Leder
Under Pride finnes det verken rom for tvil eller nyanser
Med forvrengning og jobbusikkerhet skal trenerveteran Åge Hareide fordrives. Han glemte å marsjere i takt.
– Fotballen har blitt rammet av mange boikotter. Nå er det regnbue-propaganda. Det vet jeg ikke om vi skal ha.
Det er disse ordene til avisene Nidaros og Adresseavisen som har gjort rosenborgtrener Åge Hareide kontroversiell, nærmest over natten. Etter sterkt press har 67-åringen i ettertid beklaget bruken av ordet propaganda.
Han fastholder imidlertid at det må være legitimt med en diskusjon om hva fotballen skal «brukes til».
I denne saken er det ikke plass til nyanser, spørsmål, tvil eller undring.
Bakgrunnen for uttalelsene var tysk fotballs ønske om å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under deres EM-kamp mot Ungarn onsdag forrige uke.
Det europeiske fotballforbundet UEFA svarte nei fordi de leser markeringen som en politisk markering rettet mot Ungarn, som har vedtatt et forbud mot promotering av homofili overfor mindreårige. De poengterer samtidig at de er for Pride og homofiles rettigheter.
I en pressemelding tok fotballklubben Rosenborg tydelig avstand fra uttalelsen og presiserte at klubben støtter Pride – noe deres egen fotballtrener også gjør, men i denne saken er det ikke plass til nyanser, spørsmål, tvil eller undring.
Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, serverer oss følgende lekse:
– Han er helt fullstendig på bærtur. At en mann som er så respektert, klarer å si dette, er dypt skuffende og ekstremt provoserende. Det mest provoserende er å kalle støtten til hvem du ønsker å være sammen med i livet for propaganda. Det lyder så reaksjonært og utdatert at jeg ikke helt tror på at han sier det.
Deretter konkluderer han med at dette «ikke er politikk» og at Hareide setter pris regimer som Kina og Hviterussland. Saltvedt spør seg til slutt om Hareide er skikket som trener i Rosenborg.
– Samtidig er det ikke sånn i 2021 at en klubb som vil være ledende i Norge, kan leve for lenge med en trener som uttrykker seg så på tvers av det man må kalle tidsånden og et ønske om å vise respekt og solidaritet.
Saltvedt, på vegne av statskanalen, bidrar til å gjøre Hareides jobb utrygg ved å forvrenge det han sier til det ugjenkjennelige. Man kan spørre seg om hvem som er inspirert av Kina og Hviterussland, med deres regimetro media, i denne saken.
En av få sobre stemmer i denne debatten er karikaturtegner og kommentator Roar Hagen i VG. I avisens podkast Giæver og Gjengen prøver han å sette ord på sin personlige opplevelse av Hareide-saken.
– For fire-fem år siden kunne jeg tegnet dette. I dag tør jeg ikke. Nå blir det lest inn i kontekst av polarisering. Det blir et enten eller som gjør det umulig.