Katolsk biskop i samtale med Peter Halldorf om kyskhet. – Et ideal for alle mennesker
Først et gratis glass hvitvin. Så noen minutter med opera. Deretter en diskusjon om den latinske boktittelen. Lite minner om protestantisk pietisme når en katolsk biskop lanserer bok om kyskhet.
– Erik Varden er en internasjonal skikkelse.
Det konstaterer Kristine Dingstad, forlagssjef i St. Olav Forlag, når hun sier noen innledende ord om lanseringen av boken «Homo Castus. Om kyskhet». Vi befinner oss i den største salen på Litteraturhuset i Oslo som nå er stappfull. Over hundre personer er på plass. I tillegg kan arrangementet følges digitalt.
Det er få norske forfattere som først utgir sine bøker på engelsk. Men det gjør Varden – i hvert fall innimellom. Og den engelske utgaven av boken om kyskhet, som kom ut i 2023, er nå oversatt til ti ulike språk.
Men det er den norske utgaven som har fått en latinsk tittel – tittelen som biskopen selv har ønsket. Han ønsker nemlig å unngå å snakke om kyskhet på en moraliserende måte.
– Homo sapiens. Homo Ludens. Homo Deus. Jeg håper folk lurer på hva Homo Castus kan være, sier Varden.
Den svenske forleggeren
Den smilende mannen – opprinnelig fra Degernes i Østfold – har tatt plass på en liten scene på Litteraturhuset.
Forlagssjefen Dingstad har fortalt at det var han som ønsket, og selv spurte, Peter Halldorf om å ta plass i den andre stolen. De første 40 minuttene består av en samtale mellom de to.
Begge er geistlig kledd.
Halldorf er en svensk pinsevenn som for en rekke år siden grunnla den økumeniske kommuniteten Bjärka-Säby utenfor Linköping. Han har utgitt en rekke bøker som er oversatt til norsk – og løfter gjerne fram århundregamle stemmer blant annet fra den østlige kirketradisjon.
Dessuten utgir han Erik Vardens bøker på svensk – som leder for et forlaget Silentium skrifter.
Et ideal for alle
Kyskhet – eller «å være kysk» – høres gammelmodig. Men kanskje enda verre, mener Varden, tolkes det gjerne som seksuell avholdenhet og som synonymt med å leve i sølibat.
– Kyskhet. Det er pinlig bare å uttale. Så åpenbart passé, sier Varden.
Men for den katolske biskopen er kyskhet et ideal for alle mennesker. Og han viser – i samtalen på Litteraturhuset og i boken – at begrepet rent språklig har sammenheng med integritet å gjøre.
– Da blir det mer interessant. Hvem ønsker ikke å bli oppfattet som integrerte?
Slik spør biskopen retorisk. Og han skriver i boken at å «være kysk er å være hel».
«Elsk kyskheten»
«Homo Castus» er en personlig bok. Det fremgår også i samtalen med Peter Halldorf under lanseringen. Blant annet påpeker den 50 år gamle biskopen at han – før han selv ble munk – hadde et anstrengt forhold til ordet.
Men så leste han Benedikts klosterregel – som har vært selve grunnlaget for klostervesenet i de vestlige kirkene.
– Benedikt sier kort «Castitatem amare», altså «elsk kyskheten». Det fremstilles altså som en slags heroisk dyd. Da ble jeg nysgjerrig, forklarer Varden.
Vag bok?
Den røde tråden i samtalen er at biskopen vil skape en ny forståelse av kyskhet. «Kyskhet er ikke en fornektelse av seksualiteten», skriver han blant annet i boken. Og noe lignende sier han under lanseringen.
Mot slutten av samtalen viser Peter Halldorf til at boken har fått noe kritikk – og spør om boken blir litt vag.
– Nei, det vil jeg ikke si. Men når folk ser en bok om kyskhet, skrevet av biskop, så venter man seg to kolonner hvor den ene sier «fy» og den andre sier «hurra». Jeg har det ikke i meg å skrive en slik bok, og det ville også blitt en veldig kjedelig bok.
Etter 40 minutters samtale mellom Peter Halldorf og Erik Varden, er det pause. Det gjenstår fem minutter før bokhandelen stenger. Så nå kan publikum handle – og deretter få boken signert.
– Lev lidenskapelige liv
Etter pausen slipper psykiater Torunn Landrø, filosof Ali Jones Alkazemi og litteraturviteren Live Lundh til. De er bedt av forlaget om å stille et reflekterende spørsmål til biskopen ut ifra deres lesning av boken.
Psykiateren påpeker at biskopens innfallsvinkel kan sies å passe med psykoanalysens utvikling i den senere tid. Freuds idé om at mennesket først og fremst styres av seksualdriften har tapt terreng.
– Det høres sikkert paradoksalt ut, men jeg vil jo oppfordre folk til å leve lidenskapelige liv. Vi må møte og anerkjenne, kreativt og kontemplativt, den driften vi bærer i oss, sier blant annet biskopen i et av sine svar.