Gjenskapte Nidarosdomen med 20 kilo pepperkakedeig
En innsatt brukte flere måneder på å forberede seg på årets pepperkake-konkurranse i Ringerike fengsel.
Hvert år holdes det en pepperkakekonkurranse i Ringerike fengsel. I år stilte vinneren med en modell av Nidarosdomen. Kriminalomsorgen har lagt ut et bilde av det ferdige produktet.
Den innsatte brukte flere måneder på å forberede seg. Allerede i september begynte vedkommende å låne bøker fra fengselsbiblioteket for å studere bilder og mål av landemerket i Trondheim.
Norges nasjonalhelligdom
Nidarosdomen, eller Nidaros domkirke i Trondheim, omtales gjerne som Norges nasjonalhelligdom. Her er Olav den hellige begravd og i Grunnloven av 1814 § 10 stod det frem til 1908 at Kongen skulle krones og salves i «Trondhjems Domkirke».
Nidarosdomen ble påbegynt i 1070 og stod ferdig rundt år 1300.
Trondheim var den viktigste pilegrimsdestinasjonen i Nord-Europa i middelalderen. I dag er tradisjonen gjenopptatt, og pilegrimer valfarter til kirken.
Spir på 94 cm
Den innsatte i Ringerike fengsel tok på seg en krevende oppgave. Han måtte regne om og nedskalere for å få alt i riktig målestokk. Dessuten måtte han prøvesteke deler av det velsmakende bygget før maler ble laget for det ferdige produktet.
Kriminalomsorgen skriver: «At dette ble et krevende prosjekt er det ingen tvil om. Spiret er utrolige 94 cm høyt. Lyset ble montert i bygget under konstruksjon, og er en lyslenke på 10 meter.»
Snø-effekt
Kriminalomsorgen forteller videre at det har gått med 20 kilo hjemmelaget pepperkakedeig til det omfattende bakeprosjektet.
I tillegg kommer tre kilo sukker til knekk, 3,5 kilo melis og ett kilo med drops som er blitt smeltet til bruk i vinduene. Kokosmasse er blitt brukt for å få «en frostet snø-effekt».