Biskop slakter «Bieber-konvertering» på TVNorge

Ungjenter måtte ta på hijab og fremsi islamsk trosbekjennelse på arabisk.

In Eng­lish: Bis­hop condemns «Bie­ber-con­ver­sion» on Nor­we­gi­an TV

TV-innslaget er fjernet fra våre nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirs­dag kveld send­te TV­Nor­ge et inn­slag i hu­mor­pro­gram­met«Anne-Kat» der ung­jen­ter i Oslo fikk delta i en kon­kur­ran­se om å vinne bil­let­ter til en kon­sert medJus­tin Bie­ber.

Inn­sat­sen? Å «kon­ver­te­re» til islam.

Jen­te­ne måtte fjer­ne all smin­ke, ta på hijab og lese noe som til­syne­la­ten­de var en islamsk tros­be­kjen­nel­se på ara­bisk. De måtte også lese opp en tekst på ara­bisk om at «Jus­tin Bie­ber er uren og an­ta­ke­lig­vis homo».

Her er artikkelen i en­gelsk ver­sjon

- Vi øns­ket å finne ut hvor langt nors­ke «be­lie­bers» er vil­li­ge til å gå for å skaf­fe seg en bil­lett til en av kon­ser­te­ne, sa pro­gram­le­der Anne-Kat. Hær­land i in­tro­duk­sjo­nen til inn­sla­get.

Se også:«Jus­tin vil all­tid være mam­mas gutt»

- Man­gel på re­spekt

Bis­kop Halv­or Nord­haug i Bjørg­vin mener TV-inn­sla­get vit­ner om at Hær­land ikke har for­stå­el­se for at troen betyr mye for mange men­nes­ker.

- Dette er vel et ek­sem­pel på en idé hvor iro­ni­en og re­spekt­løs­he­ten slår over i det helt tra­gis­ke. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord­haug er kri­tisk til inn­sla­get, som han mener ska­per et inn­trykk av at Jus­tin Bie­ber er vik­ti­ge­re enn troen - og at folk til og med er vil­li­ge til å skif­te re­li­gion for å få en kon­sert­bil­lett.

- Jeg synes at det er en tå­pe­lig yt­ring og man­gel på re­spekt for hva troen betyr, sier han.

- Det blir vel­dig pa­te­tisk.

- Vik­tig å ut­ford­re

Presse­sjef Jens Brun-Pe­der­sen iHu­man-Etisk For­bund er full­sten­dig uenig med bis­ko­pen. Han synes humor gjer­ne må pro­vo­se­re, og at hu­mo­ris­ter bør ha re­spekt for minst mulig.

- Ge­ne­relt sett vil jeg si at humor gjer­ne må ut­ford­re ikke bare islam, men også kris­ten­dom, livs­syns­hu­ma­nis­me, po­li­tikk og øko­no­mi. Jeg ser på det som en av hu­mo­ris­ters opp­ga­ver å ut­ford­re oss som kan re­pre­sen­te­re en makt­struk­tur i et sam­funn. Så kan vi dis­ku­te­re hva som er sma­ke­lig og usma­ke­lig av humor, men det skal ikke jeg komme inn på siden jeg ikke har sett inn­sla­get.

Brun-Pe­der­sen mener det også kan høres ut som TV-inn­sla­get har satt fin­ge­ren på hys­te­ri­et rundt Jus­tin Bie­ber.

- Man kan se på det like mye som en iro­ni­se­ring over gal­ska­pen rundt fe­no­me­net «Jo­stein Bever», som jeg kal­ler ham.

Frie tøy­ler

Kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør Svein Tore Ber­ge­stu­en iTV­Nor­ge un­der­stre­ker at han ikke har noe å gjøre med pro­duk­sjo­nen av «Anne-Kat».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Anne-Kat. og re­dak­sjo­nen har vel­dig frie tøyer for å lage et mor­somt TV-pro­gram, så vi leg­ger oss ikke opp i den re­dak­sjo­nel­le vur­de­rin­gen av hva som er mor­somt og ikke mor­somt.

Ber­ge­stu­en mener at om et TV-pro­gram skal bli mor­somt i dag, må de som kan humor få lov til å ha vel­dig vide ram­mer.

- Med den fri­he­ten kom­mer også et an­svar, men sånn som dette frem­står, er det langt igjen til gren­sen er nådd.

Taust fra Islamsk Råd

Dagen har også vært i kon­takt med ge­ne­ral­sek­re­tær Mehtab Afsar i Islamsk Råd, men har fore­lø­pig ikke fått noen kom­men­ta­rer fra ham.

In Eng­lish: Bis­hop condemns «Bie­ber-con­ver­sion» on Nor­we­gi­an TV