benjamin hadde en liten skade i foten som gjorde turen i fjellet utfordrende.
– Å sove i telt er ikke helt min greie, så jeg sov lite. Men det hjalp å komme tilbake hit og bli møtt av en fantastisk god middag, slår han fast.
Elise er ikke fra en typisk tur-familie, og hadde gruet seg til fjellturene. Hun ble positivt overrasket.
– Det viktigste vi har lært er forskjellen på å være en kristen og en disippel, sier Levi.
– Dette får man ikke på store festivaler med hundrevis av folk. Fellesskapet her er mye bedre. Her blir vi tatt godt vare på, slår de fast.
Sultne ungdommer
– Disse ungdommene er sultne. De vil mer enn bare så vidt overleve som kristne. De vil få tak i kraften som gjør at de kan leve som etterfølgere og disipler av Jesus, sier Helene Ulvestad Juliebø, leder på disippelskolen og kurskoordinator for Hemsedal Høyfjellsenter.
– De ønsker å leve slik at de påvirker folk rundt seg med troen sin. Vi har stor tro på at denne generasjonen kommer til å forandre sine omgivelser.
Vi møter fire av til sammen 20 ledere og stab i lunsjen etter to dyptpløyende undervisningsbolker.
Hans Magnus Gjerlaug, Erik Sandberg, Elisabeth Frøyland og Helene Ulvestad Juliebø har alle gitt to hele ferieuker for å være sammen med tenåringene på disippelskole denne sommeren.
Det er første gang Fjellbibelskolen inviterer til dette konseptet, og lederne legger ikke skjul på at de var spente før start. Bibelskolen ble fort fulltegnet og tilbake sitter et knippe ledere som klyper seg i armen. En drøm har blitt virkelighet.
Fra overlevelse til trygg tro
Allerede fra første planleggingsdag snakket lederteamet om hva de ønsket med disippelskolen: Å hjelpe unge til å gå fra overlevelsesmodus til å leve med en trygg og grunnfestet tro på Jesus.
– Vi vil gi de unge noe som gjør at de ikke bare så vidt greier å klamre seg fast til troen, men at de skal leve i seier i kristenlivet sitt, sier Gjerlaug.
Drømmen for disse lederne har vært å se at ungdom får reise seg, gi seg til Jesus og følge Ham.
– Vi vet at det ikke er gjort på en sommer, men vi vil være med og heie fram den kulturen blant kristne ungdommer, sier Juliebø.
Gjennomsnittsalderen for deltakerne ligger på 16,5 år, og det er omtrent like mange jenter som gutter.
– Det er utrolig kjekt å være sammen med dem, sier Elisabeth Frøyland.
Til daglig er hun overlege i barnepsykiatrien, og innrømmer at å bruke to av fire ferieuker på bibelskole kan kalles et offer, men samtidig et privilegium hun ikke ville vært foruten.
Medvandrere
Lederne på «Momentum» er ikke bare aktivitetsledere, men medvandrere for ungdommene.
Deltakerne er delt inn i grupper med tre i hver, som har hver sin voksenperson som mentor. Det pågår også samtaler en til en, og disse vil fortsette gjennom året etter at disippelskolen er slutt.
– Medvandring er en nøkkel, ikke fordi vi har funnet på det, men det var det Jesus drev med da han gikk her på jorda og trente sine disipler, understreker Juliebø.
I løpet av de 11 dagene på bibelskole deler de unge troshistorier og snakker ærlig med hverandre i grupper, der mentorene er forbilder blant annet ved å dele av egne liv og erfaringer med de unge. Deretter utfordrer de tenåringene selv til å fortelle.
– Vår oppgave er å skape rammene som hjelper de unge til å bli disipler av Jesus og finne kildene til kraft og seier i sine kristenliv og ikke minst forstå Guds farshjerte for dem, sier Juliebø.
Akkurat det ligger tungt på Juliebøs hjerte.
– Når de forstår hvor høyt de er elsket, blir overgivelse til disippellivet en naturlig respons, forklarer hun.
