Anmeldelser
Inspirerende om santalmisjonæren Skrefsrud
I min barndomsheim abonnerte vi på barnebladet «Glimt fra India», og jeg husker kveldsøkter der mine foreldre leste for oss barna om misjonsarbeidet og folkelivet i India, og om de mange misjonærene som hadde gjort og gjorde tjeneste der.
En av de som gjorde størst inntrykk på meg var Lars Olsen Skrefsrud, bondesønnen fra Lillehammer-traktene som var et stort språkgeni, men som også hadde vært i fengsel for tyveri. Han var misjonær i India fra midten av 1860-åra til han døde i 1910, og jeg mener å huske at Olav Hodnes bok «Kerap, jungelfolkets høvding» var en av kildene til historien vi hørte om Skrefsrud.
Når Inger Anna Maridal Drangsholt har gjort seg bryet med å samle stoff om Skrefsrud fra mange ulike kilder for å gi ut enda ei ungdomsbok om den store santalmisjonæren, er det en stor og fortjenstfull jobb hun har gjort for å gjøre ham kjent for nye generasjoner. Det fortjener Skrefsrud, for han er utvilsomt en av de største kristne misjonærer Norge har fostret.
Boka er både inspirerende og velskrevet, og jeg anbefaler den gjerne for både unge og eldre. Jeg kaller den ei ungdomsbok, uten at det står spesifisert noe sted, men den er såpass lettlest at unge helt ned i 10–12 årsalderen kan ha stort utbytte av å lese den, slik også voksne og eldre kan.
Som bokas tittel antyder dveler den litt ved Skrefsruds barndoms- og ungdomstid, før den gir en fyldig presentasjon av hans misjonsarbeid som voksen. Han satt noen år i Botsfengselet i Oslo etter noen tyveritokter før han hadde fylt 20 år. Hans mor skildres som en from kristen, mens hans far var henfallen til alkohol og kunne være uberegnelig i sin ferd mot kone og barn.
Boka gir en sterk advarsel mot overdreven bruk av alkohol. Lars ble selv tidlig bevisst på at han ikke ville følge i farens fotspor. Han gikk på kristne møter som barn og kjente Jesus og bekjente kristen tro. Men som ungdom kom han inn i en gjeng som var aktiv med festing og alkohol og ble dradd inn i nasking og tyverivirksomhet. Etter ett års tid ble han tatt og fengslet.
I arresten på Lillehammer og fengselet i Oslo mottok han impulser fra ulike hold, blant annet fra unge Anna Onsum, som han senere ble forlovet og gift med, og han kom til et nytt kristent gjennombrudd og ei moden kristen tro. Han søkte opptak på Misjonsskolen i Stavanger (NMS), men ble avvist der, angivelig på grunn av fengselsoppholdet. Via kontakter endte han opp som student på den tyske Gossnermisjonens skole, og ble sendt ut for dem til India sammen med det danske ekteparet Børresen.
Senere kom det til brudd med Gossnermisjonen, og den virksomheten som etter hvert ble til Santalmisjonen i Norge og Danmark og flere andre land, ble etablert. Hele hendelsesforløpet og historien til det store arbeidet som etter hvert vokste fram i India er fortalt i oversiktlig og kronologisk orden. Her er mye spennende!
Boka har et todelt opplegg og tilsvarende layout. Det meste er skrevet ut fra Skrefsruds eget perspektiv, i jegform. Her står teksten i vanlig skrift. Resten, som er skrevet i kursiv, er en rammefortelling om det som skjedde rundt hovedpersonen, samt fortellinger om andre hendelser og personer. Det hele er veldig oversiktlig og klart.
Jeg fant boka interessant for min egen del, selv om jeg kjente hovedtrekkene i historien godt fra før. Forfatteren skriver godt og malende, og det er lett for leseren å se de forskjellige episodene for seg. Særlig satte jeg pris på skildringen av Anna Onsum og hennes forhold til ektemannen Lars og tjenesten hun fikk utføre i India. Hun døde dessverre ganske tidlig.
Boka er tydelig på at Skrefsrud var i kontakt med ulike misjonsselskap og organisasjoner, både i India, Europa og USA med tanke på støtte og samarbeid. Forfatteren nevner også at han var involvert i diskusjoner rundt dåp og dåpspraksis, men hun skriver ikke at han selv tok gjendåp på 1860-tallet. Dette kunne gjerne ha vært med i boka, særlig når det nevnes at han i 1882 ble ordinert til prest i Den norske kirke, som ikke praktiserer gjendåp.
Alt i alt er dette ei inspirerende, spennende, velskrevet og lettlest bok om en stor norsk misjonær, språkmann og folketaler.