FORTELLER SIN HISTORIE: Advokat Geir Lippestad gir ut bok fra rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Gir ut bok om «sin indre og ytre rei­se» fra Breivik-saken

Ad­vo­kat Geir Lippe­stad.

Publisert Sist oppdatert

Ad­vo­kat Geir Lippe­stad vil mer enn å gi en inn­si­de-be­ret­ning fra 22. juli-sa­ken, når han bok­de­bu­te­rer til våren.

Geir Lippe­stad gikk fra ukjent ad­vo­kat til et ver­dens­kjent navn fra en dag til den neste, da ter­ro­ris­ten An­ders Behring Brei­vik øns­ket ham som for­sva­rer 23. juli 2011.

I april de­bu­te­rer han på Asche­houg for­lag med boken «Det vi kan stå for». Lippe­stad sier sikte­må­let med boken, som han skri­ver helt selv, er bre­de­re enn å gi et glimt inn i de luk­ke­de ju­ri­dis­ke rom under retts­sa­ken.

- Som tit­te­len in­di­ke­rer, så er dette en bok om sam­funns­en­ga­sje­ment. Den røde trå­den er den indre og ytre rei­sen jeg hadde under 22. juli-sa­ken. Men dette er ikke en ju­ri­disk eva­lu­e­rings­bok om saken. Jeg re­flek­te­rer mer over hva som skjed­de på ut­si­den av retts­sa­len. Jeg er opp­tatt av hva saken gjor­de med sam­fun­net vårt, hvor­dan vi rea­ger­te og hvor­dan vi be­hand­let Brei­vik, sier Lippe­stad til NTB.

Verdi­valg

I boken re­flek­te­rer Lippe­stad over ver­di­ene som har styrt for­sva­rer­gjer­nin­gen og hans øv­ri­ge livs­valg.

Lippe­stad har i en rekke fore­drag for­talt hvor­dan han måtte bygge seg en ver­di­platt­form for å klare å kom­mu­ni­se­re utad hvor­for han tok på seg opp­dra­get.

På slut­ten av fjor­året ble han også kåret til årets kom­mu­ni­ka­tor av kom­mu­ni­ka­sjons­by­rå­et Kreab Gavin An­der­son, for måten han klar­te å skape for­stå­el­se for at også Brei­viks retts­sik­ker­het måtte iva­re­tas, uten sam­ti­dig å støte de mange ram­me­de i saken.

I et in­ter­vju med NTB i de­sem­ber 2011, for­tal­te Lippe­stad at han opp­lev­de denne ba­lanse­gan­gen som kon­stant å gå på en knivs­egg.

Hyl­ler kona

Boken inne­hol­der også en hyl­lest til kona, Signe Lippe­stad, som var den som måtte holde sty­rin­gen på pa­rets til sam­men åtte barn under et år med lange og in­ten­se ar­beids­da­ger og liten men­tal til­stede­væ­rel­se, når han først var hjem­me.

Lippe­stad har i en rekke in­ter­vju­er un­der­stre­ket konas be­tyd­ning både for at han sa ja til opp­dra­get, og for at han klar­te å gjen­nom­føre den store ar­beids­opp­ga­ven.

Den yngs­te dat­te­ren, Mille Ma­dick­en, ble født bare noen må­ne­der før retts­sa­ken dund­ret i gang i april i fjor. Sam­ti­dig kjem­pet hans elds­te dat­ter, som er multi­han­di­kap­pet og har ned­satt im­mun­for­svar, for livet på Riks­hos­pi­ta­let, i må­ne­de­ne før retts­sa­ken star­tet.

Lippe­stad sier at 22. juli-sa­kens po­li­tis­ke bak­tep­pe, i til­legg til hans per­son­li­ge er­fa­ring med et an­ner­le­des fa­mi­lie­liv, har gjort han enda mer opp­tatt av vik­tig­he­ten av mang­fold og to­le­ran­se.

- Skum­melt

Den de­bu­te­ren­de ad­vo­ka­ten har ingen «ghostwri­ter» bak seg, men skri­ver boken helt selv. Han kal­ler opp­dra­get for skum­melt og ut­ford­ren­de.

- Dette er jo ikke et felt hvor jeg har min fag­kunn­skap, men jeg følte det var vik­tig for meg å skri­ve boken, og jeg ble glad da for­la­get også syn­tes det. Det er en bok som hand­ler om sam­fun­net vårt og liv­e­ne våre, re­flek­sjo­ner jeg har gjort meg gjen­nom mange år, men selv­føl­ge­lig med 22. juli som ut­gangs­punkt.

- Hva er det vik­tigs­te du har lært av for­sva­rer­opp­dra­get for An­ders Behring Brei­vik?

- Det er den styr­ken vi kan finne i fel­les ver­di­er og ved å stå sam­men om noe. Jeg har fulgt de­bat­ten om nors­ke ver­di­er, men den synes jeg ikke er så in­ter­es­sant. Det vik­tigs­te er at vi kan favne om noen fel­les­men­nes­ke­li­ge, all­men­ne ver­di­er, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS