Fikk endelig synge med gospel-forbildet
Eldstemann er 36, trebarns-far og kjent artist i Sverige. Junior er 24, student og kjent fra tv-programmet «The Voice» i Norge. Mye skiller, men gospel, kristentro og sosialt engasjement har ført dem sammen.
Samuel Ljungbladhhar alltid vært et forbilde og inspirasjonskilde for Hans Petter Hammersmark. Denne uken har de to opptrådt sammen for første gang, til stor glede, og litt, engstelse hos yngstemann:
- Jeg gleder meg veldig. Samuel er et av mine største forbilder gjennom tidene. Å få synge med ham er ganske stort. Jeg er ganske ydmyk og en smule nervøs, sier Hammersmark til et utbrudd av rå latter fra Ljungbladh.
Men Hammersmark lar seg ikke stoppe av utbruddet og fortsetter i en ydmyk tone:
- Jeg skal prøve å ikke dra Samuel ned. Han får prøve å redde det dersom det skulle bli for galt, sier soul- og gospelsangeren fra Stavern i Vestfold.
Lørdag kveld kan duoen oppleves i Stathelle i nedre Telemark mens de avslutter søndag i Oslo.
Men det er mer ved samarbeidet enn bare å stå på samme scene. Svensken, som driver med sang og musikk på heltid, har nemlig sagt ja til å være mentor for den norske deltidsstudenten.
På spørsmål om hva Hans Petter håper at den nære kontakten dem i mellom skal gi ham, svarer han:
- Det er så mangt. Men først og fremst skal han være en medvandrer. Det er det mentor-funksjonen handler om. Det dreier seg ikke bare om musikkbransjen, men om hele livet.
- Det handler om å kunne være både hel kristen og hel musiker på samme tid.
- Det er ikke en helt vanlig kombinasjon i disse dager. Musikkbransjen handler mye om «se meg, elsk meg, hør meg». Det blir litt annerledes når en velger å stå for noe som er større enn en selv. Men det tror jeg er bra, sier Hans Petter Hammersmark.
Det tredje elementet som knytter nordmannen til svensken, er et felles engasjement i den kristne hjelpeorganisasjonen Star of Hope og den innsatsen den gjør for fattige og funksjonshemmede barn i blant annet Romania og Haiti.
- Jeg håper at turneen skal gi nye faddere og mer oppmerksomhet til Star of Hope. Å ha med denne organisasjonen gir en ekstra mening og en ekstra dimensjon til det vi driver med, sier Hammersmark.
Ljungbladh legger til at det faktisk var Star of Hope som brakte de to artistene sammen for første gang. Ideen ble sådd da svensken var sammen med Star of Hopes leder i Norge, Håkon Skaug, på en tur til Haiti.
- Jeg hadde lyst til å hjelpe fram en som hadde et tydelig med mål med det han gjorde, og Håkon foreslo Hans Petter. Jeg kjente litt til ham fra før etter at vi møttes på Skjærgårds, og vi tok kontakt.
- Det har blitt et veldig naturlig samarbeid og vi synes at det fungerer bra. Jeg takker Håkon for ideen, sier Samuel Ljungbladh.
Ljungbladh har mentor selv også. I USA bor Smokie Norful, en av de største gospelheltene i verden, ifølge de som har greie på den slags.
- Den relasjonen jeg har fått til ham gjorde det veldig for meg at jeg også vil gjøre noe for andre. Om ikke jeg tar ansvar selv og forsøker å fostre og hjelpe unge kristne artister, hvorfor skal noen andre gjøre det?
I følge svensken skal han og Hans Petter dele livserfaringer og prate mye.
- Jeg tror at jeg kommer til å lære veldig mye av Hans Petter. Det er slik når man er del av et fellesskap. Jeg er i en helt annen livssituasjon enn ham. Verden har endret seg mye siden jeg var på hans alder, minner Ljungbladh om.
Han legger til at det er første gangen for begge med mentorskap, og at de derfor ikke vet hvor dette går hen.
Hans Petter Hammersmark supplerer:
- Jeg kommer til å ha veldig nytte av en med litt mer erfaring enn meg. Og det er ikke alltid man har venner som man kan snakke med alt om. Da blir det fragmentert. Men nå er det bare å kjøre på, sier sangeren fra Stavern.
Han er overbevist om at det i deres bransje kan være bra å snakke med og møte mennesker som driver med akkurat det samme som dem selv.
- Det som synes på scenen er bare en liten del av alt det vi gjør, det er så veldig mye annet som ikke publikum ser, påpeker artistene, i nesten samstemt kor.