PÅ ENGELSK: Forfatter Marion Grau gir snart ut den første store boken om pilegrimsvandring i Norge på engelsk.

Har brukt mange år på pilegrimsbok, men er ikke hektet selv

Sommeren er høysesong for pilegrimsvandring. Forfatter Marion Grau mener vi av og til rosemaler bildet av Olav den hellige.

Publisert Sist oppdatert

Marion Grau er i ferd å utgi den første store boken om pilegrimsvandring i Norge på engelsk. Den skal etter planen utgis i september.

– Dessverre litt for sent for pilegrimssesongen, sier Marion Grau på video fra hjemmekontoret på Galgeberg.

Hun er professor i systematisk teologi ved MF. Boken ble til i forbindelse med et forskningsprosjekt om ritualer ved UiO.

Som teolog ønsket Grau å undersøke pilegrimsvandring som et ritual, og om pilegrimsvandring kan være med å styrke demokratiet.

– Ikke hektet

Grau møtte mange ulike pilegrimer og de som tar imot pilegrimer i arbeidet med boken. Hun jobbet frivillig ved Olavsfestdagene i Trondheim og på pilegrimssentre i Oslo og Trondheim. I tillegg besøkte hun klosteret på Selje og gikk selv turer som en del av prosjektet.

– Jeg ble selv ikke etter 8 år med forskning hekta på pilegrimstur, sier Grau.

Hun forteller at mange pilegrimer blir konfrontert med kroppens grenser og sin egen dødelighet når de går tur.

– Det gjorde jeg også, forteller Grau.

Livssynsnøytralt

Hun har møtt flere som sier de ikke går pilegrimstur av religiøse grunner. Selv får hun ikke dette helt til å stemme.

En sommer jobbet hun ved Oslo pilegrimssenter. Der møtte hun en tsjekkisk dame som understreket at hun kun var der av historisk interesse.

– Når vi skal sende pilegrimer ut, er det vanlig å spørre om vi skal be for dem. Da jeg spurte henne falt hun umiddelbart på kne og ville at jeg skulle legge hånden på hodet hennes. Så ba hun selv Fadervår på tsjekkisk, sier hun.

Olav den hellige

Grau mener pilegrimshistorien har problematiske element, blant annet fordi den i Norge er knyttet til Olav den hellige.

– Han deltok i maktkamp og var i stor grad knyttet til ulike politiske, økonomiske og religiøse interesser.

– For eksempel blir det sagt at han ga sølv til de fattige, men dette var nok også for å opprettholde lojalitet i befolkningen.

Hun mener at et romantisert bilde av Olav den hellige blir løftet fram enkelte steder, og gir et usant bilde av vår kultur.

– Den ekte fortellingen om Olav den hellige forteller oss at Norge ikke bare har vært et uskyldig land uten motstridende interesser tidligere.

Støtte fra staten

Norske myndigheter har i nyere tid støttet opp om pilegrimsvandringen i Norge. Grau tenker at en av grunnene til dette er ønsket om å bevare en norsk nasjonal identitet tett knyttet opp til det nasjonalromantiske.

– Det er kirken selv og ikke staten som for eksempel har vært mest kritisk til Olav den helliges rolle i pilegrimsvandringen, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS