Anmeldelser

MOLTU: Han ble gjeldfri som 30-åring og snakker mye om den økonomiske friheten det gjør.

Den kristne drømmen om å bli gjeldfri

Mye av det Tomas Moltu skriver i boken «Gud, penger og frihet” er balansert og forsiktig. Men drømmen om å bli gjeldfri henter han direkte fra et løfte i 5. Mosebok.

Publisert Sist oppdatert

Rett etter videregående skole oppdaget Tomas Moltu ordene i 5. Mosebok 28,12 hvor det heter: «Du skal låne ut til mange folk, men selv skal du ikke trenge til å låne av noen».

Moltu skriver at setningen «skulle forandre mitt liv for alltid». Ja, den ble et personlig mål. «Fra den dagen jeg bestemte meg for å bli gjeldfri, styrte dette mine beslutninger om hvordan jeg forvaltet penger».

Både i boken, og i et intervju i Dagen, har han fortalt at han lyktes. Han kunne «betale all personlig gjeld i en alder av 30 år».

Men er det virkelig et fornuftig mål? Og realistisk for den som ikke jobber i Equinor, som Moltu gjør, men har en mer moderat inntekt?

Anmeldt/Bok

Tomas M. Moltu

«Gud, penger og frihet».

Hermon Forlag 2024

209 sider.

Hyller markedsøkonomien

Tomas Moltu er nestleder i partiet Konservativt – som når det kommer til økonomisk politikk befinner seg på høyresiden.

Det blir også tydelig i boken. Ikke minst når Moltu slår fast at «sosialisme skaper fattigdom for vanlige innbyggere og rikdom for landets sosialistiske elite». Han skriver også at i det «vi regner som den frie verden har markedsøkonomi vært driveren til økonomisk vekst».

Derimot skriver han lite om markedsøkonomiens utfordringer – som at forskjellene mellom rike og fattige kan bli ekstremt store.

Økonomisk velsignelse

Moltu har også bakgrunn fra den såkalte trosbevegelsen. Der ble, som Moltu selv skriver, «betydningen av velsignelse og overflod» løftet frem. Selv hevder han at den som søker Gud og hans rettferdighet først (jfr Matt 6,33) vil «oppleve vekst i økonomien, og en vil bli rikere».

Samtidig skriver han noe kritisk om utfordringen knyttet til at mange av de aktive i menigheten ikke erfarte «rask vei til rikdom, og den praktiske undervisningen var mangelfull».

I boken understreker han – på en god måte – at kjærlighet til penger er en fare for kristne. Han understreker også at et lykkelig liv «bygger på verdier som ikke kan kjøpes for penger».

Anbefaler risiko

I det store og hele er «Gud, penger og frihet» lite oppsiktsvekkende – i alle fall for de som vet at Tomas Moltu er en karismatisk kristen som gjerne henter inspirasjon fra den kristne høyresiden i USA.

Da er det omtrent som forventet at han hevder at Elon Musks kjøp av Twitter i 2022 var «utvilsomt en seier for ytringsfriheten». Det er heller ikke overraskende at hovedsaken for Moltu er «økonomisk frihet». Det stemmer overens med hans liberalistiske grunnsyn.

Han anbefaler leserne å være mindre opptatt av økonomisk trygghet. «Vi må våge å ta risiko, og tro at vi kan lykkes», skriver Moltu.

Lite teologi om penger

Selv om hvert eneste kapittel i «Gud, penger og frihet» starter med et bibelvers er det få teologiske refleksjoner i boken. Jeg er for eksempel usikker på om Moltu mener at løftet i 5. Mosebok – som er rettet mot Israelsfolket – faktisk gjelder kristne i vår tid.

Noe mer skriver han om å gi tiende. Han siterer en rekke bibeltekster om temaet, men skriver også at Det nye testamentet ikke sier noe om hvorvidt tienden gjelder «bruttolønn, eller netto lønn», og understreker at det er viktigere at vi gir med glede.

I Det nye testamentet finnes mange tekster om forvaltning, om penger og om givertjeneste. Noen nevnes i boken. Men de tre kapitlene som nesten utelukkende handler om økonomi – nemlig 2. Korinterbrev 8-9 og 1. Timoteusbrev 6 får minimalt med plass.

Gode, praktiske råd

Mest av alt har Moltu skrevet en bok med praktiske råd knyttet til økonomisk forvaltning.

Han skriver om prisstigning og renter, investeringer og aksjer. Han anbefaler leserne å kjøpe bolig fremfor å leie, og han oppfordrer til en nøysom livsstil og hardt arbeid.

Så langt jeg kan forstå gir han gode og nyttige råd. Men det er nok rett å si at de er mer formet av den økonomiske virkeligheten som preger Norge i dag enn direkte hentet fra Bibelen.

Powered by Labrador CMS