RAMADAN: Tenning av ramadanbelysning på Rådhuset i Oslo søndag kveld.

Hovedstaden vil være ramadan-pyntet i påskeuken: – Problematisk

Professor Eivor Oftestad mener at religionsforståelsen byrådet legger til grunn, er problematisk.

Publisert Sist oppdatert

Oslo byråd har bestemt at Roald Amundsens gate, like ved rådhuset, i år skal være pyntet til dem muslimske fastehøytiden ramadan.

Beslutningen har ført til begeistring hos noen og forargelse hos andre.

Belysningen viser blant annet halvmånen. Halvmånen på moskekuppelen viser ifølge SNL bønneretningen.

– Jeg tror dette kommer til å bli kjempebra. Det er en uskyldig belysning, som vil bety mye for veldig mange unge muslimer. De vil føle at dette er også deres by, sier Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk til NRK.

Kommunal kjerneoppgave?

I år varer ramadan fra 10. mars til 9. april noe som betyr at islamske symboler vil være synlig i gatebildet både i den stille uken og i påskeuken.

Det fikk professor Eivor Oftestad til å skrive en kommentar om saken i avisen Dag og Tid. Hun møtte også byrådsleder Erling Lae Solberg (H) til debatt om saken i Dagsnytt 18.

– I Norge har vi en særnorsk modell som er det livssynsåpne samfunnet. Det er ikke religionsfiendtlig og det er ikke livssynsnøytralt, men det skal være åpent. Og det er lagt til rette for at man skal kunne leve ut sin religion også i det offentlige rom. Det er mye fint med det. Men det betyr jo ikke at kommunen skal ta initiativ til å kjøpe inn ramadanpynt, poengterer Oftestad.

SKEPTISK: Eivor A. Oftestad er norsk professor i kristendomshistorie ved Institutt for humanistiske fag ved Høgskolen i Innlandet.

Lae Solberg svarte at dette var inspirert av London, en by som på en god måte har omfavnet byens store mangfold.

– London er en by som har lykkes veldig godt med å bygge bro mellom ulike befolkningsgrupper og få så mange som føler seg inkludert, sa høyremannen.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) talte under tenningen av ramadanbelysningen på søndag.

Videre sa han at byrådet hadde fått henvendelser fra muslimsk hold slik at det var ikke snakk om at byrådet hadde kommet på ideen selv.

Påske og ramadan samtidig

Oftestad poengterte at kommunen setter seg selv i en vanskelig situasjon.

– I så fall må man ta initiativ til et utall av religiøse markeringer. Jødenes Hanukka, katolsk Corpus Christi, hinduistenes Davali-fest. Og det kan man ikke gjøre.

At ramadan i år faller samtidig med den kristne fasten setter det hele på spissen, mener hun.

– Mange føler en viss uro over denne utviklingen. Den er viktig å ta på alvor. Når politikerne forholder seg til religion som et virkemiddel for å anerkjenne og ufarliggjøre et mangfold, så banaliserer det på en måte religion.

– Oslo er en by som har plass til begge deler. Det er fullt mulig å ha en gate pyntet til ramadan samtidig som man har en markering av påskehøytiden, svarte byrådslederen.

Frp imot, KrF for

Oftestad får politisk støtte fra Frps gruppeleder i bystyret, Magnus Birkelund i Aftenposten.

– Selv om islam nå er den nest største religionen i Oslo, blir det helt feil å kun feire én av de andre religionene utover kristendommen. Hva med buddhistene, hindustiene, jødene, ortodokse kristne også videre?

Kristelig Folkeparti ønsker derimot ramadan-dekoren velkommen.

Øyvind Håbrekke er KrF-politiker i Oslo.

– Jeg ser dette grepet fra byrådet som en døråpner for alle trosretninger i byen vår. Det er et etterlengtet og gledelig signal som både kirkene og andre trosretninger vil nyte godt av, sier KrF-politiker Øyvind Håbrekke til Vårt Land.

Også Dagens podkastere Tore & Tarjei diskuterer denne uken ramadan-striden.

Powered by Labrador CMS