Gir ut bok om «sin indre og ytre reise» fra Breivik-saken
Advokat Geir Lippestad.
Advokat Geir Lippestad vil mer enn å gi en innside-beretning fra 22. juli-saken, når han bokdebuterer til våren.
Geir Lippestad gikk fra ukjent advokat til et verdenskjent navn fra en dag til den neste, da terroristen Anders Behring Breivik ønsket ham som forsvarer 23. juli 2011.
I april debuterer han på Aschehoug forlag med boken «Det vi kan stå for». Lippestad sier siktemålet med boken, som han skriver helt selv, er bredere enn å gi et glimt inn i de lukkede juridiske rom under rettssaken.
- Som tittelen indikerer, så er dette en bok om samfunnsengasjement. Den røde tråden er den indre og ytre reisen jeg hadde under 22. juli-saken. Men dette er ikke en juridisk evalueringsbok om saken. Jeg reflekterer mer over hva som skjedde på utsiden av rettssalen. Jeg er opptatt av hva saken gjorde med samfunnet vårt, hvordan vi reagerte og hvordan vi behandlet Breivik, sier Lippestad til NTB.
Verdivalg
I boken reflekterer Lippestad over verdiene som har styrt forsvarergjerningen og hans øvrige livsvalg.
Lippestad har i en rekke foredrag fortalt hvordan han måtte bygge seg en verdiplattform for å klare å kommunisere utad hvorfor han tok på seg oppdraget.
På slutten av fjoråret ble han også kåret til årets kommunikator av kommunikasjonsbyrået Kreab Gavin Anderson, for måten han klarte å skape forståelse for at også Breiviks rettssikkerhet måtte ivaretas, uten samtidig å støte de mange rammede i saken.
I et intervju med NTB i desember 2011, fortalte Lippestad at han opplevde denne balansegangen som konstant å gå på en knivsegg.
Hyller kona
Boken inneholder også en hyllest til kona, Signe Lippestad, som var den som måtte holde styringen på parets til sammen åtte barn under et år med lange og intense arbeidsdager og liten mental tilstedeværelse, når han først var hjemme.
Lippestad har i en rekke intervjuer understreket konas betydning både for at han sa ja til oppdraget, og for at han klarte å gjennomføre den store arbeidsoppgaven.
Den yngste datteren, Mille Madicken, ble født bare noen måneder før rettssaken dundret i gang i april i fjor. Samtidig kjempet hans eldste datter, som er multihandikappet og har nedsatt immunforsvar, for livet på Rikshospitalet, i månedene før rettssaken startet.
Lippestad sier at 22. juli-sakens politiske bakteppe, i tillegg til hans personlige erfaring med et annerledes familieliv, har gjort han enda mer opptatt av viktigheten av mangfold og toleranse.
- Skummelt
Den debuterende advokaten har ingen «ghostwriter» bak seg, men skriver boken helt selv. Han kaller oppdraget for skummelt og utfordrende.
- Dette er jo ikke et felt hvor jeg har min fagkunnskap, men jeg følte det var viktig for meg å skrive boken, og jeg ble glad da forlaget også syntes det. Det er en bok som handler om samfunnet vårt og livene våre, refleksjoner jeg har gjort meg gjennom mange år, men selvfølgelig med 22. juli som utgangspunkt.
- Hva er det viktigste du har lært av forsvareroppdraget for Anders Behring Breivik?
- Det er den styrken vi kan finne i felles verdier og ved å stå sammen om noe. Jeg har fulgt debatten om norske verdier, men den synes jeg ikke er så interessant. Det viktigste er at vi kan favne om noen fellesmenneskelige, allmenne verdier, sier han. (©NTB)