VGs evangeliske dødsskvadroner
Så oppsiktsvekkende var artikkelen om Brasil, at vi måtte faktasjekke Akersgatas villbass.
«Evangeliske dødsskvadroner herjer» var toppsaken til landets største nettavis VG Nett på formiddagen 4. mai. Jeg kunne ikke annet enn å klikke. Dette var oppsiktsvekkende.
Den første assosiasjonen jeg fikk var tyske Einsatzgruppen under andre verdenskrig. Etter hvert som den tyske krigsmaskinen rullet inn i Sovjetunionen under operasjon Barbarossa, fulgte dødsskvadronene til Einsatzgruppen etter for å likvidere «uønskede elementer». De er spesielt beryktet for sin rolle i massedrap på jøder.
Nå er det ikke meningen å såkalt «hitle» debatten med å trekke frem andre verdenskrig i tide og utide. Derfor googlet jeg «dødsskvadron» og klikket meg videre til Store Norske Leksikon. Også de nevner østfrontens grufullheter som eksempel.
Videre definerer de ordet dødsskvadron som «en vanlig betegnelse på væpnede grupper som på en systematisk måte foretar utenomrettslige henrettelser eller bortføringer av politiske motstandere, gjerne som ledd i politisk undertrykkelse, revolusjonær vold eller sosial og etnisk rensing.» Det er altså gode grunner til å ha forventninger til VGs avsløring.
Den starter med en beskrivelse av en brasiliansk kvinne i transe som følge av en religiøs seremoni knyttet til den afrikanske religionen «Candomblé». Artikkelen fortsetter med å dra oss gjennom noen hundre år med kolonitid og slaveri, deretter noen setninger om korona, litt om den «populistiske, ultrakonservative» Jair Bolsonaro og om eksplosiv evangelisk vekst siden 1980.
Omsider kommer vi grunnlaget for artikkelen:
Religionsbasert vold er doblet på tre år. I 2019 er det registrert 200 angrep på dem som følger afrikanske religioner. Det er likevel uklart om volden mot afrikanske religioner har økt.
Fengslede unge menn skal ha fått strafferabatt for å omvende siden 90-tallet. Når de slipper ut, reiser de hjem til favelaen og gjengen. Visstnok skal de ha begynt å rense ut hedenskap fra nabolag, i tillegg til narkolanging og annen kriminell adferd. Beskrivelsene kan minne om forbindelsene mellom katolsk tro og den italienske mafiaen.
Grunnlaget for dette ser ut til å være basert på rapportene til akademiker, men også kjent aktivist og Candomblé-prest, Ivanir Dos Santos. I VG omtales han som en sober forsker.
Vi i Korsets Seier er fullt klar over at vi står i fare for å gråte for vår evangeliske mor. Få aviser kan avsløre som VG, og kristne skal tåle motforestillinger, men det må være lov å unne seg en liten faktasjekk. Så det har vi gjort i ukens Fokus. God lesning!