Er vi på date nå...?
Hvite duker, tente stearinlys og dempet belysning er gjengangere i amerikansk date-kultur. Hvordan dater man på norsk?
I dag er Geir og Hanne Therese Loftesnes godt gift, men før de ble kjærester hadde de to en ganske ulik oppfatning av hva de egentlig holdt på med.
- Jeg datet Hanne Therese i flere måneder uten at hun skjønte det, ler Geir.
Tar tempen på kjærlighet
Tidligere i sommer skrev Dagen om Oase som arrangerte «speed dating» for stevne-deltakere. Framover ønsker Dagen å ta opp viktige temaer som har med kjærlighet å gjøre.
Men tilbake ekteparet Loftesnes:
Gang på gang ba Geir Hanne Therese ut på kaffe, og gang på gang svarte hun ja. Så klart var hun interessert, tenkte Geir.
- Det var hun altså ikke, og tanken om oss to kom nærmest som et sjokk for henne, forklarer han og maler et bilde av to forskrekkede, grønne øyne som måpte inn i hans da han ymtet frampå om at de to kunne passe bra sammen.
Hanne Therese var vant til å gå på kafé med guttevenner uten at det ble lagt noe mer i det. Geir pleide ikke å tilbringe mye tid alene med jenter. Det var duket for misforståelse.
- Det ryddigste hadde vært å sette ord på hva disse kafébesøk betød. Dersom hensikten med å treffe hverandre var åpenbar, hadde vi nok unngått misforståelser underveis, bemerker Geir.
Med et tydeligere språk rundt begrep som «date» og det «å ta en kaffe», hadde paret vært spart for mange misforståelser.
Amerikansk fenomen
Ekteparet Loftesnes har på hver sin kant tilbrakt et studieår i Amerika der de har fått innblikk i date-kulturens opphav.
- Det er nok vanskelig å overføre amerikanske date-kultur til Norge siden kulturen er grunnleggende annerledes, sier Geir.
- I Norge vil nok dette oppleves voldsomt og mange vil ha større forventninger til hva selve daten inneholder. Man møtes jo for å bli bedre kjent, men enkelte vil nok tro at det er like før man blir kjærester, sier Hanne Therese.
Hun tror mange i Norge ikke har en forståelse for hva dating egentlig er.
- Hvis Geir hadde bedt meg ut på date for tre år siden, så ville graden av seriøsitet virket veldig høy for meg. Jeg hadde nok sett for meg levende lys og roser, ettersom ordet «date» lett kan knyttes til stereotypiske amerikanske romantiske klisjéfilmer, forteller Hanne Therese.
De to definerer en date som det å møte en annen person med hensikten om å bli bedre kjent, for så å finne ut om det kan føre til noe mer.
- Men det er ikke en date hvis ikke begge vet at det er en date. En date er ikke en kaffe med hvem som helst, sier Hanne Therese.
Dater i det skjulte
Til vanlig er Hanne Therese og Geir aktive i menighet. De tror at terskelen for å spørre noen ut på date i kristne miljøer er høy - kanskje høyere enn andre steder. De tror mange synes det er tryggere å treffes uten at andre vet om det.
- For oss var det viktig ikke å være så seriøse og tenke at med en gang vi begynte å treffes mer jevnlig, var vi også på vei til alteret. Når man er i en menighet og i forholdsvis tette miljøer blir slike ting ofte ganske synlig og det kan fort bli snakket om, bemerker Geir.
Han tror mange menn kvier seg for å be med seg en kvinne ut på date, i frykt for å bli avvist. Risikoen for å bli såret kan føre til at man rett og slett lar være å spørre noen ut på date.
- Man risikerer jo å bli avvist, og det er vondt. Jeg tror det krever mot fra mannens side. Det er det nok enklere å møtes tilsynelatende tilfeldig og uten forpliktelser, sier Geir.
- Å date virker så seriøst, mens det å bli kjent over en kaffe er tryggere. Men det kan, slik det gjorde for oss, skape en god del misforståelser og ende i sårhet, sier Hanne Therese.
Eget date-språk
- Jeg tror vi rett og slett trenger å utvikle et godt språk for det å date og ta en kaffe. Når jeg kan ta en kaffe med en jeg dater, en god venn, min mor og egentlig hvem som helst, hvordan kan da en jente vite hva jeg legger i det å ta en kaffe med meg? spør Geir.
Han høster anerkjennende nikk fra sin ektefelle.
- Vi tenger å ufarliggjøre dating-konseptet, uten at man oppfordrer til å date alle man treffer, skyter Hanne Therese inn.
- Det er ikke realt å date flere samtidig, noe som kan oppleves vondt for den andre. I det store og hele tjener man på å kaste seg ut i det, er herr og fru Loftesnes enige om.