VED RORET: Lørdag seilte Vikingskipet Saga Farmann ut fra Tønsberg og Vikingodden med kurs for Lübeck. Kjersti Marken bytter på å stå ved roret.

I to uker skal soknepresten på vikingtokt

For første gang på tusen år seiler et vikingskip fra Tønsberg til Istanbul. Om bord har de sokneprest Kjersti Marken som lenge har vært fascinert av vikingene.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag seilte Vikingskipet Saga Farmann ut fra Tønsberg og Vikingodden med kurs for Lübeck. Der mønstrer mannskapet av og et nytt kommer på. De har trent på toktet siden 2014.

Vikingskip med «kapell»

Kjersti Marken står ved roret når Dagen kontakter henne. Som eneste vikingskip har innredningen fått navn som «prekestol», «kapell» og «alter», noe som passer soknepresten godt.

Selv har hun alltid vært fascinert av havet, og når hun ble bedt om å tegne noe på barneskolen, endte hun alltid opp med å tegn enten et vikingskip eller en fiskeskøyte.

Datteren Sara, som døde i 2014, dro med seg moren på vikingmarked. Jo mer Marken lærte om vikinger, jo mer interessant syntes hun det var.

– Da Sara døde, måtte jeg finne noe å fyllet det «hullet» med. Så fikk jeg være med og seile en jekt som heter Matilde sommeren 2015.

Skal passere åtte land og fire hovedsteder

På et besøk i Tønsberg noe senere, fikk hun også se en arkeologisk replika av Osebergskipet.

– Da jeg fikk se den båten, var jeg solgt, sier hun til Dagen.

I en pressemelding om turen står det at Saga Farmann skal passere åtte land og fire hovedsteder før de ankommer Svartehavet og seiler sørover mot reisemålet Miklagard, det norrøne navnet på Istanbul.

MOT MIKLAGARD: Saga Farmann skal passere åtte land og fire hovedsteder før de ankommer Svartehavet og seiler sørover mot reisemålet Miklagard, det norrøne navnet på Istanbul.

– Noen mener vi er sprø, andre bare rister på hodet og ler, noen heier på oss, og noen melder seg inn i båtlaget og vil være med på tur, sier skipsreder Einar Erlingsen i pressemeldingen.

– Et skip utenom det vanlige

Saga Farmann skal seile over hav, på elver og kanaler gjennom Europa for å revitalisere gamle vennskap og handelsforbindelser fra mer enn tusen år tilbake.

– Vi er sterkt inspirert av Harald Hardråde og de andre vikingene som reiste til Miklagard. Denne reisen er et resultat av at noen hadde en drøm de turte å fortelle om og vårt lange samarbeid med arkeologisk institutt i Istanbul, sier han.

Lørdag morgen, like før avreise, ble Kjersti Marken intervjuet på NRK. Der beskrev hun Saga Farmann som et skip utenom det vanlige, blant annet fordi det har fire elektriske båtmotorer som kan vendes 180 grader. Det kommer godt med når de skal seile motstrøms.

– Vi har et vikingskip som kan lukeparkere, la hun til.

Spikertelt

Midtveis i skipet har de spikertelt som kan romme åtte-ti mennesker. I intervjuet med Dagen omtaler hun det som «kapellet». Noen sover også under en teltduk som er spent over råa.

En boks med elektrisk utstyr fungerer også som kjøkkenbenk. På skipet blir det omtalt som «alteret».

Marken har mye godt å si om vikingmiljøet i Tønsberg.

– De har tatt imot meg på en enestående måte og har vist mye omsorg.

GODT Å SI: Sokneprest Kjersti Marken har mye godt å si om vikingmiljøet i Tønsberg.

I byggingen av skipet har de brukt økser, kiler, klubber og høvler, slik vikingene gjorde det. Alt er bygd på «gamlemåten», ifølge soknepresten.

Båtlaget har to fullskala vikingskip og noen småbåter.

– Fryktelig moro

– Hva er formålet med turen?

– Det er å vise at vikingene ikke bare var blodtørstige barbarer, men også svært dyktige båtbyggere og navigatører som drev utstrakt internasjonal handel. Vi vet at de var i Konstantinopel (dagens Istanbul) for tusen år siden og har blitt invitert dit av det arkeologiske miljøet i byen.

De skal seile på kanaler i Europa som ikke fantes i vikingtiden.

– Det har aldri vært gjort tidligere, ifølge soknepresten.

Marken sier til Dagen at det er fryktelig moro for en en landkrabbe fra Høland å være med båtbyggere og sjømenn.

– Har de behov for en prest om bord?

– Det vet jeg ikke, men presten har behov for dem. Mye av det jeg lærer her, tar jeg med meg opp på prekestolen.

Medmenneske

Marken nevner konkret verdier som handler om å være medmenneske, jobbe sammen og lytte til fornuftige råd.

– Når høvedsmannen gir en ordre, spør man ikke hvorfor. Når han sier «ned», kaster man seg ned, for da vet man at det er det eneste riktige å gjøre.

Båten er på svenskekysten når Dagen snakker med Marken. Mandag var det dårlig vær, så da måtte de ligge til land.

VIKINGDRAKT: Kjersti Marken har vikingdrakt, men ute på tokt er det ull, ull og vindtett som gjelder.

– Høvedsmannen er veldig opptatt av sikkerhet, og i går regnet det «kuer og hester». Det var absolutt ikke trygt å legge utpå, sier Marken.

På en god dag kan båten seile 40 nautiske mil. Hun har med vikingdrakt, men av praktiske grunner er det ull og vindtett som gjelder når hun styrer båten.

– Dette blir årets ferie. I juni flytter jeg fra Hattfjelldal i Nordland for å bli sokneprest i Trøgstad og Båstad i Viken. Det skal bli fint å bo nærmere vikingmiljøet i Tønsberg, sier hun.

Powered by Labrador CMS