«Farmen-Martin» til Dagen: – Vanskeligere å være kristen i 2023 enn 1923
Martin Hals Johannessen (24) er klar for finaleuka på «Farmen». Innsatsen hans på gården roses av tidligere kristen deltaker.
Denne uken er det duket for finaleuke i det populære TV 2-programmet Farmen.
Til sammen 17 deltakere har i løpet av sesongen bodd på en gård i Søgne i Agder hvor omgivelsene skal speile en tilværelse for 100 år siden.
Uke etter uke er de blitt færre, og like før finalen er de kun seks igjen.
Én av dem er Martin Hals Johannessen (24) fra Lindesnes.
– Jeg er veldig fornøyd med egen innsats. Det er en seier bare å komme til finaleuka, sier Johannessen til Dagen i forkant av finaleuke-sendingene.
Allerede i første episode av Farmen fortalte sørlendingen om sin kristne tro til 367.000 seere.
– Det å være kristen er en så naturlig del av hvem jeg er, så for meg var det aldri et alternativ å ikke være åpen om troen, utdyper han.
Men Johannessen var forberedt på at troen hans kom til å bli testet underveis i oppholdet.
Tidsforskjell
En knapp måned har gått siden Johannessen returnerte fra Farmen-innspillingen.
Kafeen ved travle Majorstuen i Oslo står i sterk kontrast til de enkle kårene på gården.
– Det er en veldig rar følelse å være tilbake. Jeg merker at det er lett å havne i de samme sporene som før Farmen, sier Johannessen.
Hverdagen på gården ga 24-åringen anledning til å bruke mye alenetid med Gud i form av bønn på fjellet og bibelstunder på soverommet.
Opplevelsen av å reise 100 år frem i tid på et blunk har fått 24-åringen til å tenke over sitt eget trosliv.
– Det er mye vanskeligere å være kristen i 2023 enn i 1923, sier han.
– Hvorfor det?
– Fordi det er så mange forstyrrelser og fristelser rundt oss hele tiden. Det er ingen telefoner eller apper som stjeler oppmerksomheten min i 1923. Forholdene der inne var egentlig ideelle med tanke på å vokse i tro.
Delte og diskuterte tro
Johannessen opplevde at troens hans ble styrket under oppholdet på Farmen.
I tillegg til sine egne personlige og åndelige stunder med Gud, merket han hvordan det å bo så tett på en gruppe bestående av alt fra muslimer, ateister og agnostikere hadde en positiv effekt på ham.
– Vi hadde våre diskusjoner om religion og livssyn, men det fine var at vi gjorde det med respekt hele veien. Da ble det mer som at vi delte vår tro og resten lyttet. Det var veldig kult og givende, beskriver Johannessen.
Etter hvert gikk diskusjonene over i nysgjerrighet og interesse om å lære mer. Sørlendingen, som vanligvis går i pinsemenigheten Filadelfiakirken Oslo, ble både spurt om å lese høyt fra Bibelen og be sammen med deler av gruppen.
– Jeg lærte hvor lite farlig det er å dele hva min tro betyr i mitt liv. At Jesus er mitt største forbilde og at jeg opplever at han har båret meg gjennom livet, kan ingen blankt avfeie. Tvert imot vil du se at det åpner for helt nye relasjoner, sier Farmen-deltakeren.
Ba om å bli sendt hjem
Selv om totalopplevelsen til Johannessen som tydelig kristen reality-deltaker var positiv, understreker han at det kan være krevende å stå i en slik rolle.
Han brukte mye tid i forberedelsene på å lese seg opp på trosforsvar og be til Gud om å være et godt medmenneske.
– Jeg er ikke klok nok til å komme meg gjennom alle situasjoner alene. Jeg var nødt til å koble på min skaper.
I en reality-verden venter etiske dilemmaer, konflikter og drama rundt ethvert hjørne. Det fikk Johannessen erfare flere ganger, men han gjorde alt for å ikke la seg vippe av pinnen.
– Men jeg dreit på draget iblant. For eksempel ved å baksnakke, noe jeg ikke vil stå for. Det fine var da at jeg fikk bedt om tilgivelse og dermed vist at det å være kristen handler ikke om å være perfekt.
Så opptatt var Johannessen av å være en god representant for kristne på Farmen at han konkret ba til Gud om å bli sendt hjem om hans opphold ikke lenger var til glede for Hans rike.
– Men så ville Gud ha meg der en stund, så det var jo egentlig litt kult, sier han og ler.
Ros fra forbildet
På utsiden av Farmen-boblen har Johannessen fått merke hva flere uker på en av Norges mest populære realityprogram gjør med interessen rundt deg.
– Går jeg inn på matbutikken hjemme i Lindesnes kan det ta en stund før jeg kommer ut igjen, smiler han.
Også i innboksen tikker det inn meldinger fra kjente og ukjente. Selv om han setter pris på hver og én, er det noen som betyr litt ekstra mye for 24-åringen.
– Når Thor Haavik sender melding og sier han er stolt av hvordan jeg profilerer kristne, er det selvfølgelig stas.
Den tidligere Farmen-deltakeren og presten kom på 4. plass i 2020 og har i ettertid gjort seg bemerket som en kristen stemme i offentligheten.
– Thor er et forbilde for meg og etter min mening Norges beste influenser. Han sier mye klokt, samtidig som han er sårbar og viser at han trenger Guds nåde, skryter Johannessen.
Vil beholde rutinene
Erfaringene fra de få månedene han fikk i 1923 ønsker Johannessen å ta med seg i fremtiden.
Han vil fortsette å bruke tid i stillhet og bønn til Gud, ikke la ytre fristelser ta kontroll og være mer frimodig med å dele med andre hva troen hans betyr for ham.
– Det er både krevende og enkelt. Jeg er ingen teolog, men bryr meg om at mennesker skal få oppleve Jesus. Da tror jeg vår beste strategi er å dele fra vårt eget liv og samtidig holde oss tett til Gud, oppmuntrer sørlendingen.
Sørlendingen opplever at oppholdet på Farmen hadde en høyere mening for ham.
– Jeg kjenner meg kalt til å være blant mennesker som ikke tror på Gud, ikke bare forbli i kristen-bobla. Kristent fellesskap er kjempeviktig, men Jesus lærte oss å vandre blant alle type mennesker. Det inspirerer meg og derfor var Farmen et helt perfekt sted for meg å være, sier Martin Hals Johannessen.