Comeback for Ringenes Herre-karakter, av noen tolket som bilde på Gud
I Tolkiens bøker om «Ringenes Herre» er karakteren Tom Bombadil viktig der han redder hobbitene i Gammel-Skogen. Men Peter Jackson utelot ham fra sin filmtrilogi.
Onsdag ble det avslørt at fanfavoritten Tom Bombadil – som synger og snakker på rim – derimot blir å se i andre sesong av Amazon-serien «Ringenes Herre: Maktens ringer». Premieren står på Prime Video 29. august, melder strømmetjenesten.
Det er Rory Kinnear, kjent som stabssjefen til M i fire James Bond-filmer, som spiller Tom Bombadil – av noen tolket som et slags symbol på Gud, der han sies å ha sett den første regndråpen. Tolkien selv anså ham som et uttrykk for naturen selv, ifølge brev han etterlot seg.
Jackson skal ha følt at Bombadil-karakteren ikke var viktig for historien i filmtrioen han laget, selv om J.R.R. Tolkien skapte karakteren lenge før både «Hobbiten» og «Ringenes Herre».
.– Det er en grunn til at han ikke er med i tidligere filmatiseringer, fordi han på mange måter er en slags anti-dramatisk karakter uten en sterk agenda. Han observerer dramaet, men deltar ikke i det, sier serieskaperne J.D. Payne og Patrick McKay til Vanity Fair.
– Han er vimsete og magisk, men har også eldgammel visdom og dype, emosjonelle røtter i gammel historie og myter. Han er et lyspunkt midt i et ellers mørkt hav, forklarer duoen om hvorfor de tok med «Gamle Tom».
Et bilde på Gud?
Flere forfattere har sett Bombadil som en nesten guddommelig figur.
I boken «The Gospel According to Tolkien: Visions of the Kingdom in Middle-earth» argumenterer Ralph C. Wood for at Tom Bombadil kan sees som en symbolsk representasjon av Gud. Wood peker på Bombadils uavhengighet fra ringens makt og hans rolige, nesten allmektige natur som paralleller til en guddommelig skikkelse.
Filosof og Tolkien-ekspert Peter Kreeft har også tolket Bombadil som en mulig representasjon av Gud, spesielt med henblikk på Bombadils suverenitet over naturen og hans uforklarlige, transcendente egenskaper.
Kreeft diskuterer dette i sin bok «The Philosophy of Tolkien: The Worldview Behind The Lord of the Rings.»
I «Master of Middle-earth: The Achievement of J.R.R. Tolkien» antyder også Paul H. Kocher at Bombadil kan representere en slags guddommelig ånd eller en førkristen naturånd. Han peker på Bombadils unike og mystiske natur som en mulig symbolsk referanse til en høyere makt.