Meninger

GAMING: Spill er en arena hvor man kan henge sammen, ha det gøy, men også prate om de store spørsmålene i livet, skriver Joakim Skavern. Her fra spillfestivalen The Gathering i Vikingskipet på Hamar i 2019.

Ville Jesus spilt dataspill?

Gamingleir, gaminglinje og e-sportlag. En ny verden åpner seg for Kristen-Norge, også Pinsebevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

Spill er en enorm industri. Mange hundre millioner mennesker spiller jevnlig eller ser på andre spille. Analyseselskapet Newzoo anslår at omtrent 495 millioner mennesker så på e-sport i løpet av 2020. Dette gjør e-sport til den raskest voksende sporten i verden, både når det gjelder antall seere og utøvere.

86 prosent av personer mellom ni og 18 år spiller dataspill. Men spill og gaming er ikke en nisje for tenåringsgutter. Dette er et fenomen som berører unge og gamle, menn og kvinner. Vår tidligere statsminister Erna Solberg er en aktiv gamer. Store deler av samfunnet spiller, selv om spilltypene varierer.

JOAKIM SKAVERN: Produsent og daglig leder for Verdiverkstedet.

Microsoft brukte nylig 500 milliarder på å kjøpe opp spillutviklere (!). En av verdens største teknologiselskaper er overbevist om at dette er nåtiden og framtiden. Og at det bare kommer til å vokse.

Kristen gaming-leir

Hvordan skal kirken forholde seg til dette? Mange foreldre er skeptiske til barnas spilling. Utallige diskusjoner med barnet om tidsbruk, eller om aldersgrenser på spill. Jeg skjønner frustrasjonen. Personlig spilte jeg veldig lite i oppveksten, men jeg har skjønt nå hvor viktig det er å forstå denne industrien. Både for kulturelle referanser fra en av de største premissleverandørene av populærkultur og ikke minst for å være der folk er.

Det finnes gode tiltak i kristen regi. Nylig kunne man lese i Dagen at Acta arrangerer gamingleir. Frelsesarmeen gjør det samme. Norsk Luthersk Misjonssamband har i flere år hatt en gaminglinje på Fjellhaug bibelskole. KFUM og Frelsesarmeen har dannet egne e-sportlag som konkurrerer i Telialigaen.

Lokale kirker har også invitert til kirkebygging på Minecraft eller digitale gudstjenester på spillet. Vi trenger mer av dette. Og jeg er nysgjerrig på hvordan Pinsebevegelsen vil satse på gaming framover.

Seks forslag

Jeg har noen forslag til hva man kan gjøre:

• Turneringer i den lokale kirka. FIFA-konkurranser eller andre spillkvelder. Et lavterskeltilbud som kan gjøre det enkelt for unge folk å bli med i kirka.

• E-sportlag. Litt som speidergrupper bare med spilling i fokus. Og en andakt i løpet av samlingen.

• Nasjonale gaming-leirer. Samle mennesker fysisk for å spille. Dette gir muligheter til å samle folk fra hele landet til leir og gode forutsetninger til å holde kontakt i ettertid.

For mange kristne fra små plasser kan et fellesskap online gi tilhørighet.

• Gaming-linje på bibelskoler og folkehøyskoler. En sjanse til å kombinere åndelig påfyll og en lidenskap for spill.

• Kristne profiler. Det trengs vanlige folk som er til stede i spillverden med gode verdier – som på alle andre arenaer for øvrig. Kanskje kan vi få gaming-pastorer i framtiden? Det finnes allerede en som kaller seg Gamingpresten. Og så trenger vi gode forbilder blant de beste spillerne som er dyktige gamere og tydelige kristne ambassadører.

• Lage egne spill. Dette er dyrt og krevende, men kan gi fantastiske opplevelser og trosopplæring. Noe av det mest spennende jeg har sett i det siste, er det norskutviklede BibleX. Den testes i disse dager og de satser på lansering i 2023.

Sosial og inkluderende

Gaming er sosialt og inkluderende. Og det gir fantastiske muligheter til å inkludere mennesker med ulike funksjonshemninger.

Kort sagt

86 prosent av personer mellom ni og 18 år spiller dataspill.

Det finnes gode tiltak i kristen regi.

Jeg er nysgjerrig på hvordan Pinsebevegelsen vil satse på gaming framover.

Spill kan også brukes til sjelesorg. Etter den tragiske hyttebrannen i Andøya i fjor der fem tenåringer mista livet, oppsøkte den lokale presten vennene i spillverden etterpå. Her ble det holdt minnestund og sjelesorg. Det er viktig å være på deres arena. Her kunne ungdommene prate i kjente omgivelser.

For mange kristne fra små plasser kan et fellesskap online gi tilhørighet og en opplevelse av at det er flere som deler troen din. Spill er en arena hvor man kan henge sammen, ha det gøy, men også prate om de store spørsmålene i livet. Og på mange måter er det en enklere arena. Her kan du velge når du vil prate. Og her har du fysisk distanse, så om du syns det blir pinlig, så er det lettere å trekke seg unna eller gjøre noe annet.

Er det noe negativt med gaming? Jada. Og ofte er det dette som får fokus. Skytespill. Avhengighet. Trakassering på nett osv. Men la oss se på mulighetene og hvordan vi kan bruke dette på en god måte.

Jeg vil veldig gjerne høre hva Pinsebevegelsen tenker om gaming. Hva gjør Pinse Ung og hva vil de satse på framover?

Powered by Labrador CMS