INITIATIVTAKERE: Kameratene og studentene f.h. Håkon Bjåland (22), Manuel Hoedemakers (26) og Andreas Kjetilstad (23) startet opp Vitnekveld før jul i fjor.

Vitnesbyrd-konsept sprer seg til norske byer: Bryter tausheten om troen

Studentkameratene Håkon, Manuel og Andreas i Trondheim vil absolutt ikke holde tett om hva de opplever med Gud. Derfor inviterer de venner og medstudenter til vitnemøte med lav terskel.

Publisert Sist oppdatert

Det er mandag kveld og det dufter kaffe i foajeen til Norkirken Salem i Prinsens gate i Trondheim. Det nyoppussede kirkebygget midt i byens sentrum syder av liv i alle kriker og kroker.

Fenomenet

Fenomenet «Vitnekveld», som de siste månedene har fylt Klubbsalen i Chateu Neuf i Oslo til randen og samlet hundrevis av unge i Kristiansand og Bergen, har nå nådd Trondheim.

Facebook-gruppen «Vitnekveld» har nådd 650 medlemmer i en fei.

Studentpastor i Norkirken Salem i Trondheim, Isak Gilde, leverer et kaffekrus i hånda til journalisten på bakerste benk et par minutter før start.

STEDET: Stedet for Vitnekveld er Norkirken Salem i Trondheim sentrum.

– Dette er stort. Vi bare åpner dørene, vi. Så ordner studentene resten selv. Jeg bare går rundt her og gleder meg over det som skjer. Jeg tror det er behov for å fortelle hverandre om personlige opplevelser med Gud, ikke bare snakke om teologi, sier han.

Han er glad for at Norkirken er et sted der studentene trives og tar med seg venner.

ØVER: På Vitnekveld i Norkirken øver studentene på å dele troen med frimodighet og stolthet.

Utfordrer statistikken

En helt fersk undersøkelse utført av Laget, (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag), blant kristne studenter, har vært nedslående lesning hva frimodighet blant kristne ungdommer angår. Den avslørte blant annet at 91 prosent av kristne studenter ikke er åpne om troen sin.

UNDERSØKELSE: Studentundersøkelsen 2024 ble offentliggjort på StudentFORUM i Trondheim, 19.01.2024.

69 prosent sier at de ikke tar opp sin kristne tro med mindre de får direkte spørsmål. 72 prosent svarte at de lar være å snakke om tro fordi de tenker den andre ikke ønsker å høre.

Andre årsaker til tausheten er at man vil unngå å støte noen, bli mislikt eller bli assosiert med ekstreme holdninger.

Disse tallene har utfordret kameratene Håkon Bjåstad (22), Manuel Hoedemakers (26) og Andreas Kjetilstad (23).

De tre studentene ble kjent med hverandre gjennom en bibelgruppe, og er initiativtakerne til at konseptet Vitnekveld har kommet til Trondheim. Sammen har de bestemt seg for å gå aktivt til verks for snu statistikken i deres by, og å dele troen i en ikke-kristen kontekst.

– Vi vil at vitnesbyrdene skal flyte lett og uanstrengt ut til medstudenter og venner i vår by, slår de tre fast.

Selv lever de midt i studiehverdagen, der de studerer henholdsvis fysioterapi og energi og miljø.

FULLT HUS: Stapp fullt hus i Norkirken i Trondheim en helt vanlig mandagskveld.

Stolt av vitnesbyrdet

Håkon opplever at frykten for å dele troen ofte kan være ubegrunnet.

– Responsen er alltid bedre enn en vi frykter - så lenge en legger det frem som om dette er noe en er stolt av, og ikke noe en skammer seg over, presiserer han.

De tre kameratene er enige om at overraskende mange viser stor nysgjerrighet og interesse og opptrer med respekt, uavhengig av hvor interesserte de er.

– Troen er ikke noe vi skal gjemme bort eller skamme oss over. Vi er stolte over å få fortelle om personlige erfaringer vi har sammen med en Gud som er tilstede, elsker oss, og ønsker å ha kontakt med oss.

Konseptet Vitnekveld er enkelt. Tre vitnesbyrd, en bønn, og en lovsang. Det hele er over på en time. Så følger kaffe og snacks. Kvelden i kveld er den andre i rekken, og oppslutningen har økt.

Håkon gleder seg over at de ser nye ansikter i salen.

– Vi opplever at vitnesbyrdene fortsetter over bordene etter at selve samlingen er over, forteller han.

KAFFE: Praten går og troshistoriene deles over en kopp kaffe etter at selve møtedelen er avsluttet.

Dominoeffekt

– Det er som å se en dominorekke falle. Vi tror at fortellingene fra scenen trigger flere til å dele det de har opplevd med Gud, med hverandre. Vi tror det vil bidra til å senke hindringene for å snakke mer om tro.

Kameratene vil at Vitnekveld skal være et lavterskel-arrangement på ikke-kristnes premisser, og håper at de gjennom det legger til rette for at folk enklere skal tørre å invitere med seg ikke-kristne venner.

– Vi erfarer også at vitnekveldene legger til rette for en god samtale med studiekamerat om tro, noe som for mange ikke alltid oppleves like naturlig å ta opp under en vanlig skoledag.

Må få høre om en levende Gud

– Våre venner og studiekamerater trenger å høre at folk på deres egen alder lever livet med Gud.

Det sier student Thea Camilla Wang Kvaløy (24). Hun går i Salem til vanlig og er med i forbønnstjenesten der. I kveld var hun først ute blant tre unge som delte sine personlige vitnesbyrd for 200 frammøtte. Til daglig studerer hun for å bli lektor i språkfag.

