Leder

OUTSIDER: Den tidligere fylkeslederen for KrF i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus, skriver at han har blitt «møtt med taushet eller avstand fra ledelsen.»

Truls Olufsen-Mehus – mannen som kansellerte seg selv

Den frittalende politikeren går ut av Kristelig Folkeparti (KrF). Dermed har han redusert seg selv til en influenser.

Publisert Sist oppdatert

«Min avskjed er tett knyttet til feilslått strategi og fravær av tydelighet på de viktigste sakene for mange kristne velgere: kjønn, abort og lovendringen om konverteringsterapi.»

Det er skriver Truls Olufsen-Mehus i et åpent oppsigelsesbrev i Verdinytt.

Den avtroppende KrF-politikeren har i årevis vært en folkekjær stemme på den konservative fløyen av partiet, godt hjulpet av en aktiv tilstedeværelse på Facebook og X, tidligere Twitter.

Det er lett å forstå begrunnelsen. Den tidligere fylkeslederen for KrF i Troms og Finnmark skriver at han har blitt «møtt med taushet eller avstand fra ledelsen.»

For Olufsen-Mehus har distansen til KrF blitt for stor. Han føler seg ikke hørt.

Feilvurdering

Det er noe heroisk over bruddet med moderpartiet der han ene og alene trosser sentralmakten. Stoisk og kompromissløst setter han ned foten. Han lar seg ikke rikke.

Like fullt er det modig å løpe mot fiendens befestede stilling med bare flagg i hånd.

Kort sagt, dette er en kortslutning og en feilvurdering som vil ha konsekvenser for karrieren til Olufsen-Mehus.

Han gjør seg selv irrelevant. Han reduserer seg selv til en influenser.

Reddet av tilhørighet

Historien er full av eksempler på politiske skikkelser som av ulike årsaker har gått i samme retning. Det har sjeldent vært heldig.

Den sentrale Frp-politikeren Vidar Kleppe ble midlertidig suspendert av partiet i 2001. Deretter meldte han seg ut. Han startet partiet Demokratene og endte som kuriøs lokalpolitiker.

Trond Giskes metoo-eventyr reduserte nesten også han til en lokal kuriosa, men han tviholdt på partitilhørigheten. Det ble redningen for karrieren. Og nå er han i ferd med kravle seg tilbake til topps.

Lik det eller ikke, et politisk parti gir legitimitet.

Karrieredrap

Det samme gjelder andre roller i samfunnet – i alle nasjoner

Amerikanerne Glenn Beck, Bill O'Reilly og Tucker Carlson har alle tre vært elskede kommentatorer i den høyreorienterte TV-kanalen Fox News. Av ulike årsaker har de tur etter tur måtte forlate TV-kanalen. Det har vært døden for deres karriere. Man kan si mye om Fox News, men den gir en form for legitimitet – i tillegg til plattform.

Alle tre har prøvd eller prøver å gjenopplive karrieren via perifere plattformer og sosiale medier. Suksessen har vært laber for Glenn Beck og Bill O'Reilly. Det gjenstår å se for Carlson, men det ser ikke spesielt lovende ut – til tross for det nylige eksklusive intervjuet med Vladimir Putin.

Det gjelder ikke bare Fox News og høyresiden. Kjente TV-ankre som Matt Lauer og Don Lemon i henholdsvis NBC og CNN har lidd lignende skjebner.

En viktig outsider

Forskjellen er at disse TV-skikkelsene har fortjent eller ufortjent blitt kansellert.

Olufsen-Mehus har fascinerende nok kansellert seg selv, noe som både er trist og helt unødvendig. Vi trenger outsidere i alle politiske partier, inkludert KrF.

Powered by Labrador CMS