Ingen kritikk mot Nytt på Nytt etter terrorvitsing
Ingen av rådets medlemmer mente at Nytt på Nytt-redaksjonen hadde gjort noe galt. – Krig er for alvorlig til ikke å spøke med, sa Kjetil Kooyman, prosjektleder for Nytt på Nytt.
Det kom inn mer enn 600 klager etter «Nytt på Nytt»-sending på NRK i midten av oktober, hvor det ble vitset om krigen mellom Israel og Hamas.
Torsdag 26. oktober behandler Kringkastingsrådet klagene. Kjetil Kooyman, prosjektleder for Nytt på Nytt, begynte med å si at saken hadde mye til felles med klagene som kom inn da satireprogrammet vitset med Ukraina-krigen.
– Da svarte vi at krig er for alvorlig til ikke å få spøke med, og vi mener det omfatter terrorangrep også.
Han mente at å spørre hvor grensen går for hva man kan vitse med er som å spørre en forfatter hvor grensen går for hva han kan skrive bok om.
– Et bedre spørsmål vil være: ble det en god bok? Ble det god satire, sa Kooyman før han gikk videre til å beskrive hvordan redaksjonen hadde vurdert saken.
– Skal ikke skygge unna det smertefulle
– Dette var nyhetssak nummer én den uken. Hamas hadde nøye planlagt å angripe ungdommer på en musikkfestival. De gikk fra hus til hus for å henrette. Det gjaldt målrettede drap på barn og voksne. Det er opprørende og vanskelig å ta inn over seg, sa han.
– Satire skal kritisere maktovergrep. Et større overgrep enn det Hamas utførte, er vanskelig å tenke seg. Det var så brutale overgrep og ga så mye lidelse. Vi i Nytt på Nytt prøver å ikke skygge unna det smertefulle.
– Resultatet ble brutalt, morsomt og vondt. Programmet inneholdt skarp satire om terrorangrepet. Vi var ikke i tvil om det ville skape debatt. Men vi var heller ikke i tvil om at det kunne sendes. Dette er trekk ved en åpen og opplyst offentlig samtale, sa Kooyman.
Samstemmig råd
Under behandlingen i Kringskastingsrådet tok Vilde Schanke Sundet, førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet, tok ordet først.
– Jeg er opptatt av å forsvare ytringsrommet, og blir bekymret dersom det blir for smalt. Jeg anerkjenner at veldig mange fant det sårende, men humor må få lov til å være morsomt og samfunnsaktuelt, viss ikke er det verken humor eller satire, sa Sundet.
Hun fikk støtte fra Norges tidligere justisminister, Jøran Kallmyr.
– Å gjøre narr av makthavere er ofte provoserende. Jeg tenker at det skal utrolig mye til for at man skal kritisere noe slikt. Aktørene må stå for det de sa, men det skal nettopp være satire. Det skal ikke være tolket slik man ville ha uttalt ting på Dagsrevyen, mente han.
Ap-politiker Stine Renate Håheim mente at Nytt på Nytt heller fortjente takk.
– Satire er veldig viktig maktkritikk. Jeg opplevde ikke at denne satirer gikk ut over uskyldige mennesker. Jeg vil heller si takk for at dere tør å bruke satire til å påpeke alvorlige og mindre alvorlige feil og mangler i samfunnet, sa hun.