Hun trekker fram både alenetid med Gud, åndelig fellesskap med andre og opplevelser ute i naturen som gode rammer for vekst.
Naturens klasserom
– Vi har to klasserom her; det lille er innendørs i annen etasje i bygget. Det andre er naturen rundt oss. Guds nærvær er overalt og man kan oppleve Han like mye på fjelltur som i et klasserom, forklarer hun.
Erik Sandberg er opptatt av at det går en rød tråd gjennom alt som skjer på disippelskolen, både ute og inne.
– Å tåle stillheten og egne tanker er viktig. Det er rom for å kjenne på indre ubehag, men med en god stab rundt seg får de hjelp til å møte det. Guds ord får rikelig rom i fellesskapet og vi lar det tale til oss både alene og sammen med andre, forklarer han.
– Vi har ikke så skarpe skiller mellom undervisning og det som skjer ute i naturen. Å herje litt med dem og la dem få prøve ut nye ting, er en del av pakka, forklarer Gjerlaug. Han er til daglig politi og er en dreven topptur-klatrer.
Den erfarne friluftsmannen visste hva han gjorde da han på leirens andre dag jagde alle opp klokken kvart på fem og kjørte dem gjennom en fire kilometers «Kompani Lauritzen»- løype. Den inneholdt å gå i blinde, bading i elva, kryping gjennom rør og forsering en våt myr.
– Gjennom det viser vi dem at de kan få til mer enn de tror. Samtidig skaper naturopplevelsene et utrolig fellesskap tenåringene imellom. Plutselig har de felles opplevelser som binder dem sammen, forklarer han.
Mens lederne snakker, registrerer vi lang kø og høy stemning ved de to toastjernene i spisesalen. Tenåringer som har vært på fjelltur trenger mye mat. Og de har mye å snakke om.
– De er utrolig gode med hverandre. Alle er bevisste på at alle skal føle seg inkludert. Det skaper en nydelig atmosfære, slår Juliebø fast.
Setter spor
Ledergruppen tror det er viktig at ungdommene får være sammen så lenge som i 11 dager, framfor bare en kort helg.
– Det gir rom for å gå mye dypere både i Guds ord og i sine egne liv. Dette blir ikke bare noen fine dager sammen, men de får med seg verktøy som de kan ta med seg videre i livet. For eksempel og blir mer glad i Guds ord, erfare verdien i å være sårbare og åpne for andre, og ikke minst at det er bra å legge vekk mobilen av og til, sier Juliebø.
Trenger god påvirkning
– Hva er det mest utfordrende med å være ung kristen i dag, spør vi de fire deltakerne.
– Det at vi mener forskjellig om hva som er riktig og galt, kan påvirke vennskapet, og kanskje ikke på en god måte. Derfor er undervisningen her så bra å få med seg, sier Hermon.
Levi synes det vanskeligste er å hindre at man blir preget av dårlig påvirkning.
– Jeg har alltid vært bevisst på å omgås folk som har troen og som kan styrke meg.
På «Momentum» har Levi snakket med folk som ikke er like heldig som ham, og det har gjort ham veldig takknemlig for vennene han har.
– Alle har utfordringer, så å kunne ha forbilder som hjelper deg når det trengs, er viktig, sier Benjamin.
– Da jeg sa at jeg var kristen på ungdomskolen, fikk jeg forskjellige reaksjoner. Noen brydde seg ikke, andre ga meg respekt. Jeg er glad for at jeg greide å ta vare på troen.
Elise synes at alle de ulike stemmene som prøver å fortelle henne hvordan man skal leve, er det mest utfordrende.
– Det er viktig å ta et valg om hvem jeg vil lytte til og hvilken vei jeg skal gå.
Misjonstur
Når «Momentum» er slutt om noen dager, vil medvandrerne følge opp deltakerne med en samtale i måneden ut dette året. Og til høsten vil flere av deltakerne bli med på misjonstur til et land i Afrika.
Her vil de enda en gang bli utfordret på å sprenge sine grenser og vokse i tro og erfaring med Gud i en ny og fremmed kultur.