Får et nytt bilde av seg selv

Rumeneren Ion Paraschiv (53) er fattig, arbeidsledig og usikker på fremtiden. Men det kan ingen se på portrettet som nettopp er tatt av ham.

Publisert Sist oppdatert

- Det er ny­de­lig, sier Ion, og hol­der godt rundt bil­det av seg selv. Det skal få en plass på den 20 kvad­rat­me­ter store hy­be­len hans i Ber­gen sen­trum. En hybel som kos­ter ham 7.000 i leie hver måned.

Sam­men med ru­me­ne­ren Emil Cehan lab­bet han ut i 20 centi­me­ter nysnø for­ri­ge lør­dag for å la seg fo­to­gra­fe­re på Ny­kron­borg skole i Ber­gen. Ar­ran­ge­men­tet skjed­de i regi av «Help-Por­trait», et in­ter­na­sjo­nalt kon­sept der pro­fe­sjo­nel­le fo­to­gra­fer set­ter av en dag til å fo­to­gra­fe­re fat­ti­ge, for­eldre­løse, ens­li­ge mødre, ens­li­ge fedre, syke barn, syke for­eld­re, krigs­ve­te­ra­ner osv. Helt uten veder­lag.

Det var fo­to­gra­fen Jere­my Cowart som kom opp med ideen i 2009. Siden har kon­sep­tet spredt seg til ulike deler av ver­den.

- Dette hand­ler om å gi bil­der, ikke om å ta dem, skri­ver Cowart på sin hjemme­side.

Der gjør han det klart at det ikke er noen pen­ger in­volvert i pro­sjek­tet, men at det drei­er seg om å gi men­nes­ker mu­lig­het til å gjøre noe de aldri har gjort tid­li­ge­re; å gå til fo­to­graf og få tatt et bilde av seg selv og fa­mi­li­en. Et bilde som i beste fall kan gi håp og ver­dig­het til noen som sårt tren­ger det.

Å si at det er lang kø av tren­gen­de på Ny­kron­borg skole andre lør­dag i de­sem­ber ville vært en over­dri­vel­se, men gle­den over å få et por­trett er stor. Vesle Jiguang Cai (4) fra Kina løper rundt i gym­sa­len og viser fram bil­det av seg selv til alle som vil se. Han er ty­de­lig stolt og po­se­rer vil­lig for Dagen. Moren Yan­ming He for­tel­ler at de til­fel­dig­vis stakk innom, og er opp­rik­tig glad for bil­det av henne og søn­nen. Hun aner ikke hva «Help-Por­trait» er, men tol­ker ar­ran­ge­men­tet som en pro­mo­te­ring av fo­to­gra­fe­ne som har tatt ini­tia­tiv til ar­ran­ge­men­tet i Ber­gen.

He er lærer og har bodd ett år i Ber­gen. Hun øns­ker ikke bilde av seg selv i avi­sen. I alle fall ikke når hun får høre at det er en kris­ten dags­avis.

- Jeg tror ikke på noen Gud, sier hun, og leg­ger til at hun er re­li­giøst nøy­tral.

- Synes du det er for­fer­de­lig? spør hun.

Jeg sier at det er mange som henne i Norge, og ser en mu­lig­het til å for­tel­le om en grup­pe ki­ne­sis­ke stu­den­ter i Trond­heim som har blitt krist­ne etter at de kom til Norge.

- De krist­ne er høyt re­spek­tert i Kina. De er godt likt, opp­ly­ser hun.

Abra­ham Junior Ma­go­na (14) bor like i nær­he­ten av sko­len. Han kom­mer fra Sierra Leone og stakk innom sko­len ved en feil­ta­kel­se. Han trod­de det var søn­dag, og ville til­brin­ge noen timer på ak­ti­vi­tets­hu­set som er åpent for folk i nabo­la­get.

- Det plei­er å være ak­ti­vi­te­ter her fra 10.00 til 13.00, for­kla­rer han.

Det var først da han kom inn at han skjøn­te at det ikke var søn­dag, og at det var noe helt spe­si­elt som fore­gikk i gym­sa­len. Sam­men med ka­me­ra­ten Klau­di­usz Krutz tok han imot til­bu­det om å bli fo­to­gra­fert.

- Hvem skal få ditt bilde da?

- Det skal min mor få.

Han ang­rer på at han ikke tok på seg fi­ne­re klær, men synes at selve ar­ran­ge­men­tet er kjempe­kult.

- Og så er de jo pro­fe­sjo­nel­le, sier han im­po­nert.

De to ka­me­ra­te­ne har møtt hver­and­re på sko­len. Krutz kom­mer fra Polen og er 12. Han har be­nyt­tet an­led­nin­gen til å bli tatt bilde av både med og uten het­te­gen­ser. Gut­te­ne blir ob­ser­vert av en jente på samme alder som har holdt seg i bak­grun­nen. På opp­ford­ring fra gut­te­ne tar hun ste­get fram og po­se­rer for fo­to­gra­fen. Hun heter Stine Loui­se Ras­mus­sen Het­land. Hun var redd for at bil­det skul­le bli stygt, for­tel­ler hun. Nå sit­ter hun til­freds og ser en tøff jente med lue og grønn gen­ser som smi­ler na­tur­lig til fo­to­gra­fen.

- Jeg skal gi det til søs­te­ren min. Hun har ingen bil­der av meg. Dess­uten er gen­se­ren jeg har på meg hen­nes, for­kla­rer hun.

En fa­mi­lie fra Por­tu­gal stik­ker hodet inn døren. De kom fem mi­nut­ter for sent til en jazz­kon­sert, og er glad de slapp å gå for­gje­ves. De er ukjent med «Help-Por­trait», men er lyk­ke­lige for fa­mi­lie­bil­det. Paret fal­ler uten­for mål­grup­pen og hen­le­der opp­merk­som­he­ten til tre ru­me­ne­re som går med hvert sitt por­trett under armen.

