Åpner opp skrekkfilm for 11-åringer
Filmen «Skyggejegerene: Demonenes by» får likevel 11 års aldersgrense etter klage fra distributør. - Jeg har blandede følelser, sier Medietilsynets filmsakkyndige.
«En liten jente med langt, lyst hår står i veien. Vi beveger oss nærmere. Ansiktet deformeres, og hun blir en demon. Brått, uten forvarsel, kommer en varulv inn fra siden og angriper henne.
En annen scene viser en hund hvis hode nærmest splittes, før den vokser til å bli en ekkel og fryktinngytende demon. I en tredje forvrenges ansiktet til en eldre, eksentrisk dame. Hun er en demonheks, og blir som en levende død. En klo vokser ut av halsen hennes. Hodet brekkes til siden.»
Se traileren for filmen i videovinduet øverst i artikkelen.
Det er organisasjonen Barnevaktens anmelder som gjengir scenene fra filmen slik. Organisasjonen fraråder på det sterkeste at barn under 13 år får se filmen uten følge med voksen.
I grenseland
De to filmsakkyndige fra Medietilsynet som først så filmen konkluderte med at den burde få 15 års aldersgrense. Men en klage fra distributør førte til at hele filmkollegiet måtte se filmen på nytt for å vurdere om en ville gjøre det til en klagesak.
Den fem personer sterke komiteen kom imidlertid til at filmen burde få 11 års aldersgrense, og dermed ble det ikke klagesak. To av de filmsakkyndige tok dissens i avgjørelsen.
- Den er i grenseland. Det er en typisk vippefilm og det kunne egentlig vært interessant om det ble en klagesak ut av det, forteller Annette Heyerdahl, som er filmsakkyndig og saksbehandler for filmen.
Hun forklarer at det ofte oppstår et problem når filmer lages for USAs 13 års aldersgrense. En slik grense finnes nemlig ikke i Norge, noe Heyerdahl innrømmer kan være et problem. Hun sier at dersom Medietilsynet hadde kunnet sette 13 år på filmen så ville de gjort det. I redegjørelsen for filmens aldersgrense er det satt egnethet 13 år og oppover.
Ambivalent
Medietilsynets filmsakkyndige ser jevnlig filmer om igjen for en andre vurdering. Men det er sjeldnere at det skjer på bakgrunn av klage fra distributør.
- Hva føler du selv om at 11-åringer skal se filmen?
- Det er en ambivalent følelse. Jeg er jo klar over at her er det 11-åringer som kan bli skikkelig skremt. Samtidig har jeg problem med å ta fra dem en kulturell opplevelse som mange vil få stor glede av, sier Heyerdahl, som forteller at det var Barnekonvensjonens formuleringer om barns rett til tilgang på kulturelle uttrykk som veide tyngst i saken.
- Jeg håper jo inderlig at de som velger å se den leser nøye om den og vet hva de kan forvente. En del voksne velger jo gjerne bort skrekkfilm. Vi kan ikke pålegge 11-åringer å velge, så foreldre har et stort ansvar. De kjenner best sine eget barn.
Mangler kompetanse
Den eneste instansen som kan klage på aldersgrenser er Barneombudet. De er ikke en gang sikker på om de ønsker å drive med slikt.
- Vi diskuterer internt hvorvidt vi egentlig ønsker rollen. Vi er gitt denne ankeretten for mange år siden, men har ikke egentlig kompetanse. Det tar dessuten mye tid om vi skal sitte på kino hele dagen, sier Knut Haanes som er nestleder i Medietilsynet.
- Hvor ofte benytter dere retten til å anke aldersgrensene?
- Vi har gjort det ved noen tilfeller. Noen ganger har vi fått støtte, men i de fleste tilfeller har nemnda vært uenig.
- Hva tenker du om at deres hensyn til barnets beste taper mot Medietilsynets anliggende?
- Barn skal jo beskyttes mot inntrykk som kan skade dem. Men det er en vanskelig diskusjon. Det viktigste er at barn er forskjellige, og det er opp til foreldre å vise aktsomhet, sier Haanes.
Han oppfordrer barn til å lese anbefalingen fra Medietilsynet nøye.
- Vil dere anke dersom det kommer en klage på aldersgrense?
- Hvis det kommer en klage vil vi ta den på alvor, sier Haanes, som ikke vil si noe om resultatet av en slik behandling.
Se traileren for filmen i videovinduet øverst i artikkelen.
DAGEN