Leder
Qatar og FIFA har rett. Mangfoldsarmbåndet bryter reglene Vesten selv laget
Med arroganse og moralsk overlegenhet skal ondskap fordrives.
En rekke europeiske landslag har ønsket å markere sin støtte til seksuelle minoriteter ved å bruke kapteinsbind med regnbuefarger og slagordet Onelove under VM i Qatar.
Det får de ikke lov til – av enten Qatar eller fotballforbundet FIFA og president Gianni Infantino. Det fremstår uklart.
Reaksjonene har vært sterke og entydige fra norsk og vestlig medier.
– FIFA truer spillerne til taushet. I Infantinos VM er det ikke plass til andre meninger enn Infantinos egne, mener fotballekspert Mina Finstad Berg i TV 2.
Trues til taushet? Spillerne fra de vestlige landene synger ut sin misnøye til mediene uten særlig kritiske spørsmål fra mediene. De kneblede spillerne opptrer svært ukneblet.
Finstad Berg burde kanskje vende blikket hjemover mot Norges Fotballforbund før hun kritiserer andre. Ifølge egne spilleregler for både topp- og breddefotball står det tydelig:
«Spillernes utstyr og bekledning må ikke ha politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser eller bilder. Spillere må ikke vise fram undertøy med politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser eller bilder annet enn produsentens varemerke. For overtredelse av dette vil spilleren og/eller laget bli ilagt sanksjon av kampens myndighet.»
Det forbudet er ingen særnorsk oppfinnelse. Tvert imot er reglene inspirert av internasjonale «The International Football Association Board».
Ved jevne mellomrom dukker det opp saker som tester fotballens restriktive holdning til politiske og religiøse symboler på fotballbanen.
I 2018 brukte fotballtrener Pep Guardiola en gul sløyfe på genseren da han ledet sitt lag Manchester City i kamp. Sløyfen symboliserte støtte til et selvstendig Catalonia, altså løsrivelse fra Spania.
Det engelske fotballforbundet (FA) reagerte sedvanlig strengt og prinsipielt.
– Hvor skal grensen gå? Skal vi la noen bruke symboler som representerer UKIP (UK Independence Party)? Skal vi la noen bruke symboler som representerer IS, spurte daglig leder i FA, Martin Glenn, til Sky News, ifølge VG.
Videre forklarte Glenn at man måtte være strenge og sørge for at fotballen ikke representerer politiske syn. I Premier League brukes riktignok en rød valmue for å minnes de som har dødd i krig. Glenn forsvarte det med at valmuen ikke splitter folk. Spørsmålet om Catalonias selvstendighet forarger derimot mange spanjoler.
– Valmuer er ok, men ting som splitter folk, enten det er David-stjernen, kommunistsymbolets hammer og sigd, nazisymbolet Swastika, eller en T-skjorte hvor Robert Mugabe er avbildet. Det vil vi ikke ha.
Saken virker ganske opplagt. Armbåndet Onelove bryter med regler som den internasjonale fotballen har praktisert i en årrekke.
Fotballpresident Lise Klaveness har derimot funnet et smutthull.
– Dette er nemlig ikke en politisk markering, men grunnleggende verdier som FIFA har stått for, sa Klaveness til NRK Dagsnytt Atten mandag.
Der slår hun fast at regnbuesymbolet allerede er mye brukt i FIFA-regi.
Jeg skjønner at dette er en selvfølge for Lise Klaveness. Også jeg støtter mange av verdiene som Onelove står for, men dette er å bryte reglene man selv har laget når de blir ubeleilige.
Gode intensjoner til tross, dette er uærlig.
Å omdefinere armbåndssaken til noe som er over politikken – hva enn det betyr – er arrogant og totalitært. Med dette knebler og reduserer Klaveness offentligheten. Spørsmål rundt Pride og regnbue skal ikke kunne bestrides.
Igjen blir det tydelig at vi i Vesten føler oss moralsk overlegne.
Det er mulig at disse spørsmålene er en selvfølge for Klaveness og de fleste andre i Vesten, men fra globalt perspektiv er dette slettes ikke opplagt.
Selv våre verdier må tåle å bli imøtegått og problematiseres.
Men, sier vi ja til imøtegåelse, så er det en innrømmelse.
Da er også disse verdiene politiske i sin natur.