Etiopisk menighet åpnet dørene for folket
Den etiopisk-ortodokse menigheten i Stavanger inviterte naboer og andre menigheter til et innblikk i deres 3.000 år gamle historie. Se bildeserien!
Klokken viser ti på tolv lørdag formiddag. Mens mange er fullt opptatt med husvasken og helgehandelen myldrer det av liv inne i Sunde kirke.
Kvinner og barn er kledd i hvite, flotte drakter, og flere løper frem og tilbake for å ordne de siste forberedelsene. Kirken som til vanlig har mest liv om søndagene blir i dag brukt av den etiopisk-ortodokse menigheten i Stavanger, den samme menigheten som i november fikk presten Tewoderos Zewede Akalu tilbake etter at han ble utvist fra Norge.
Nå har de stelt i stand fest for venner, naboer og byen for å vise frem etiopisk kultur, tro og tradisjon.
- Hvert år mellom påske og pinse samles menigheten for å feire det som skjedde i påsken. Det er første gang vi åpner opp på denne måten. Vi ønsker å bygge vår egen kirke i Stavanger, og dette er en måte hvor folk kan bli kjent med vår historie og samtidig støtte byggingen av ny kirke hvis de ønsker det, sier sekretæren i menigheten, Demeke Wasie.
Fikk gave av biskopen
Utenom menigheten hadde rundt tretti personer møtt frem denne formiddagen. Noen av dem kollegaer eller naboer av medlemmer, andre igjen bare nysgjerrige og skuelystne.
Under seremonien fikk de fremmøtte se en dokumentar som gav et innblikk i den 3.000 år gamle historien deres. Det ble også fremført liturgisk sang og bønn, og barna viste etiopiske folkedrakter. Biskop Erling Pettersen avsluttet sermonien med å overrekke en gave til prest Tewoderos Zewede Akalu.
Pettersen er utrolig glad for å ha Akulu tilbake i Stavanger.
- Det har vært en lang kamp å få han tilbake hit. Du ser bare hva han betyr for menigheten. Nå kan menigheten fortsette å vokse.
- Hvordan er det å være her i dag?
- Det er en stor opplevelse å bli tatt inn i et fellesskap som dette. De har et fantastisk rikt gudstjenesteliv. Her går kirkeliv, trosliv og gammel etiopisk kultur sammen i en enhet som er fascinerende. Jeg føler meg så velkommen og blir ydmyk i møte med den lange historien deres, sier Pettersen.
- En stor opplevelse
Da seremonien var ferdig var det duket for den tradisjonelle etiopiske maten «enjera», etiopisk kaffe og visning av etiopiske drakter og ulik kunst. En av dem som prøvde maten var Arvid Rygh, kollega av Demeke Wasie.
- Jeg har vært litt med på tidligere arrangementer og kjenner noen av dem som går i menigheten her.
- Hvordan synes du det er å være her?
- Jeg synes det er en stor opplevelse med så mange flotte drakter og fin musikk. Jeg er speselt imponert over det innblikket jeg fikk inn i 3.000 års historie, bare på én time, sier Rygh.
Gudbjørg Tesaker Hiim var også blant dem som tok turen innom arrangementet. Hun synes det er flott at de lar andre få et innblikk i menighetslivet deres.
- Jeg går her i kirken til vanlig og så en annonse i avisen, så jeg ble nysgjerrig. Jeg kjenner også en av dem som går her, så jeg ville komme innom for å se hva som skjedde. Det er utrolig flott hvordan de har pyntet seg og stelt i stand til dette arrangementet, synes Tesaker Hiim.
DAGEN