Hun er glad for at Vitnekveld skjer på ikke-troendes premisser. Det gjør det mindre skummelt å invitere folk inn i kirka, mener hun.

HELBREDET: Student Thea Camilla Wang Kvaløy (24) fortalte om hvordan hun hadde blitt helbredet i sitt vitnesbyrd.

– Dette er en nydelig mulighet til å ønske folk velkommen til Jesus. Vi har jo så mange historier å fortelle og det er så trosstyrkende å høre.

Thea Camilla lar seg også begeistre over at Vitnekveld forener unge kristne fra ulike menigheter og miljøer.

– Hvem vil ikke høre andre fortelle om livet sitt? Det er interessant for flere enn bare kristne, for dette er helt annerledes enn den informasjon de får om kristendommen på studiestedet, sier hun.

Etter et blikk ut over kveldens forsamling konstaterer hun at det er flere ukjente ansikter, folk som hun vet ikke til vanlig går i kirke.

TREFFES: På Vitnekveld treffes kristne studenter på tvers av ulike menigheter og miljøer.

Ikke teori

– Folk på min egen alder trenger å høre at kristendom ikke er bare noe som står i en bok, men at Gud lever og virker i dag, sier Thea Camilla.

Hun møter Korsets Seier rett etter at den timelange samlingen er slutt.

Rundt oss går praten for fullt, og den fortsetter inn i kaféen, der ungdommene slår seg ned for snacks og muligheter for å bli kjent med noen nye.

Thea Camilla er glad for å fortelle om sine opplevelser til ikke-kristne, men hun tror også at mange kristne ungdommer trenger å høre at Jesus ikke bare er et navn i Bibelen, men at Han lever og virker i dag.

– Det er venner av meg som har vært kristne hele livet og som aldri har hørt disse ferske livshistoriene. Det er for ille. For meg betydde det en enorm endring da jeg gjorde personlige erfaringer med Jesus. Derfor vil jeg dele dem med så mange som mulig, sier Thea Camilla.

Helbredet

I sitt vitnesbyrd denne kvelden fortalte hun sine jevnaldrende hvordan hun for noen år siden opplevde å bli helbredet ved at hennes tre centimeters benlengdeforskjell ble helbredet

Med snert av humor, men også dypt alvor fortalte hun hvordan det for korte benet forårsaket smerter og at hun måtte avstå fra blant annet dansing da hun hadde søkt seg på folkehøyskole nettopp for å utvikle disse gavene.

– Jeg har alltid trodd på Gud, men da jeg gikk på bibelskole i 2019 fikk jeg møte en Gud som ikke bare var i fortellingene i en bok men som er aktiv i dag. Vi fikk se mirakler skje. Det er vanskelig å ikke tro på Gud etter å ha sett noe sånt, vitnet Thea Camilla.

Året etter gikk hun på musikklinjen på en folkehøyskole. Hun hadde det gøy, men var plaget med mye vondt i ryggen,

MINGLER: Etter vitnekvelden fortsetter troshistoriene å bli fortalt over kaffekoppen i kafeen, erfarer arrangørene.

– Jeg kunne ikke være med i dansetimene. Det var kjipt, for det var en stor del av folkehøyskolehverdagen som jeg hadde gledet meg til.

En av lærerne på skolen var fysioterapeut, og hun kunne fortelle Thea Camilla at det ene benet var tre centimeter kortere enn det andre.

Da hun var på feriebesøk til vennene fra bibelskolen, ba de for beina hennes, og hun opplevde å bli fullstendig helbredet. Nå kunne hun danse smertefritt igjen.

Tilbake på folkehøyskolen vakte Thea Camillas helbredelse oppsikt blant både elever og lærere. Fysioterapeuten kunne konstatere at bena nå var like lange.

– Det ble en sterk opplevelse for henne som fagperson å kunne konstatere et mirakel. Hun ble så berørt at hun fortalte om det til sin bibelgruppe, og derfra spredte nyheten seg til hele bygda, kunne Thea Camilla fortelle.

LOVSANG: Forsamlingen i lovsang under vitnekvelden.

Nyheten spredte seg

Også barna til damene i bibelgruppa hørte om det som skjedde, og begynte å be for hverandre.

– Så gjennom den ene helbredelsen fikk Gud åpenbart seg for flere mennesker på dette stedet, avrundet den unge studenten sitt vitnesbyrd.

– Ikke undervurder betydningen av å fortelle om hva Gud gjør. Han både helbredet meg og sørget for at mange på det stedet fikk en ny tro på hva Gud kan gjøre, Gud er så mye større enn det vi greier å gjøre ham til.

Forsamlingen responderte med en kraftig klappsalve på Thea Camillas trosfriske vitnebyrd.

Hun ble etterfulgt av Håkon Bjåstad og Ole-Gunnar Berdahl Gjestads troshistorier, med totalt forskjellige utgangspunkt, men med samme konklusjon: Kristendommen er troverdig og sann og forvandler mennesker i dag.

Vil spre seg

Kveldens vitnekveld var den andre i rekken i Trondheim by. Initiativtakerne har stor tro på framtiden.

– Vi er mange i Trondheim som har fått livene våre forandret av Jesus og som brenner for at flere skal erfare at Gud lever, helbreder og forandrer liv den dag i dag. Vi tror dette bare er begynnelsen, konkluderer Håkon Bjåstad.

Både Håkon og kameratene håper at konseptet vil spre seg til enda flere byer i Norge.

Powered by Labrador CMS