Anmeldelser

JAN ARILD SNOEN: I boken «Trump og Fascismen» undersøker Jan Arild Snoen mulige likheter mellom Donald Trump og fascistisk ideologi og retorikk.

Grundig om forholdet mellom Trump og fascisme

Jan Arild Snoen er ingen venstreorientert analytiker. Nettopp derfor er hans kritiske gjennomgang av mulige likheter mellom fascismen og Donald Trump verdt å lese.

Publisert Sist oppdatert

I snart ti år har merkelappen «fascist» blitt brukt om Donald Trump. Så langt, skriver Snoen, har han unnlatt å bruke betegnelsen. En viktig grunn har vært at den «kan hindre, heller enn fremme forståelse».

Samtidig mener han at det «trengs en grundig gjennomgang». Motivasjonen er også personlig. Han lurer selv på om Trump kan kalles fascist. Og så inviterer han leserne til «å være med på denne prosessen».

Resultatet er blitt en interessant og velskrevet bok med mange fakta og en mengde nyanser.

Anmeldt / Bok

Jan Arild Snoen

Trump og Fascismen

Dreyer Forlag 2024

207 sider

Sympatisk til republikanerne

Politisk har Jan Arild Snoen hørt til i flere partier. Han startet opp i Venstre, var lenge engasjert i Fremskrittspartiet, og meldte seg deretter inn i Høyre. I mange år var han journalist i det konservative tidsskriftet Minerva hvor han skrev mye om amerikansk politikk.

I utgangspunktet er Snoen svært sympatisk innstilt til republikansk politikk. Langt mer kritisk er han til Trump.

Dessuten er han skuffet over at det republikanske partiet etter 2016 har «gitt mindre og mindre rom for opposisjon mot Donald Trump og hans politikk». Konservative politikere som Mitt Romney, Liz Cheney og Paul Ryan «overøses med forakt fra store deler av eget parti».

Reaksjonen henger sammen med Trumps hevngjerrighet – som rammer alle hans fiender. Og dermed står vi overfor en mulig likhet med fascismen.

Hva passer på Trump?

Skal det gi mening å diskutere om Trump er fascist, må vi vite hva som kjennetegner denne ideologien. Som forventet bruker Snoen derfor mye av boken til å beskrive ulike trekk som kjennetegner fascismen. Og deretter forsøker han å sjekke hva som passer på Trump.

En stor utfordring er at fascismen defineres og beskrives ulikt av eksperter. Og dessuten er noen trekk, som Snoen skriver, «mer sentrale enn andre».

TRUMP OG FASCISMEN: Den helt nye boken av Jan Arild Snoen kom i salg i starten av september.

Noe av det mest sentrale ved fascismen er «ultranasjonalisme». Det betyr å gjøre nasjonen «til en lukket klubb for personer med et bestemt (etnisk) opphav», og å avvise liberale ideer om individualisme og like menneskerettigheter.

Er Trump en ultranasjonalist? Snoen påpeker at han med slagordet «Make America Great Again» åpenbart er nasjonalistisk. Det samme gjelder for mottoet «America First». Men Snoen overlater langt på vei leserne til å konkludere om Trump fyller alle kriteriene for å være ultranasjonalist.

Den sterke mann

I sin gjennomgang av aspekter ved fascismen som passer på Trump trekker Snoen blant annet frem den tidligere presidentens autoritære tendenser. Når disse kombineres med ideen om «den sterke mann», blir resultatet et angrep på demokratiske prinsipper og institusjoner.

Tydeligst kom dette til uttrykk da Trump nektet å akseptere valgnederlaget – heller ikke etter å ha tapt en rekke rettssaker. Hans ønske om å straffeforfølge fiender drar i samme retning.

Samtidig poengterer Snoen at i den grad angrepet på kongressen 6. januar 2021 kan sies å være et kuppforsøk, så opptrådte Trump halvhjertet. Trump sa under valgkampen at han skulle «bure inn» Hillary Clinton, men det skjedde ikke (også fordi han «ble stoppet av sin egen juridiske rådgiver og justisminister Jeff Sessions»)

Ikke totalitær

Mest skiller kanskje Trump seg ved fascismen ved at han ikke er totalitær. Mussolini mente at fascisme innebar at intet menneskelig eller åndelig har verdi «utenfor staten». Heller ikke nazismen hadde noen respekt for individets privatliv. Alt skulle kontrolleres av staten.

Annerledes er det med Trump, påpeker Snoen:

«Det finnes ingen tegn til slike ambisjoner verken i det han har sagt eller hvordan han styrte i sin første periode. Med noen få unntak har heller ikke MAGA-universet slike ambisjoner».

«I retning av fascismen»

I sitt siste kapittel drøfter Snoen argumentene til de som hevder at Trump bør kalles fascist.

Hans vurdering er at Trump «beveger seg i retning av fascismen», men at det ikke er det mest sannsynlige at vi ender der.

Likefullt mener han at det i dag er mer treffende å bruke betegnelsen fascist om Trump enn under hans presidentperiode. Det skyldes blant annet Trumps løgn om at valget i 2020 ble stjålet, hans støtte til de som stormet kongressen, og hans mange uttalelser om at fiendene hans skal straffes når han blir president igjen.

Konklusjonen blir at han bruker – i tillegg til betegnelsene «autoritær» og «populist» – uttrykket «protofascisme» om Trump. Det betyr at vi står overfor «noen av fascismens karaktertrekk, men uten å være så radikal eller dele dens totalitære ambisjoner».

Powered by Labrador CMS