Dette er Norges mest kontroversielle metallband
Hatopprop, drapstrusler og angrep fra satanister er stikkord fra Antestors dramatiske Brasil-turné.
- Jeg var forberedt på at turnéen i aller verste fall kunne ende med døden, sier bassist Erik Normann Aanonsen.
Det er to dager siden Aanonsen satte føttene på norsk jord igjen. 14 dagers turné i Brasil tar på, og han har aldri vært så glad for å komme hjem før. Han legger trykk på «aldri». Antestor fikk virkelig kjenne på kroppen at det koster å holde korset høyt.
Det kristne metallbandet reiste ned til Brasil med drapstrusler i bagasjen. Nå takker de satanistene som angrep dem.
- Vi er nå dobbelt så store i Brasil som vi var før vi dro dit, sier han.
LES OGSÅ: Kristent metallband angrepet av satanister
Trusler
300 trusler, og et hatopprop under fanen «Go away, Antestor», var responsen de fikk da det søramerikanske bandet ble annonsert på turnéen. De var forberedt på at noe kunne skje. På turnéens nest siste spillested skjedde det.
Omkring 100 satanister stod oppstilt utenfor konsertlokalet i byen Belo Horizonte, mens Antestor var i full gang med bildetaking og signering etter endt konsert.
- Fuck Antestor, ropte satanistene utenfor.
Turné
I Brasil så det på et tidspunkt ut som om han skulle ende opp som metallmartyr. Drapstruslene som tikket inn i forkant av turnéen gav ham et nytt perspektiv på livet. Tanker som, «dette er kanskje siste gang jeg gjør dette», meldte seg stadig vekk. Da det kokte som verst i Belo Horizonte var han derimot helt rolig. Uforklarlig rolig.
Kaos
Listepopen strømmer ut av høytalerne på Kaffebrenneriet på Majorstua i Oslo. Jeg drikker svart kaffe. Han drikker grønn te, mens han forteller om kaoset i Belo Horizonte.
Om den enorme bekymringen som meldte seg hos gitaristen med tre barn hjemme. Om hvor rolig han var da satanistene prøvde å rive ned inngangsdøren. På forhånd hadde de spillestedet mottatt trusler. Ikke uvanlig, det samme skjedde de fleste andre steder de spilte. Hærverket på konsertlokalet skilte seg derimot ut. Og den private politimannen de hadde fått utdelt. Og at eieren var blitt truet på livet.
Antestors kristne profil har gjort at de har blitt møtt med raseri, hatopprop og drapstrusler.
-Mayhem og Dimmu Borgir er norske metallband som har gjort det stort i utlandet. De synger om å drepe andre mennesker. Om å drepe kristne, sier han, og mener Antestor nå høster de sure fruktene fra tekstene til norske band på 90-tallet.
Ekstremmetall
Satanistene proklamerer enerett på svartmetallsjangeren. Med elementer fra mange andre sjangre går Antestor nå inn under ekstremmetall-sjangeren.
De har fått høre fra vokalisten i et stort svartmetallband i Norge at de er «dritbra», og at han har albumet til Antestor.
- Han vil aldri gå ut offentlig med det. De har opp gjennom tiden sagt at Antestor er det verste bandet i verden. De der hater vi, de der skal vi drepe. De har sitt velbevarte image og ta vare på, sier han.
Ba om å overleve
Et stjålent Mastercard gjorde at flybillettene deres videre til neste konsertsted ikke var gyldige, og én konsert måtte kanselleres. Det innbød til et par fridager på hotell i Brasil.
- Et vanlig metallband ville gått på fylla, men vi trente eller slappet av. Jeg fikk skrevet litt musikk, sier han.
Ti hender foldes foran hver konsert. Foran hver øvelse. Målet er å dra fokuset oppover.
- I det siste har vi bedt om å overleve, sier han.
De har også velsignet dem som forbanner dem.
Fokuset til Antestor er mye av det samme som Frans av Assisis: «Forkynn evangeliet til en hver tid. Om nødvendig, bruk ord». Antestor ønsker ikke å slå Bibelen i hodet på folk, men de ønsker å leve etter den. Det innebærer å velsigne dem som forbanner Antestor.
- Vi ber for satanistene. De er jo de som trenger det, sier Aanonsen.
Frelse
Antestor har alltid ønsket å spille på sekulære scener, for å nå ut til mennesker med budskapet.
Nede i Brasil fikk de møte en familie på to voksne og tre barn, som hadde blitt frelst gjennom å høre på musikken deres.
Aanonsen er vokst opp i Den norske kirke, der faren hans er prest. Siden han var fjorten år spilte han på familiegudstjenester sammen med kompisene. På fritiden spilte de metall, men det var et eller annet med salmene som fascinerte ham. «Dagsens auge slukner ut» av Elias Blix er favoritten.
Student
De mollpregede, religiøse folketonene gjør noe med ham. Selv leder han et lovsangsteam i Sub Church i Oslo. Der får han utløp for sin lidenskap for religiøse folketoner. Nå studerer han jazzpedagogikk på Norges musikkhøgskole, og får fordypet seg i hovedinstrumentet sitt: Kontrabass.
I Norge har de tidligere møtt stengte dører og fordømming, både i kristne og sekulære miljøer. Nå virker det litt som om det er i ferd med å endres.
Men Inferno, Norges største metallfestival, har ikke villet høre navnet «Antestor». Det ville skapt for mye bråk hvis de hadde booket et kristent metallband.
- Vi er på mange måter det mest kontroversielle metallbandet i Norge.
Hør Antestor på Spotify her
(Dagen)