Leder
Tidligere KrFU-leder hopper av Twitter. Jeg hopper på
Elon Musk har kjøpt Twitter. Takk og lov.
I april ble det kjent at Tesla-gründer Elon Musk ville kjøpe mikrobloggtjenesten Twitter for svimlende 400 milliarder kroner.
Etter en lang og kronglete prosess ble oppkjøpet sluttført forrige uke. «Fuglen er frigjort», erklærte Musk som flere ganger har sagt at han er for «absolutt ytringsfrihet».
I løpet av det siste halvåret har klagesangene fra kjendiser vært mange. Ifølge VG advarer skuespiller og «When Harry met Sally»-regissør Rob Reiner mot oppkjøpet:
«For de som kjemper for å bevare vårt konstitusjonelle demokrati, er det ikke tiden for å forlate Twitter nå. Nå er det på tide å stemme blått!»
Store amerikanske konsern henger seg på. Bilgiganten General Motors har suspendert annonsering på Twitter som reaksjon på Musks oppkjøp.
Også i Norge er det noen frimodige sjeler som har hevet stemmen. KrFU-leder Edel-Marie Haukland varslet allerede i vår at hun logger ut av Twitter for godt. Da hadde hun vært aktiv på plattformen i ti år.
Hun frykter at Musk vil tillate mer desinformasjon, falske nyheter, hatprat og misbruk på plattformen.
– Det var dråpen. Det hadde sikkert gått litt mer tid fordi det er en plattform med personer jeg er innmari glad i. Men det var et spørsmål om tid.
Jeg er ikke like bekymret. For det første tror jeg politikere og andre samfunnseliter undervurderer vanlige folks evne til å tenke kritisk om hva som ytres på Twitter.
I gamle dager sto folk oppå en boks på markedet eller gatehjørner og utbasunerte sitt budskap. Speakers Corner i London er blitt et symbol på ytringsfrihet. Twitter er et moderne torg, med fri utveksling av ideer. Torgets talere ble aldri tolket som bærere av sannhet, men talere av en rik flora av meninger – noen mer elleville enn andre.
Dessverre viser Twitter stadig mer manglende evne til å forstå forskjellen på falske nyheter og meningspoliti. Et ganske typisk eksempel på det er da Twitter, sammen med Facebook, blokkerte New York Posts mulighet til å publisere en avsløring om Joe Bidens sønn Hunters tvilsomme forretningseventyr i Ukraina. Det skjedde rett i forkant av presidentvalget i 2020.
Under covid-pandemien har Twitter vist seg veldig regimetro, som da forskeren Li-Meng Yan foreslo at viruset stammet fra et laboratorium og ikke våtmarkedene i Wuhan. Hun ble kastet ut av Twitter sammen med en rekke andre såkalte konspirasjonsteoretikere. I senere tid har teorien til Yan vist seg å være ganske sannsynlig.
Gransker man listen over alle som har blitt sparket ut av Twitter, finner vi en urovekkende trend. Politikere, mediefolk og kjendiser knyttet til det republikanske partiet i USA går igjen.
Det er bekymringsverdig, uavhengig av politisk ståsted.
I 2016 anbefalte Vebjørn Selbekk i Dagen å stemme på Hillary Clinton framfor Donald Trump. Samme mann foretrakk Joe Biden framfor Trump i 2020.
Likevel advarte han mot å kaste ut Trump fra Twitter:
«De sosiale mediene har på få år bygget seg opp til å bli verdens mektigste medieplattformer. Hele deres eksistens er bygget opp rundt forsvaret av en fri informasjonsutveksling. Nå er vi bekymret for at slettingen av presidentens Twitter-konto kan innevarsle en dreining i retning mer sensur og meningskontroll fra det holdet. Det er dårlig nytt for alle som er opptatt av ytringsfrihet.»
Ergo, dette handler ikke om partipolitisk støtte, men et demokratisk sinnelag.
Det bekymrer meg dypt at enkelte tekmoguler skal styre den offentlig samtalen – med sine politiske preferanser.
Samme fare har Elon Musk sett. Heldigvis er han en av få som har penger nok til å gjøre noe med det.
I oppkjøpsfasen har Musk gjentatt gang på gang at kampen for ytringsfriheten er en stor motivasjon bak oppkjøpet.
– Ytringsfriheten er selve bærebjelken i et fungerende demokrati, og Twitter er et digitalt bytorg hvor temaer som er essensielle for menneskets framtid, blir diskutert, mener han, ifølge Nettavisen.
Jeg har ingen illusjoner om at Twitter blir perfekt med Musk. Ting han nylig har sagt om Russland og hvor dypt han og bilen hans, Tesla, er i lommene på Kina, skremmer meg.
Likevel er det et positivt tegn at Musk først begynte å vurdere å kjøpe Twitter etter at det kristne satirenettstedet Babylon Bee ble kastet ut etter en ganske så mild transvits.
Musk har aldri selv bekjent seg som kristen. Likevel opptar det ham at kristne, altså annerledes tenkende, bør få ytre seg.
Det er et godt tegn.