Bruk av «hottentott» gir klassisk familiefilm høyere aldersgrense
Britene skulle feire 60-årsjubileet til «Mary Poppins» med å vise en restaurert utgave av klassikeren. Resultatet ble at landets filmtilsyn økte aldersgrensen.
«Mary Poppins» skal vises i utvalgte kinoer rundt i verden i mars. Det utløste en ny vurdering fra det britiske filmtilsynet, British Board of Film Classication (BBFC), for første gang siden den ikoniske familiefilmen fra Disney hadde premiere i 1964.
Filmen, der Julie Andrews spiller rollen som barnepiken med magiske evner, pleide å være tillatt for alle i Storbritannia. Nå er den vurdert å inneholde «scener som ikke passer for alle» og fikk klassifikasjonen PG (parental guidance), melder Deadline.
Årsaken skal være «diskriminerende språk». Det britiske filmtilsynet spesifiserte først ikke hva det dreide seg om, men bekreftet etter hvert overfor Daily Mail at advarselen dreier seg om bruken av ordet «hottentott», og at det heller ikke tas avstand fra det.
Det er karakteren admiral Boom som ytrer ordet to ganger, en av gangene om filmens skorsteinsfeiere. Ordet ble i sin tid brukt av europeere om den sørafrikanske folkegruppen Khoikhoi, men betraktes i dag som rasistisk, skriver bransjenettstedet.
Det har også tidligere fremkommet kritikk mot «Mary Poppins». New York Times kalte det «en barnepikes skammelige flørt med blackface» i 2019, da en nyinnspilling hadde premiere.
Her hjemme skapte det i 2006 debatt da Thorbjørn Egners arvinger bestemte at «Visen om Vesle Hoa» som ifølge sangteksten «var en ekte hottentott», skulle fjernes fra et nytrykk av Egners visebok.