Anmeldelser
Britisk statsborgerskap reddet fra holocaust
Forfatteren skildrer i denne boken hvordan hennes jødiske mor, Else Mendel, unnslapp holocaust, og om hvordan hun berget flere andre mennesker fra utryddelsen. Men hun klarte ikke å redde sine to yngste søsken.
Vi følger Elses foreldre Joseph og Florrie gjennom deres flukt fra Latvia og Litauen til Irland og England, og i 1911 videre til Norge. Else og søsteren Sadie Miriam valgte å beholde sine britiske statsborgerskap, og det reddet deres liv under krigen. Foreldrene og de to yngste søsknene ble norske statsborgere, og dette kostet livet til barna. De ble sendt til Auschwitz med «Donau» den 26. november 1942 og gasset i hjel ved ankomst 1. desember.
Aktiv brevskriver
Else Mendel organiserte flukten til Sverige for sine foreldre og søsteren med Carl Fredriksens transport. Moren var en aktiv brevskriver og skrev i tillegg dagbok, og dermed har det vært gode kilder å øse av.
Vi får en god innsikt i hvordan forholdene var for de jødiske flyktningene i Stockholm. I tillegg får vi et detaljert innsyn i hva som skjedde med familiens eiendeler da de flyktet.
Forfatteren ettergår i detalj hvem som sto for likvideringen av boet, og hvilke straff de fikk ved rettsoppgjøret. Det er komisk å lese at tilbakeføringskontoret kunne i 1947 utbetale restdividende av boets saldo på kr 272,50 – og det ble kr 49,05!
For mange detaljer
Boken er til tider spennende, men den skjemmes av altfor mange detaljer, navn og årstall, og dette blir kjedelig for en leser som ikke kjenner denne jødiske familien. En strammere redigering av stoffet kunne gitt en større leserkrets.
Men samtidig er dette en aktuell bok som forteller en viktig del av norsk krigshistorie som vi aldri må glemme.