ARILD STAV OG HÅVARD SAND: Musikalsk ansvarlig og prosjektansvarlig for forestillingen «Det første i vår lov – Bønnen som fødte vår nasjon og loven som bygget den».

De skal reise landet rundt for å underholde og undervise om Norges kristne arv

Forestillingen har et tydelig budskap inn i vår tid, mener duoen bak oppsettingen.

Publisert Sist oppdatert

2024 er året som markerer 1000 år siden kristenretten ble satt på Moster av Olav den hellige.

Men det er ikke bare tusenårsjubileet som Håvard Sand og Arild Stav vil feire når de legger ut på Norgesturné 18. april med forestillingen «Det første i vår lov – Bønnen som fødte vår nasjon og loven som bygde den».

Oppsettingen inkluderer også 750-årsjubileet for Magnus Lagabøte sin landslov og 200-årsmarkeringen for Hans Nielsen Hauges død.

«Det første i vår lov – Bønnen som fødte vår nasjon og loven som bygget den»

Forestilling i forbindelse med 1000-årsmarkeringen av kristenretten som ble satt på Moster i 1024, 750- årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov og 200-årsmarkeringen av Hans Nilsen Hauges død i 2024.

Himmelske toner i samarbeid med Ungdom i Oppdrag, Oase, Kvinner i Nettverk, Nettverk for menn og Nasjonalt Bønneråd og Proklamedia.

Musikalsk ansvarlig: Arild Stav (Himmelske toner)

Olav den hellige/Magnus Lagabøte: Filip Stav

Hans Nielsen Hauge: Alv Magnus

Kveldene ledes av: Håvard Sand (Drømmen om Norge) og Ole Petter Erlandsen (Anno 1024)

Prosjektansvarlig: Håvard Sand

18. april, Pinsekirka Filadelfia Ålesund

25. april Filadelfiakirken Oslo

26. april Misjonskirken Salem, Kristiansand

27. april Fredheim Arena, Sandnes

28. april Norkirken Trondheim Salem

2. mai Sentrumskirken Bodø, Betania

3. mai Frimisjonen, Tromsø

4. mai Grense Jakobselv kapell/Svanvik kirke

5. mai Kirkenes

2. juni Moster Amfi, Himmelske toner gjennom 1000 år

Ekstra forestilling:

13. juni Bergen Domkirke (Magnus Lagabøte sin gravkirke)

– Vi ønsker å fortelle historien om Norge gjennom troens øyne. Det er viktig å ikke glemme hvor betydningsfull den kristne troen har vært i formingen av vårt samfunn, sier prosjektansvarlig Håvard Sand til Dagen.

Ti års samarbeid

Tilbake i 2014 ble forestillingen «En mann forandret Norge» fremført på en stor felleskristen markering på Hedmarktoppen i Hamar i forbindelse med 200-årsjubileet for Norges grunnlov.

Forestillingen la deretter grunnlag for konserten «Himmelske toner gjennom 1000 år» som ble fremført i Nidarosdomen 24. juni 2023.

KONSERT: Fra konserten «Himmelske toner gjennom 1000 år» i Nidarosdomen i 2023.

Musikalsk ansvarlig Arild Stav husker da han ble ringt av Sand for over ti år siden med spørsmål om å bidra til forestilling og konsert.

– Jeg sa ja umiddelbart. Selv om jeg er interessert i historie, har store deler av denne fortellingen vært ukjent for meg. Å gå gjennom Norges historie med et kristent blikk, har virkelig fascinert meg, sier Stav.

MANGE ROLLER: I tillegg til å være musikalsk ansvarlig for forestillingen er Arild Stav musiker (klarinettist og saksofonist) og orkesterleder.

Personene som står bak forestillingen, har bakgrunn fra ulike kirkesamfunn. Det har skapt en god dynamikk blant produksjonsteamet, ifølge Stav.

– Vi begynte å gå en vei som ingen helt visste hvordan ville ende. Men så har vi opplevd underveis i arbeidet å få en helt spesiell relasjon, når vi oppdager hvordan historien binder oss alle sammen, sier han.

Større og mer innhold

Forestillingen bygger på fjorårets oppsetning «Gud signe vårt dyre fedreland» og som også var på turné. De samme folkene står bak årets oppsetting.

– I år blir det mer skuespill, større orkester og mer visuelt innhold. Det meste blir større egentlig, sier Sand.

FORFATTER OG HISTORIKER: Håvard Sand har både skrevet bok, vært misjonær og er nå prosjektansvarlig for forestillingen som tar for seg 1000 år med kristen historie i Norge.

Målet er at publikum skal både bli underholdt og få undervisning om hva kristenretten og disse historiske personene har betydd for Norge.

– På Moster gikk vi fra å være et klansamfunn til å bli et rettssamfunn. Bare tenk hvordan det ville vært om prinsippene fra viking-tiden skulle gjelde fremdeles, påpeker Sand.

SPILLER HAUGE: Mangeårig leder for Ungdom i Oppdrag, Alv Magnus (t.h.), skal i år som i fjor spiller rollen som Hans Nielsen Hauge. Her sammen med Håvard Sand i 2023.

