I denne kirken er rampen på plass
Skateboard- kulturen kan være nokså fiendtlig innstilt til organisert religion. Men til denne kirken kommer skaterne likevel.
Da Brant Lozano var 13 syntes han det hørtes latterlig ut med en kirke for skatere. Men en venn av ham insisterte, så han ble til slutt med. Til hans store overraskelse var ikke «Skatekirken» i First United Methodist Church i Tulsa så teit likevel.
– Alle var skikkelig dyktige og fasilitetene var veldig gode. Jeg ble imponert, husker Lozano som ikke var en kristen da han først kom til Skatekirken som var utstyr med både ramper og rails - sentralt inventar i en skatehall.
– Fint her
Det har snart gått to tiår, og Lozano, som nå er 32, leder i dag «Skatekirken», et ukentlig bibelstudium blant bordtennisbord og treningsutstyr i metodistkirkens trenings- og fitnessbygg. Etterpå er det fritt frem for de mange skaterne, de fleste gutter eller menn fra 8 til 40 år. Det hoppes, kjøres på rails og i ramper i kirkens gymsal.
– Her har vi det veldig fint, sier Noah Lusk (13), som har lyttet stille til Lozanos halvtimelange bibeltime om skyld og tilgivelse av synder gjennom Jesus Kristus, før han tok skateboardet med seg inn i gymsalen.
Utadrettet
Det uortodokse kirketilbudet finnes altså i Tulsa, som er staten Oklahomas nest største by. Her har Skatekirken vært åpen siden starten i 1997. På den tiden ble skating stadig mer populært, samtidig som skatere ofte ble presset bort fra offentlige rom.
– Etter hvert ble andre skateparker åpner, men ungdommene satte pris på at dette fellesskapet fortsatt var åpent. Vi har fått en utadrettet tjeneste til ungdom som kanskje aldri ville kommet innom på et tradisjonelt ungdomsarbeid, sier Jessica Moffatt, som er menighetens hovedpastor.
Populært
Den siste tiden har flere lignende tilbud poppet opp flere steder i USA og Canada, så vel som på vår side av dammen.
– Både i Nord- og Sør-Amerika er skatekirke stort, sier Nathaniel Muench (24). Han er grunnleggeren av Skaters of Christ Skateboard Ministry og er for tiden skateboard-misjonær i Tyskland, der han har bodd de tre siste årene.
Og denne type arbeid finnes i alle former og størrelser.
– Det kan være alt fra en fyr som drar noen ramper og railer ut av garasjen hver uke, og åpner opp Bibelen, til kristne ungdom som kommer til en skatepark med 15 pizza og deler evangeliet, sier Muench, som er tilkoblet den globale organisasjonen Youth With a Mission, eller Ungdom i Oppdrag som den heter på norsk.
Stå frem
– Skateboard-kulturen er egentlig veldig mørk og den er fiendtlig til kristendom så vel som andre trosretninger, sier Steincamp.
– Så kristne skatere synes det er vanskelig å stå frem med troen.
Steincamp har selv vært skater i brorparten av sitt liv. Og siden alle vennene hans var skatere var det naturlig for ham å dele troen sin med dem.
Outsidere
I 1988 var John Barnard en åttendeklassing som skatet og spilte basketball utenfor en baptistkirke i hjembyen Houston. Ledere i kirken inviterte ham til å skate i kirkens gymsal, en invitasjon som endret mye i livet hans, forteller han. Han begynte å gå på kirkelige arrangement, ble medlem i kirken og endte til slutt opp med å gifte seg med datteren til en av pastorene i kirken.
Nå, mer enn 30 år senere, er Barnard daglig leder for Waco, en kristen skate-tjeneste. Etter å ha vært ungdomspastor i 19 år, arbeider han i dag med et team som besøker skateparker over hele USA og snakker med tenåringer, som får tilbud om å få en skatebibel.
Barnards mål er at disse ungdommene, som er vant til å bli behandlet som outsidere, skal møte en annen outsider, nemlig Jesus.
– Jeg kan si til dem «Vet du hva, Kristus var en rebell», forteller han. «Han gikk mot det så mange religiøse ledere på den tiden sto for.»
Rollemodell
– Lenge hadde vi ingen sted å være, sier Jeff Hutto, som var 12 da han kom til Skatekirken i Tulsa og ble en fast gjest. I dag er han en 33 år gammel finansrådgiver, men han bytter fortsatt ut dress og slips for å skate på søndag ettermiddag. Han forsøker å være en positiv rollemodell for yngre skatere.
– Dette er et godt sted for ungdom å være. Foreldre vet at når de setter dem av her, så er de trygge, sier han. – De får være med i et bibelstudium, noe de har veldig godt av. Og så har de mennesker som Brant, som de kan snakke med om hva som helst.
Frivillig
En annen fast gjest er Brandon Morrow (28). Han sier at Skatekirken har gjort ham til en bedre person.
– Jeg elsker bibelstudiene, sier han. – Det treffer alltid noen strenger i meg.
Ingen får skate under bibeltimene, men de er likevel frivillige. En søndag nylig kom bare en håndfull av de over 40 skaterne som var i hallen, til bibeltime. Lozano klager ikke på det, han husker sin egen skepsis da han var tenåring.
– Alle er velkommen til å skate, så lenge de venter til etter bønnen og samtalene er ferdige.
– Hele poenget med dette er å introdusere unge til Kristus og til kirken, sier Lozano. Selv er han utdannet maskinmekaniker og jobber med helt andre ting enn skating på hverdager.
– For noen av disse ungdommene er dette den eneste kirkelige bygningen de setter sin fot i. For meg er det i seg selv en stor seier. Hvis de føler seg trygge nok til å gå inn disse dørene og være her en stund, da føler jeg at jeg har gjort det veldig bra, sier han.