- De må du snak­ke med, opp­ford­rer hun.

Og som sagt så gjort. Den ene gjør det raskt klart at han ikke øns­ker å komme i avi­sen, men de to andre snak­ker gjer­ne med Dagen.

Ion Para­schiv Ion (53) er or­to­doks kris­ten. Emil Cehan er ad­ven­tist og kom­mer rett fra Ad­ven­tist­kir­ken.

De fikk vite om «Help-Por­trait» på Robin Hood-hu­set i Ber­gen, et rus­fritt og livs­syns­nøy­tralt møte­sted for øko­no­misk vans­ke­lig­stil­te og nett­verks­sø­ken­de. Der ble de for­talt at de kunne dra til Ny­kron­borg skole og bli tatt bil­der av, møte andre og få litt å spise.

Ion, som betyr Jo­han­n­es på polsk, har bodd i Norge i ett og et halvt år. Kone og tre døtre bor i Spa­nia og har det vans­ke­lig øko­no­misk. Selv er han ar­beids­le­dig og har ingen ut­sik­ter om ny jobb. Hvis ikke han får jobb før jul, må han reise til­ba­ke til fa­mi­li­en i Spa­nia.

Han har pas­sert 50. Det samme har jeg. Han heter «Jo­han­n­es», jeg heter Jo­hanna og begge har tre barn, født med to års mel­lom­rom.

Ion snak­ker bruk­bart en­gelsk og fun­ge­rer som tolk for ka­me­ra­ten Emil, som bor i eta­sjen over på hy­bel­hu­set. Begge har hatt jobb­opp­drag. Ion job­bet tre må­ne­der i fjor og fire i år, men uten kon­trakt. Emil har bodd ni må­ne­der i Norge og er jobb­sø­ken­de. Han er svei­ser og rør­leg­ger og har vært to må­ne­der i jobb så langt.

- Alt er dyrt her. Leie, mat, trans­port, alt, sier han.

De to ru­me­ner­ne for­sik­rer at de ikke har kom­met til Norge for å tigge, men etter må­ne­der uten jobb har de pro­blem med å be­ta­le hus­leie, og Emil har ikke pen­ger til å be­ta­le for ope­ra­sjo­nen som kona hans har behov for.

- Jeg har fått løfte om ar­beid i ja­nu­ar, men jeg er ikke sik­ker. Jeg øns­ker at fa­mi­li­en skal komme hit, men det er vans­ke­lig uten jobb, for­kla­rer han.

Por­tret­tet skal han sende til kona i Ro­ma­nia, men han har ingen pen­ger til for­sen­del­sen.

- Bare Gud kan hjel­pe oss, av­slut­ter han.

Ion for­sik­rer at han er en ærlig mann og at han ikke har pro­ble­mer med noen. Ver­ken ru­me­ne­re, span­jo­ler eller nord­menn.

- Jeg vil bare ha en jobb, sier han.

Bak «Help-Por­trait» i Ber­gen står tre fo­to­gra­fer: Hanne Kris­tin Dy­pe­dal, Øy­vind Ga­nesh Eknes og Øy­vind Mel­hus.

- Dette er noe vi har tenkt på i flere år - hver for oss, for­tel­ler de.

Før ar­ran­ge­men­tet hadde de vært innom Robin Hood-hu­set i Ber­gen og de fles­te or­ga­ni­sa­sjo­ner i byen som dri­ver med vel­de­dig ar­beid for vans­ke­lig­stil­te.

- Vi viss­te ikke hva vi kunne for­ven­te oss, men hadde be­stemt oss for at det skul­le bli bra uan­sett, sier Mel­hus.

De har ikke talt hvor mange som har vært i mål­grup­pen, men be­dy­rer at alle er vel­kom­men og at «Help por­trait» hand­ler om neste­kjær­lig­het i prak­sis.

- Det har vært godt å opp­le­ve hvor for­nøyd de blir, og se den gle­den som et godt bilde gir, sier Eknes.

Dy­pe­dal sier at det gjør inn­trykk å høre his­to­rie­ne; om hvor vans­ke­lig de har det med fa­mi­lie i hjem­lan­det. Hun blir fylt av takk­nem­lig­het for det hun selv har.

De un­der­stre­ker at årets ar­ran­ge­ment har vært et prøve­pro­sjekt, men håper at de kan gjen­ta det til neste år. Gode ven­ner og fa­mi­lie har bi­dratt øko­no­misk og folk som van­lig­vis ikke gir så mye, har vært glad for å bidra.

- Det er en god ting i seg selv, mener Dy­pe­dal.

- Er det kost­bart?

- Det hadde nok blitt dyrt om det ikke var for støt­ten vi har fått. Blekk til prin­ter og ram­mer til bil­de­ne kos­ter en del.

Mel­hus er be­geist­ret over å kunne vise folk hvor fine de er.

- Håpet er at de skal se at de er flot­te, fine men­nes­ker, sier han.

Dy­pe­dal syn­tes det var rø­ren­de å se hvor stol­te folk ble over bil­det.

- De gjem­te det ikke bort, men strål­te da de viste det fram, sier hun glad.

DAGEN

Help-Portrait

En internasjonal bevegelse der trengende mennesker får tilbud om å bli fotografert.

De får et innrammet foto av seg selv uten å betale for det.

Nesten 300.000 mennesker er fotografert siden starten i 2009.

«Help-Portrait» engasjerer profesjonelle fotografer i over 50 land og avholdes alltid den 7. desember.

Powered by Labrador CMS