Stav henger seg på.

– Vikingene er jo noen vi nærmest fremstiller som helter og som vi bærer med stolthet. Sannheten er at de plyndret, voldtok og slaktet folk på sin ferd. På én natt drepte de nesten tusen munker på et kloster i irske Bangor. Når du tenker over slikt, blir hva Olav den hellige gjorde enda større, understreker han.

Dobbeltrolle

Sønn av Arild, Filip Stav, er skuespiller og skal ha rollen både som Olav den hellige og Magnus Lagabøte på forestillingen.

Han poserer i kostymet til førstnevnte utenfor den historiske Eidsvollbygningen hvor Norges grunnlov ble undertegnet 17. mai 1814.

VENDT MOT ØST: Skuespiller Filip Stav poserer som Olav den hellige mens han vender blikket mot øst – slik Olav den hellige gjorde for 1000 år siden.

– Når du forstår hvor stor betydning disse menneskene har hatt for hvilke verdier som preger Norge, er det veldig inspirerende å være med på en slik forestilling, sier Filip Stav.

Skuespilleren forteller at han storkoser seg med forberedelsene til de to ulike personene. Sammenlignet med andre oppdrag, mener han disse to rollene skiller seg ut.

– Det gir en ekstra dimensjon når det handler om å formidle den kristne historien og et budskap jeg tror veldig på selv. Målet er jo at publikum både skal lære, men også kjenne seg inspirert til å ta vare på den arven og de verdiene vi har fått, sier Stav og legger til:

FILIP STAV: Spiller Olav den Hellige og Magnus Lagabøte i forestillingen «Det første i vår lov – Bønnen som fødte vår nasjon og loven som bygget den».

– For min del har det å jobbe med denne forestillingen gitt meg en forsterket tro på at kristne verdier som menneskeverd, medmenneskelighet og håp er viktig å kjempe for i vår tid. Det oppleves veldig meningsfullt.

Mener budskapet er like aktuelt

Like før turneen settes i gang, kjenner Arild Stav og Håvard Sand også på en følelse av mening.

– Vi føler oss trygge på at dette er en historie Gud ønsker at vi forteller. Vi har opplevd så mange bekreftelser underveis i dette arbeidet som vitner om akkurat det. Om det er spesielle menneskemøter, nye sanger vi oppdager eller deler av historien som vi opplever at må frem, sier Sand.

GODE VENNER: Gjennom mange års samarbeid har Arild Stav (t.v.) og Håvard Sand utviklet et godt vennskap.

Duoen er overbevist om at budskapet treffer et behov i vår tid.

– På mange måter opplever vi en tid med mye mørke og ondskap i verden. Derfor trenger vi at Gud igjen sender sitt lys, og at det blir vekkelse og oppvåkning blant de kristne – og at folk vender seg tilbake til Gud. Historien forteller oss at Gud alltid har grepet inn og kommer til å gjøre det igjen, sier Stav.

HISTORIE SKRIVES: Under broen ved siden av Eidsvollbygningen har en skoleklasse dekorert veggen i forbindelse med 200-årsmarkeringen av Norges grunnlov i 2014.

Han mener også at nasjonen trenger mer åndelighet.

– Vi ser at selv med en materialistisk velferd er det mange som strever psykisk. Spesielt unge vokser opp i et virvar av informasjon og er ment å finne ut av alt selv. Da tenker jeg det er synd at den åndelige dimensjonen virker å være glemt og tilsidesatt, sier dirigenten.

Historisk stein på turné

Sand og Stav vil ikke røpe for mye fra forestillingen, men avslører at de har med seg en spesiell og unik rekvisitt: En modell av «Norges grunnstein».

Det var på denne steinen, som fremdeles står på Moster, at Olav den hellige proklamerte kristenretten og ba bønnen «Det første i vår lov er at vi skal bøye oss mot øst og be til den hellige Krist» i år 1024.

MODELL: Denne 3D-modellen av «Norges grunnstein» skal være med på turneen til forestillingen om Norges kristne historie.

Rekvisitten er utviklet ved hjelp av 3D-teknologi og laget av kunstneren Martha Kristensen og den digitale kunstneren Torbjørn Aga Gjøen. Steinen er 70 prosent av den faktiske størrelsen og veier ikke mer enn at den enkelt kan fraktes rundt.

– Denne steinen er selve rosinen i pølsa rent visuelt og skal være med på kryss og tvers av landet, sier Sand og smiler.

VIRKEMIDDEL: Modellen av «Norges grunnstein» blir et viktige visuelt virkemiddel for å få frem når den kristne arven i Norge startet. Kunstneren Martha Kristensen sitter på kanten.

– Med andre ord skal vi reise rundt i Norge og be bønnen som fødte vår nasjon på den samme steinen som Olav den hellige, sier Stav like engasjert.

Turneen avsluttes 2. juni, med en jubileumsfinale på Moster med en reprise av konserten «Himmelske toner gjennom 1000 år» fra Nidarosdomen i fjor.

Powered by Labrador CMS